Pretraga
Jezero u Beloj crkvi, odmor blizu Beograda

Odmor blizu Beograda – Top destinacije i skriveni dragulji

Ukoliko vam je potreban kratak i opuลกtajuฤ‡i predah od gradske vreve, a da ne morate dugo da putujete, postoje brojne destinacije za odmor blizu Beograda. Moลพda traลพite skrivene dragulje, aktivnosti na otvorenom, opuลกtanje i relaksaciju ili pak obilazak kulturnih znamenitosti, okolina Beograda vam moลพe pruลพiti sve to, ako znate gde da potraลพite. Zato sam ja tu!

Otkrijmo zajedno koje su to najbolje destinacije za vikend za dvoje koje pruลพa okolina Beograda u kojima ฤ‡ete neizmerno uลพivati.

Najlepลกe destinacije za odmor blizu Beograda

Beograd je okruลพen brojnim atraktivnim destinacijama koje nude raznolike moguฤ‡nosti i to sve na manje od 100 kilometara od grada na sat ili dva voลพnje. A naroฤito ako organizujete vikend za dvoje, okolina Beograda je sjajan izbor!

Bela crkva

Stavljam ovaj mali, prelepi gradiฤ‡ u juลพnom Banatu na prvo mesto. Moลพda sam pristarsna, ali imam drugare koji ovde ลพive i uvek sam rad gost. Priroda ovog grada je prelepa i savrลกen izbor za odmor blizu Beograda, udaljen na sat i po voลพnje od Beograda, ลกto je nekih 95km.

Bela Crkva broji oko 7500 meลกtana, a ipak ova panonska varoลกica sa svojim baroknim sjajem privlaฤi brojne turiste. Nalazi se u proลกirenju reke Nere, do Dunava na jugu, a izmeฤ‘u Vrลกaฤkih planina na severu i Karpata na istoku. Glavna atrakcija su brojna mala jezera, sa prelepo ureฤ‘enim plaลพama, pa ukoliko se odluฤite za posetu, imaฤ‡ete oseฤ‡aj kao da ste na moru.

Postoji 7 jezera, od kojih je 4 uredjeno i pogodno za plivanje i sunฤanje. Ostala jezera privlaฤe ronioce koji vole da istraลพuju floru i faunu ovih veลกtaฤkih jezera, ali i pecaroลกe sa svojim ribama od โ€œdva metraโ€. Ureฤ‘ena jezera su Glavno, Vraฤevgajsko, ล ljunkarsko i ล aransko jezero, koji predstavljaju prave belocrkvanske bisere. Najbolje ureฤ‘ena su Gradsko i Vraฤevgajsko, a evo ลกta sve imaju u ponudi:

  • izgraฤ‘ena betonska obala
  • tuลกevi sa toplom vodom
  • suncobrani i leลพaljke
  • iznajmljivanje pedalina i ฤamceva
  • toaleti
  • peลกaฤka i trim staza oko celog jezera sa noฤ‡nim osvetljenjem
  • skakaonica, tobogan na vodi
  • noฤ‡no kupanje
  • plivaฤki, ronilaฤki, vaterpolo klub nude ลกkolu plivanja i ronjenja
  • auto-kamp sa 250 jedinica
  • brojni restorani i kafiฤ‡i, brza hrana, suveniri
  • spasilaฤka sluลพba
  • u blizini jezera postoji koลกarkaลกki i teniski teren, park sa deฤijim igraliลกtem, teren za odbojku na pesku
  • Adrenalin park

Kada je smeลกtaj u pitanju postoji apartmansko naselje sa velikim brojem vila i apartmana (2 do 4 zvezdice), kao i veliki broj bungalova, ukupnog kapaciteta od 66 leลพajeva.

Kada je sadrลพaj u pitanju postoje razna takmiฤenja na vodi – Vidovdanski maraton u preplivavanju, jedriliฤarska regarta, vaterpolo utakmice. Postoji Belocrkvanski karneval koji se organizuje krajem juna, ali ono ลกto mi poseฤ‡ujemo svake godine je Turnir u basketu koji se organizuje krajem avgusta, jer drugar uฤestvuje, a naลกe druลกtvo je glavna podrลกka svake godine.

Deliblatska peลกฤara

Deliblatska peลกฤara
YouTube Screenshot

Nedaleko od Bele crkve moลพete posetiti Deliblatsku peลกฤaru, koja predstavlja jedinstveno prirodno podruฤje poznato kao evropska Sahara, udaljeno 85km od Beograda, dakle sat i po voลพnje. Sa svojih 35.000 hektara povrลกine, ovo je najveฤ‡a kontinentalna peลกฤara u Evropi. Nastala je ฤak za vreme ledenog doba od eolskih naslaga peska, sa dinama visine izmeฤ‘u 70 i 200 metara oblikovanih Koลกavom.

Ono ลกto je najzanimljivije je ลกirok spektar biodiverziteta koji je ovde zastupljen. Brojne biljne, ali i ลพivotinjske vrste i dalje postoje i obitavaju na ovom prostoru, pa je ona idealno mesto za sve ljubitelje prirode, gde nudi opcije planinarenja, biciklizma, posmatranja ptica.

Takoฤ‘e postoji Edukativni centar โ€œฤŒardakโ€ koji nudi razliฤite nauฤno-rekreativne sadrลพaje. Uglavnom je ovo odliฤno mesto za podizanje ekoloลกke svesti, gde su staze okruลพene informativnim tablama, prelepim vidikovcima i odmoriลกtima u njihovoj blizini.

Ovo su staze koje postoje za sve planinare koju uลพivaju u ovom tipu rekreacije:

Staza ฤŒardak:ย Kruลพna peลกaฤka staza duลพine 12 km.

Staza Borovi breg: Peลกaฤka staza u obliku osmice, duลพine 15 km. Staza je pogodna i za biciklistiฤku (off road) voลพnju kao i za kondiciono trฤanje.

Staza Kopriviฤ‡: Kruลพna peลกaฤka staza duลพine 7 km

Staza radosti: Kruลพna peลกaฤka staza duลพine 5 km.

Eko staza: Kruลพna staza duลพine 3,5 km.

Staza zdravlja: Kruลพna staza duลพine 3,5 km.

Srebrno jezero

Srebrno jezero - sta obici u okolini Beograda
YouTube Screenshot

Joลก jedna sjajna destinacija za odmor blizu Beograda. Nekako sam odabrala lokacije koje su sve jedna blizu druge, naravno priฤamo o odmoru u okolini Beograda, ali volim ovaj kraj. Srebrno jezero je praktiฤno preko puta Bele crkve, samo s druge strane Dunava. Iz Beograda dolazite preko Kaluฤ‘erice, a onda na Poลพarevac, 119km i manje od 2h voลพnje, ali to nije puno zar ne?

Joลก jedno veลกtaฤko jezero, nekadaลกnji rukavac Dunava pregraฤ‘en dvema branama, ali sa izuzetno ureฤ‘enim plaลพama, barovima, restoranima, tuลกevima, leลพaljkama.

Moje preporuka je otiฤ‡i za vreme sezone, ili ako ne volite guลพve poฤetkom sezone, jer ovde u toku sezone imate oseฤ‡aj kao da ste na moru. Samo jezero i njegova obala je dugaฤka oko 14km, a najlepลกa plaลพa je Poลพarevaฤka, poznata po blagom nagibu pri ulasku u vodu.

Koje aktivnosti nudi Srebrno jezero:

  • Iznajmite pedalinu i provozajte se jezerom do suprotne obale koja nije ureฤ‘ena i moลพete spaciti brojne barske ptice, rode, ฤaplje, ali i kornjaฤe, viline konjice.
  • Na drugoj strani brane koja odvaja jezero od Dunava moลพete iznajmiti brodiฤ‡ koji ima 3 ture: Ram tvrฤ‘ava, Golubaฤka tvrฤ‘ava, uลกฤ‡e reke Pek u Dunav.
  • Moลพete ruฤati u nekom od restorana sa savrลกenim pogledom na jezero kao ลกto su Sidro, Rimini ili Beach bar na samoj plaลพi.
  • Na ovom jezeru se organizuje i koลกarkaลกki kamp za decu Miloลกa Teodosiฤ‡a – TEO4. Postoji odmaraliลกte i sportski tereni u okviru kampa.
  • Proลกetajte glavnim ลกetaliลกtem odmah uz jezero.

I naravno, smeลกtaj! Srebrno jezero nudi razne opcije smeลกtaja. Ako ste ljubitelji modernog smeลกtaja i ne moลพete bez teretane, masaลพe, bazena i dobre hrane, predlaลพem vam hotel Danubia Parkย  koji je u sastavu Silver Lake Resort-a. Hotel ima spa i fitnes centar, deฤiju igraonicu i kompleks bazena na otvorenom. Iako izmeลกten sa glavnog ลกetaliลกta, nalazi se veoma blizu jezera i Dunava.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci - sta obici u okolini Beograd
YouTube Screenshot

Sremski Karlovci su miran i prelep grad za odmor blizu Beograda, na sat vremena voลพnje i oko 75km. Ovaj mali grad koji prosto odiลกe bogatom istorijom i kulturom, nudi posete istorijskim zgradama, vinskim podrumima i predivnim pogledima na Dunav. Sremski Karlovci su posebno poznati po vinu i tradicionalnim slatkiลกima, poput kuglofa.

Ono ลกto treba posetiti je Trg Branka Radiฤeviฤ‡a, koji je zaลกtiฤ‡ena celina sa monumentalnim zdanjima kao ลกto su: Patrijarลกijski dvor, Saborna crkva, Karlovaฤka gimnazija, Karlovaฤka bogoslovija, Rimokatoliฤka crkva, Magistrat.

Sremski Karlovci su poznati po svojim vinarijama koje moลพete posetiti, degustirati vina i upoznati se sa tradicionalnim metodama proizvodnje. Ovo je Beograฤ‘anima jedna od omiljenih aktivnosti.

Moลพete posetiti i Kapelu mira, mesto na kojem je potpisan Karlovaฤki mir 1699. godine, koja ima meฤ‘unarodni znaฤaj, mnogobrojne muzeje, galerije, spomenike znamenitih liฤnosti, dakle Sremski Karlovci su vam mesto za kulturno uzdizanje.

Neke od dodatnih aktivnosti u kojima ฤete sigurno uลพivati su:

  • Radionice (izrade suvenira, pravljenja kuglofa i dr.)
  • Pejzaลพno razgledanje vidikovaca i projekcije filmova
  • Degustacija lokalnih proizvoda bermeta, kuglofa, meda
  • Poseta festivalima – Groลพฤ‘ebal, Festival kuglofa, Brankovo kolo i drugi

Fruลกka gora

Fruska gora - sta obici u okolini Beograda
Spomenik „Sloboda“ na Iriลกkom vencu / YouTube Screenshot

Nacionalni park Fruลกka gora je raj za ljubitelje prirode i vina,ย  na samo 80-ak km od Beograda. Pored prelepih pejzaลพa, ovde moลพete posetiti brojne manastire, jezera za kupanje i uลพivati u degustaciji vrhunskih vina iz lokalnih vinarija, a moลพda se opustiti u nekom od brojnih wellness centara.

Fruลกka gora je idealna za potuno ispunjen odmor blizu Beograda, jedino ลกto se ovde morate vratiti, jer ne postoji ลกansa da ฤ‡ete stiฤ‡i sve lepote da obiฤ‘ete za samo jedan vikend.

Na Fruลกkoj gori postoji 38 vinarija koje nude degustacije vina i gastronomsku ponudu. Naravno najbolje da odaberete 2-3 za posetu u jednom danu, a za koju god da se odluฤite neฤ‡ete pogreลกiti. Na tom putu vas ฤekaju ลพivopisni predeli lipovih ลกuma i vinogradskih redova.

Biฤ‡ete doฤekani od strane srdaฤnih domaฤ‡ina sa onim sremskim izvornim priฤama i anegdotama. Vrlo ฤesto u okviru vinarije postoji i restoran u ฤijoj ponudi su brojni tradicionalni specijaliteti kao ลกto su sremska kobasica, kulen, riblji paprikaลก, gulaลก i knedle sa ลกljivama.

Postoje brojna izletiลกta i aktivnosti, ako volite aktivan odmor,ย  a najpoznatija su Letenka, Andrevlje, Iriลกki Venac, Borkovac i Straลพilovo. Ova mesta nude sportske terene, ureฤ‘ene staze i prostor za piknike, sportske terene, ali i brojne organizovane manifestacije, poput Astronomskog kampa posmatranja zvezda. Iriลกki Venac ima brojne peลกaฤke staze, ali i jednu 850m dugaฤku edukativnu stazu sa tablama o kulturno-istorijskom nasleฤ‘u ovog dela Fruลกke gore, dok je Borkovac smeลกten pored istoimenog jezera, a na njemu se nalazi i vinarija Komuna. Borkovac je takoฤ‘e ฤest odabir prvomajskih uranaka.

Kada je smeลกtaj u pitanju cene su u opsegu od 15-ak evra po osobi u tradicionalnim salaลกima i privatnim smeลกtajima koje moลพete pronaฤ‡i na booking-u, do 130 evra u luksuznim glamping kuฤ‡icama ili kuฤ‡ama sa bazenom.

Ukoliko ลพelite mir i relaksaciju Fruลกka gora ima i ponudu wellness i spa centara, pa obavezno posetite banju Vrdnik, gde imate ponudu saune, masaลพa i termalnih bazena. Luksuznije opcije su spa centri u hotelima Fruลกke terme, Vrsniฤka kula i Premier Aqua.

Fruลกka gora ima 16 jezera pogodnih za kupanje. Najpoznatija su jezera Bruje i Beลกenovaฤko, koja nude ureฤ‘ene plaลพe i ฤistu vodu za osveลพenje. A takoฤ‘e moลพete posetiti neki od 17 saฤuvanih fruลกkogorskih manastira koje moลพete pogledati ovde.

Srbija je zemlja najlepลกih manastira, ali pored Ovฤar banje, Fruลกka gora ima najveฤ‡i broj skoncentrisanih na relativno maloj povrลกini.

Preporuke i zakljuฤak

Za idealan odmor blizu Beograda, razmislite o svojim interesovanjima i potrebama. Bilo da ลพelite aktivan odmor, kulturno istraลพivanje ili opuลกtanje, okolina Beograda nudi brojne opcije. Planirajte unapred, istraลพite promotivne ponude i uลพivajte u kvalitetnom vremenu provedenom van gradske guลพve.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI