Pretraga

Bode Glimt, protivnik Crvene Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona?

Crvena Zvezda je prošla dobro na žrebu u Nionu za Ligu šampiona.

Protivnik Crvenoj Zvezdi u poslednjem kolu kvalifikacija za ulazak u elitno takmičenje će biti Bodo Glimt ukoliko savlada Jagieloniju.

Bodo Glimt je osnovan 1916. godine. u Bodeu a trenutno se takmiči u prvoj ligi Norveške, odnosno u Eliteseriji. Prvenstvo Norveške su osvojili tri puta u svojoj istoriji, 2020., 2021., i 2023.

Nadimak kluba je Glimt. Nadimak navijača je “Žuta horda”.

Prethodni uspesi

Bodo Glimt je već sada respektabilna ekipa. U poslednje četiri sezone, tri puta su osvajali šampionat Norveške a na pragu su i da osvoje četvrtu titulu. Trenutno na sredini prvenstva u Norveškoj imaju prednost od 7 bodova ispred drugoplasirane ekipe Brana.

Bodo Glimt je ona ekipa koja je ponizila Murinjovu Romu 2021. kada su bili u zajedno u grupi Lige Konferencija. U dve utakmice protiv Rome, Bodo Glimt je slavio 6:1 te remizirao 2:2 na Olimpiku. Od te sezone, krenuo je uspeh ovog malog kluba sa severa Evrope.

I tada je Bodo Glimt igrao kvalifikacije za Ligu šampiona ali nisu uspeli da se plasiraju u elitno takmičenje pa su na kraju završili u grupnoj fazi Lige Konferencija. Nakon grupne faze gde su slavili protiv Rome, redom su eliminisali Seltik i Az Alkmar da bi ih u četvrtfinalu zaustavila baš Roma.

U sezoni 2022/2023. su takođe prezimili u Evropi. U grupi su igrali sa Arsenalom, PSV i Cirihom. Završili su treći u grupi te tekmičenje nastavili u Ligi Konferencija gde ih je zaustavio Leh iz Poljske.

I prošle sezone su uspeli da se dokopaju grupne faze Lige Konferencija. U grupi sa Bešiktašom, Luganom i Klub Brižom samo je Klub Briž završio grupu ispred njih. Na proleće, Ajaks ih je tesnim rezultatom od 3:2 izbacio sa takmičenja.

Sva tri nastupa u Evropi, Bodo Glimt je uspeo da prezimi i da izađe na teren u proleće.

Protivnik Zvezde Bodo Glimt je ovu sezonu počeo jako dobro u Evropi. Slavili su ukupnim rezultatom od 7:1 protiv letonskog RFS. Takođe su u dvomeču pretposlednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona savladali prvaka Poljske Jagieloniju ukupnim rezultatom 5:1 ( prvi meč u Poljskoj 1:0 za Bode, te u Norveškoj pobeda od 4:1).

Najopasniji igrači

U suštini, Bodo Glimt nema pravu zvezdu u ekipi. Najbliži tome je Jans-Peter Hauge koji je svojevremeno bio velika nada Norveškog fudbala. Nažalost nije uspeo da se snađe u Milanu, Gentu i Ajntrahtu iz Frankfurta. Po transfermarktu, procenjen je na 2,5 miliona Evra.

Uz Holgea ističu se kapiten tima Patrik Berg koji je procenjen na 4,5 miliona Evra, desni bek Fredrik Sjevold koji je procenjen na 3 miliona Evra te napadač Ogas Mikelsen koji je procenjen na 1,2 miliona Evra.

Svakako respektabilan protivnik Crvenoj Zvezdi u poslednjem kolu kvalifikacija za ulazak u Ligu šampiona u novom formatu.

Termin utakmice

Crvena Zvezda će protv Bode Glimta igrati prvu utakmicu kao gost. Utakmica će se igrati 20. avgusta a revanš sedam dana kasnije.

Utakmice play-ofa Lige šampiona moći čete pratiti na RTS i Arena Sport kanalima.

Parovi Lige šampiona

Zvezda je uspela na žrebu da izbegne najveću pretnju u vidu turskog Galatasaraja. Crvena Zvezda će igrati protiv Bode Glimta u poslednjem kolu kvalifikacija za ulazak u Ligu šampiona.

Ovo su parovi play-ofa za Ligu šampiona:
Jang Bojs – Galatasaraj
Dinamo Zagrb – Karabag
Ferencvaroš – Slovan
Bodo Glimt  – Crvena Zvezda

Partizan i TSC nisu baš imali sreće prilikom žreba za Ligu Evrope.

Naslovna fotografija preuzeta sa: glimt.no

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI