Pretraga
Zastava 2024: Prikaz sposobnosti vojske Srbije

Zastava 2024 Batajnica: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije – ลกta sve moลพemo oฤekivati?

Povodom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju impozantni prikaz sposobnosti pod nazivom „Zastava 2024“. Dogaฤ‘aj ฤ‡e se odrลพati na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavloviฤ‡“ u Batajnici.

Prvobitno je zakazano za 15. septembar ali je zbog loลกih vremenskih prilika a velikog interesovanja graฤ‘ana, odloลพen za petak, 20. septembar 2024. godine.

Kako je saopลกtilo Ministarstvo odbrane, graฤ‘ani ฤ‡e imati priliku da od 9.30 ฤasova uฤ‘u na aerodrom, gde ฤ‡e do 15 ฤasova moฤ‡i da obiฤ‘u taktiฤko-tehniฤki zbor. Imaฤ‡e priliku da pregledaju neka od najmodernijih borbenih sredstava i vojne opreme koje Vojska Srbije koristi, kao i sredstva koja su trenutno u fazi razvoja.

Na prikazu ฤ‡e uฤestvovati viลกe od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oko 2.500 sredstava naoruลพanja i vojne opreme, uz viลกe od 50 vazduhoplova. Ministar odbrane Bratislav Gaลกiฤ‡ izrazio je zadovoljstvo pripremama i istakao da su vojnici spremni da predstave svoje sposobnosti i tehnologiju na najbolji moguฤ‡i naฤin. Istakao je da ฤ‡e posetioci koji u petak posete vojni aerodrom u Batajnici imati priliku da uลพivaju u bogatom programu.

Zastava 2024 Program

Glavni deo programa „Zastava 2024“ poฤeฤ‡e u 11 ฤasova, a pre toga biฤ‡e prikazane letne karakteristike aviona „lasta“ i helikoptera „gazela“. U centralnom delu programa, posetioci ฤ‡e imati priliku da vide lovce Mig-29 u simulaciji vazduลกne borbe na malim visinama, kao i „orlove“ G-4 u akciji dejstva po ciljevima na zemlji. Biฤ‡e prikazani i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, kao i „gazele“ i „game“.

Kao posebnu novinu, ministar Gaลกiฤ‡ je istakao prikaz taktiฤkog helikopterskog desanta, koji ฤ‡e izvesti desetak helikoptera u saradnji sa pripadnicima 72. specijalne i 63. padobranske brigade. Biฤ‡e prikazan i veliki broj bespilotnih letelica i platformi, ukljuฤujuฤ‡i besposadnu zemaljsku platformu „miloลก V2“, kao i naoruลพani dronovi.

Od naoruลพanja, posetioci ฤ‡e moฤ‡i da vide modernizovana sredstva artiljerije, veliki broj novih artiljerijskih sistema integrisanih na razliฤite vrste vozila, naoruลพanje specijalnih jedinica, razne vrste streljaฤkog oruลพja, ukljuฤujuฤ‡i piลกtolje, puลกke, puลกkomitraljeze i modularne automate. Takoฤ‘e ฤ‡e biti prikazani oklopni transporteri, borbena vozila peลกadije, modernizovani tenkovi, raketni i artiljerijski sistemi, kao i razliฤiti sistemi protivvazduลกne odbrane (PVO).

Neki od najsavremenijih sistema koji ฤ‡e biti predstavljeni ukljuฤuju protivvazduhoplovne raketne sisteme FK-3, HQ-17 i โ€žpancirโ€œ, modernizovane avione MiG-29 SM i โ€žoraoโ€œ, kao i helikoptere Mi-35, H-145M i Mi-17. Posetioci ฤ‡e moฤ‡i da vide i protivoklopne raketne sisteme โ€žkornetโ€œ, borbena oklopna vozila โ€žmiloลกโ€œ, โ€žlazar 3โ€œ, BOV OT i โ€žhamviโ€œ, kao i samohodne top-haubice 155 mm โ€žnoraโ€œ i viลกecevne lansere raketa โ€žoganjโ€œ. Takoฤ‘e ฤ‡e biti prikazani savremeni optoelektronski sistemi i druga vojna oprema.

Ovaj dogaฤ‘aj predstavlja odliฤnu priliku za graฤ‘ane da se izbliza upoznaju sa najnovijim dostignuฤ‡ima Vojske Srbije, koja ฤ‡e demonstrirati svoju tehnoloลกku i borbenu snagu kroz bogat i raznovrstan program.

Izvor naslovne fotografije: youtube screenshot

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI