Pretraga
Zebra zavese u neutralnim tonovima propuštaju svetlost kroz prozor, stvarajući elegantan i moderan izgled enterijera. Svetlost delimično prolazi kroz prozirne delove zavesa, dok pruge pružaju privatan, ali osvetljen prostor.

Kako se peru zebra zavese – saveti za očuvanje boje, teksture i dezena

Zebra zavese postale su jedan od najpopularnijih izbora za moderne domove zbog svoje estetske privlačnosti, praktičnosti i mogućnosti kontrole svetlosti. Međutim, kao i svi kućni elementi, one zahtevaju pravilno održavanje kako bi dugo zadržale svoj prvobitni izgled.

U ovom tekstu ćemo detaljno objasniti kako se peru zebra zavese i pružiti vam savete kako da očuvate njihovu boju, teksturu i dezen, bez obzira na vrstu zavesa koju imate.

Gde se najviše prljaju zebra zavese?

Zebra zavese, ili kako ih popularno zovu dan-noć zavese, najviše prljavštine sakupljaju na mestima gde su izložene spoljnim faktorima kao što su prašina, vetar i vlaga. Delovi zavesa koji su najčešće pritisnuti rukama, posebno pri otvaranju i zatvaranju, takođe su podložni nečistoćama. Donji deo zavesa, koji je u kontaktu sa prozorima i pragovima, može skupljati više prljavštine i prašine.

Najviše nečistoća se javlja u kuhinji. To je sasvim normalna pojava pogotovo ako su vam prozori na kojima su zebra zavese blizu šporeta. Prskanje prilikom spremanja hrane kao i para su najčešći uzroci prljanja zavesa.

Fleke od muva su još jedan razlog za pranje zebra zavesa. Lako se rešavaju uz pomoć sunđera i deterdženta za sudove.

Kako oprati zebra zavese prema vrsti

Kako oprati zebra zavese prema vrsti

1. Zebra zavese od poliestera

Većina zebra zavesa napravljena je od poliestera, materijala koji je lak za održavanje. Pre nego što započnete proces pranja, obavezno proverite uputstvo proizvođača.

Generalno, zebra zavese od poliestera mogu se jednostavno očistiti upotrebom blagog sapuna i mlake vode. Uzmite meku krpu ili sunđer, navlažite je u sapunici i nežno prebrišite zavese. Važno je da izbegavate grubu silu kako ne biste oštetili tkaninu ili teksturu.

2. Zebra zavese od mešavine tkanina

Neke zebra zavese su napravljene od kombinacije različitih tkanina koje zahtevaju pažljiviji pristup prilikom čišćenja. Kod ovih zavesa preporučuje se ručno pranje ili upotreba profesionalnih usluga čišćenja.

Ako se odlučite za ručno pranje, koristite blagi deterdžent i izbegavajte dugotrajno natapanje kako ne biste oštetili boje ili oblik zavesa.

3. Zebra zavese koje se kače na prozor

Ove zavese su specifične jer su postavljene bliže staklu i samim tim češće dolaze u kontakt sa vlagom i prljavštinom. Kako se peru zebra zavese koje se kače direktno na prozor?

Najbolje je koristiti krpu ili sunđer koji je blago navlažen mešavinom vode i sirćeta kako biste uklonili masne naslage i prašinu sa površine. Ovaj pristup je dovoljno blag da ne ošteti tkaninu, ali efikasan u uklanjanju nečistoća.

Kako se peru zebra zavese? Detaljni koraci

Kako se peru zebra zavese - Detaljni koraci

Korak 1: Priprema za čišćenje

Pre nego što započnete čišćenje, obavezno sklonite zavese sa nosača, osim ako koristite metodu brisanja na mestu. Ako su zavese previše prljave ili imate problema sa mrljama, možda će biti potrebno da ih skinete u potpunosti kako bi proces bio lakši i temeljitiji.

Korak 2: Pranje u sapunici

Koristite mlaku vodu i blagi deterdžent za pranje. Potopite zavese ili nežno prebrišite krpom. Ako primetite tvrdokorne mrlje, izbegavajte agresivna sredstva za čišćenje kako ne biste oštetili boje ili teksturu. Umesto toga, pokušajte sa sirćetom ili sodom bikarbonom, koja je blaga, ali efikasna.

Korak 3: Sušenje zavesa

Važno je sušiti zavese prirodnim putem, bez upotrebe mašine za sušenje. Postavite ih na ravnu površinu ili okačite na prozor, ali izbegavajte direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, jer može izazvati izbleđivanje boje.

Kako se peru zebra zavese na licu mesta

Kako se peru zebra zavese na licu mesta

Ako nemate mogućnost da skinete zavese ili jednostavno želite brzu metodu osvežavanja, zavese možete prati dok su još postavljene. U ovom slučaju, koristite usisivač sa mekanim nastavkom za uklanjanje prašine pre nego što pređete na čišćenje mokrom krpom.

Prvo očistite najprljavije delove zavesa, poput donjeg ruba i delova koji su u kontaktu sa rukama. Nakon toga, nastavite sa nežnim brisanjem cele površine zavesa. Ovaj način čišćenja je pogodan za zebra zavese koje su u prostorijama sa manjom količinom prljavštine i prašine.

Zebra zavese bez bušenja

Za mnoge je najprivlačnija opcija postavljanje zebra zavesa bez bušenja, koje su jednostavne za instalaciju i mogu se lako skinuti i ponovo postaviti. Ove zavese su odlične za prostorije gde želite često da menjate dekoraciju.

Kako se peru zebra zavese bez bušenja? Proces je isti kao i kod standardnih zavesa, s tim da je njihovo skidanje znatno jednostavnije, što omogućava lakše čišćenje.

Održavanje zebra zavesa

Održavanje zebra zavesa - redovno ciscenje

Redovno održavanje zebra zavesa produžiće im vek trajanja i očuvati njihovu lepotu. Preporučuje se da se zavese redovno usisavaju kako bi se uklonila površinska prašina, a dublje čišćenje je potrebno samo povremeno, u zavisnosti od stepena prljavštine.

 Kako se peru zebra zavese koje se redovno održavaju? Ove zavese najčešće zahtevaju samo osvežavanje vlažnom krpom i povremeno pranje blagim deterdžentom, bez potrebe za intenzivnim ribanjem ili korišćenjem agresivnih hemikalija. 

Ako imate najjeftinije zebra zavese koje postoje na tržištu, važno je napomenuti da je njihovo održavanje jednako jednostavno kao i kod skupljih modela, ali možda će biti potrebno malo više pažnje kako bi se očuvali njihova tekstura i boja. Jeftinije zebra zavese često su napravljene od sintetičkih materijala, koji su skloni bržem habanju ukoliko se ne neguju pravilno.

Zebra zavese po meri i njihovo pranje

Kod zebra zavesa po meri, koje su često specifično krojene za vaše prozore, važno je obratiti pažnju na detalje prilikom čišćenja. Ove zavese mogu imati delove koji su specifično dizajnirani prema vašim potrebama, pa je preporučljivo koristiti nežnije metode pranja kako ne biste oštetili tkaninu ili boje.

Dan-noć zavese pranje u veš mašini – DA ili NE?

Da li je sigurno prati zebra zavese u ves masini

Jedna od najvećih nedoumica jeste da li zebra zavese mogu da se peru u veš mašini?

Većina proizvođača je odlučna u tome da se zebra zavese ne smeju prati u mašini. Razloga ima puno a dva osnovna su velika temperatura i gužvanje.

Sa druge strane ima nekolicina proizvođača koja garantuje za svoje zavese da mogu da se peru u veš mašini ako na njoj postoji program za pranje zavesa. U tom slučaju savetuju da se ove zavese ubace u mrežastu kesu kako bi se sačuvale od cepanja. Potrebno je ukloniti sve delove i ostaviti samo tekstil ukoliko to model zavese dozvoljava.

Najsigurnije je da se uvek držite preporuka proizvođača.

Zaključak

Kako se peru zebra zavese je pitanje koje zahteva pažljiv pristup, u zavisnosti od vrste materijala i mesta na kojima su postavljene. Pravilno čišćenje zavesa očuvaće njihovu dugovečnost i osvežiti prostor u kome se nalaze.

Bez obzira da li imate zebra zavese koje se kače na prozor, zavese bez bušenja ili one po meri, pravilna nega će omogućiti da vaše zavese dugo ostanu lepe i funkcionalne.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI