Borsko Jezero Srbija, prirorda i mesto za odmor

Najbolje destinacije za aktivni odmor u Srbiji u 2024

Kada govorim o pravom izboru za odmor u Srbiji, mislim na vrstu putovanja koja ne podrazumeva već naviknuto ležanje na plaži i provod u noćnim klubovima pored šetališta u nekom svima poznatom turističkom mestu.

Za mene, aktivni odmor je prilika da se fizički angažujem, istražujem prirodne lepote oko sebe i istovremeno se zabavljam.

Znamo da je Srbija zemlja koja nema izlaz na more, ali to nije razlog da tako lako odustanemo od upoznavanja njenih prirodnih lepota, kojih svakako ne manjka.

Prednosti koje nosi aktivan odmor u Srbiji

Prednosti aktivnog odmora su brojne.

Prvenstveno, ne treba ponavljati da je fizička aktivnost mnogo bolja od samog ležanja na plaži i pokušaja da uhvatimo što više sunčevih zraka.

Nekoliko naučnih studija pokazale su da se  telo i um brže regeneriše kada se primenjuje vrsta odmora gde ste fizički aktivni   nego kada vaše telo miruje deset dana.

To možemo objasniti time da ništa nije dobro prekinuti naglo, pa tako ni fizičku aktivnost kojoj smo zbog brzine života svaki dan izloženi.

Moj savet je da se ne opterećujete, već da svoju fizičku aktivnost držite na nivou koji Vam odgovara i ne ugrožava onaj osećaj zbog kog smo i otišli na odmor – a to je da uživate.

Fruška Gora

Kao neko ko je rođen na obroncima Fruške Gore, odgovorno tvrdim da svako ko nije proveo nekoliko noći pod otvorenim nebom na Fruškoj Gori – obavezno mora to da učini.

Fruška Gora je planina smeštena u severnom delu Srbije, između Dunava i ravnica Vojvodine.

Najviši vrh je Crveni Čot, sa visinom od 539 metara, i veoma je popularan među amaterskim planinarima i vozačima mountain bajka. To je čini lako pristupačnom destinacijom za odmor u Srbiji, jer je blizu dva najveća grada u državi.

Fruška gora je poznata po svojim prelepim šumama, vinogradima i blagim brdima, što je čini idealnim mestom za biciklizam. Brojne staze prolaze kroz samu šumu, i vode do vidikovaca sa kojih se pruža spektakularan pogled na okolinu. Biciklističke staze su odlično označene i prilagođene različitim nivoima fizičke spremnosti.

Frušku Goru često nazivaju i Srpskom Svetom Gorom zbog velikog broja manastira. U njima uvek možete da nađete mir, predahnete ili se okrepite.

Kamp Bezdan

Kamp Bezdan - Jedno od najlepsih kamperskih mesta u Srbiji

Kamp Bezdan na obali Velikog Bačkog kanala nudi jedinstveno iskustvo glampinga, savršen spoj prirodnog okruženja i udobnosti apartmana. Ako ste slični meni, želite da provedete odmor u Srbiji , volite prirodu i želite da provedete odmor u takvom ambijentu, ali ipak ne želite da se da se odreknete komfora, glamping je idealna stvar.

Ovaj vid odmora je odličan primer aktivnog odmora jer podrazumeva boravak u prirodi i mogućnost učestvovanja u raznim aktivnostima, a na kraju dana ne morate da spavate u šatoru ili se tuširate napolju. Složićemo se, koliko god nekada želeli da se sjedinimo sa prirodom – zna da bude naporno.

Kamp Bezdan postaje sve popularnije mesto za odmor u Srbiji među onima koji žele malo avanture, ali i istovremeno ipak imati i opciju da ako to odluče, samo legnu u udoban krevet i spavaju.

U zadnje vreme, popularna je vožnja kanuom ili kajakom, pa preporučujem da probate ovo, jer sigurno nećete ostati ravnodušni. Ne zaboravite da napravite neki zanimljiv instagram stori, kako bi vaši prijatelji videli nešto različito od uobičajenih storija koktela na skupim ležaljkama ili stopala u pesku.

Borsko Jezero

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Borsko jezero (@borskojezero)

Moja prva sećanja kada se spomene Borsko Jezero su na ekskurzije u osnovnoj školi. Tada nam je, za razliku od sada bilo bitno jedino da uveče odemo u improvizovanu diskoteku. Moram da priznam, da mi je godinama kasnije, kada sam opet posetio ovo mesto, nije bilo jasno kako nisam zapamtio nešto od svih lepota koje su mi bile pred očima i zašto je ovo mesto postalo toliko popularno za odmor u Srbiji.

Na samo 17 kilometara od grada Bora, nalazi se ovo veštačko jezero koje je nastalo krajem 20. veka i ubrzo postalo jedno od glavnih turističkih atrakcija u Srbiji.

Na Borskom Jezeru jubitelji sportova na vodi mogu uživati u vožnji čamcima, pedalinama i kajacima. Aktivni odmor ribolovci takođe mogu provesti ovde, jer je jezero bogato raznim vrstama ribe. Okolne šume i planine pružaju odlične staze za planinarenje, biciklizam i šetnje. Takođe u neobaveznim šetnjama bez cilja, koje takođe preporučujem, možete zastati na nekom od brojnih vidikovaca i uživati u prizorima koji oduzimaju dah.

Borsko jezero nije samo letnja destinacija. Tokom zime postaje popularno među ljubiteljima zimskih sportova. U okolini jezera, na planini Crni Vrh, nalazi se skijalište koje nudi staze za skijanje i snowboarding. Tako da možda nije loša opcija ni provesti neki od zimskih praznika tamo. Do sada nisam imao to iskustvo, ali ću definitivno razmisliti o tome.

Stara Planina

Iako se ne nalazi svojom celokupnom površinom u Srbiji, Stara Planina i njen deo na našoj teritoriji je odličan izbor ako ste odlučili da svoj odmor u Srbiji provedete aktivno.

Sve popularniji hiking vam je lako dostupan, a uz lokalne vodiče možete se popeti na lokalne vrhove Midžor koji je visok 2169 metara, Babin zub koji je visok 1758 metara. Takođe opremu za samo penjanje ne morate nositi od kuće, već lako i po pristupačnim cenama možete da iznajmite u specijalizovanim ranjama u podnožiju.

Divlja i netaknuta priroda vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Vrhovi i klisure koji se nalaze na svakom koraku su neverovatne, i izgledaće kao da gledate razglednicu.

Još jedan savet: Nemojte propustiti da sednete na neko lepo mesto, naoružate se strpljenjem i sačekate ono najbolje. Uz malo sreće, videćete krda divljih konja koji galopiraju nedaleko od vas. Neverovatan osećaj, uz koji na trenutak možete da pomislite da se nalazite u nekom visokobudžetnom Holivudskom istorijskom spektaklu.

Zaključak

Odmor u Srbiji zaista može biti zanimljiv, ali pre svega sa njega se možete vratiti u boljoj formi nego što ste otišli. Složićemo se da Vam se to nije baš često dešavalo.

Aktivan odmor sigurno će vam doneti nezaboravne trenutke i avanture, a to je uvek ono najvrednije što možete da vratite sa putovanja. Zato nemojte mnogo razmišljati, uzmite samo ono neophodno, spakujte ranac i krenite – sigurno nećete zažaliti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

93  −    =  84

Možda vam se svidi i ovo