Pretraga
Duลกan Mandiฤ‡ blokira ลกut Hrvatskog reprezentativca

Vaterpolisti Srbije ispisali istoriju Olimpijskih igara

Vaterpolisti Srbije su nas navikli na medalje. Na svim Olimpijskim igrama od kako nastupa kao samostalna drลพava, Srbija je donosila medalje.

Kao Jugoslavija je poslednji put nastupala na Olimpijskim igrama 2000. kada je u Sidneju protiv ล panije osvojila bronzanu medalju. Zatim kao Srbija i Crna Gora 2004. osvojena je srebrna medalja nakon poraza od Maฤ‘arske u finalu. Maฤ‘arska je osvojila 3 puta zaredom OI u Sidneju 2000., Atini 2004. i Pekingu 2008. Srbija je u Pekingu bila treฤ‡a pobedom protiv Crne Gore.

U Londonu, 2012. Srbija je bila ponovo bolja od Crne Gore u borbi za bronzanu medalju.

Nakon toga, Srbija je vezala tri zlatne medalje sa Olimpijskih igara ลกto je postavilo u druลกtvo Maฤ‘arske. Ove dve reprezentacije su jedine koje su vezale 3 vezana Olimpijska zlata u vaterpolu.

Srbija je ispisala istoriju vaterpolo sporta tako ลกto je nakon Ria 2016. i Tokija 2020. osvojila zlato i u Parizu 2024.

Malo ko je oฤekivao ovakav ishod obzirom na loลก start gde je Srbija ostvarila samo dve pobede, protiv Francuske i Japana.

Standings provided by Sofascore

Meฤ‘utim, Srbija je takmiฤenje poฤela tek od ฤetvrtfinala. Bilo je jasno da ฤ‡e proฤ‡i grupu, ali niko osim samih igraฤa i njihovih najbliลพih, kao ลกto reฤe kapiten Jakลกiฤ‡, nisu verovali u finale. U ฤetvrtfinalu je pala Grฤka nakon jedne jako efikasne utakmice. Srbije je pobedila rezultatom 12:11 a pogodak za pobedu je postigao upravo Jakลกiฤ‡ iz velike udaljenosti na samo 2.6 sekundi do kraja utakmice.

U polufinalu je pala Amerika kao mala „osveta“ za poraz koลกarkaลกa u nefer uslovima. Rezultat je bio 10:6.

A onda finale. Olimpijski ลกampion protiv Svetskog ลกampiona, protiv Hrvatske. Srbija je pre finalne utakmice izgubila tri poslednja duela. Dva u ฤetvrtfinalima Svetskih prvenstava 2022. i 2024. te na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju u grupnoj fazi.

Hrvatska je povela preko Fatoviฤ‡a u 3. minutu a izjednaฤio Nemanja Uboviฤ‡ u 4. minutu da bi nakon toga, u 5. minutu siguran bio Miloลก ฤ†uk sa peterca. Nakon toga, Srbija je vodila celi meฤ i nije dozvoljavala protivniku da izjednaฤi. Meฤ je zavrลกen rezultatom 13:11. Najefikasnij je bio baลก Miloลก ฤ†uk sa 3 pogodka.

Ovom pobedom, Srbija je vezala 3 Olimpijska zlata i uลกla u istoriju kao jedina ekipa pored Maฤ‘arske kojima je to poลกlo za rukom.

Nikola Jakลกiฤ‡ je najavio napad i na ฤetvrto Olimpijsko zlato u Los Anฤ‘elesu 2028.

Naslovna fotografija preuzeta sa: nin.rs

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI