Pretraga
Olivijer ลฝiru u duelu sa Aฤ‡erbijem na utakmici Inter - Milan

Derbi vikend u Seriji A: Inter i Milan se bore za prevlast u Milanu u derbiju della Madonnina

Derbi vikend – praznik fudbala u Italiji, taฤnije u Milanu. Ovaj derbi je jedan od najveฤ‡ih derbija u Evropi a i na svetu. Pred nama je 181. derbi Intera i Milana, poznatiji kao Derbi della Madonnina.

Na poslednjih 10 derbija u Seriji A, Milan je slavio 3 puta, Inter 6 puta dok je samo jedan meฤ zavrลกen bez pobednika. Desilo se to u ลกampionskoj sezoni Milana 2021. kada su zavrลกili samo dva boda ispred Intera.

Mnogi navijaฤi smatraju da ฤ‡e Skudeto i za sezonu 2024/2025 ostati u Milanu. Samo je pitanje ko ฤ‡e ga osvojiti, Inter ili Milan?

Prethodnu sezonu, Inter je osvojio Skudeto sa velikih 19 bodova ispred Milana. Razlika nad Juventusom i Atalantom je bila joลก veฤ‡a, 22 odnosno 25 bodova.

Derbi Intera i Milana

Standings provided by Sofascore

Prvi veliki derbi u italijanskoj Seriji A na programu je veฤ‡ u 5. kolu. Inter i Milan ฤ‡e odigrati svoj 181. derbi u prvenstvu. ล ampionat Italije je jako interesantan prethodnih 5 godina. Prvo, prekinuta je dominacija Juventusa koji u ovih 5 godina osvojio jednu titulu. Titule su osvajali Inter dva puta, te Milan i Napoli po jednu.

Inter ulazi malo spremniji u ovaj derbi mada i nije poฤeo ลกampionski. U ฤetiri kola imaju dve pobede i dve nereลกene utakmice protiv Monce i Genove. Savladani su Atalanta i Leฤ‡e. Trenutno se nalaze na 3. mestu ispred Juventusa i Torina koji imaju isto bodova, 8. Iznad su Napoli sa 9 bodova te Udineze sa 10 bodova.

Milan je ponovo krenuo loลกe u prvenstvu. Iz ฤetiri kola, imaju samo jednu pobedu, dva remija te jedan poraz. Sa 5 bodova se nalaze na 10. mestu te je jasno da je Inter u ovom meฤu favorit a pri tom igra kao nominalni domaฤ‡in te ฤ‡e imati veฤ‡u podrลกku svojih navijaฤa na tribinama.

Trenutna razlika izmeฤ‘u 10. i 3. mesta, razlika je 3 boda. Tako da u sluฤaju pobede, Milan moลพe i da se pribliลพi vrhu tabele.

Igraฤi na koje treba obratiti paลพnju

Inter ima jako kvalitetnu ekipu koja je duลพe vreme na okupu. Samo par novih igraฤa je doลกlo za tekuฤ‡u sezonu a to su Taremi i Zijelinski.

Taremi je bio jedan od najboljih igraฤa Porta u prethodnoj sezoni. Pored Lautara Martineza i Markusa Tirama, Taremi ฤ‡e mnogo znaฤiti u napadu kako na gol protivnika tako i na ลกampionsku titulu.

Nikolo Barela je jedan od najboljih veznih igraฤa u Evropi koji svojom kreativnoลกฤ‡u i preciznim ลกutem sa distance moลพe da napravi probleme svakoj odbrani.

Pored njega, tu je uvek opasni Hakan ฤŒalhanoglu koji takoฤ‘e ima precizan ลกut ali i precizne duge lopte.

Alesandro Bastoni je pravi komadant Interove odbrane a pored sebe ima pomoฤ‡ u vidu velike radilice Aฤ‡erbija koji je u dva duela protiv Manฤester Sitija kompletno izbacio iz igre jednog od najboljih nadadaฤa danaลกnjice, Erlinga Halanda.

Milan se pojaฤao na par pozicija. Milanezi su u svoje redove doveli Alvara Moratu koji je uvek opasan u napadu.

Odbranu su pojaฤali sa naลกim Strahinjom Pavloviฤ‡em koji se odmah po dolasku iz Red Bull Salcburga ustalio u startnih 11.

Na levom beku imaju opasnog i brzog Hernandeza koji u kombinaciji sa Rafael Leaom na levom krilu mogu da muฤe svaku odbranu i zadaju im glavobolje.

Derbi della Madonnina rivalstvo

Igraฤ Intera Materaci i Milana Rui Costa stoje na terenu a ispred njih gore baklje na drugom kraju terena
Source: masterx.iulm.it

Kako je zapoฤelo rivalstvo izmeฤ‘u Intera i Milana? Mlaฤ‘i navijaฤi kluba moลพda ni ne znaju kako je doลกlo do rivalstva.

Rivalstvo Intera i Milana je poฤelo 1908. kada je formiran Inter (pun naziv Internacionale). ล ta se zapravo desilo? Grupa igraฤa je izaลกla iz Milana u ลพelji da oforme klub koji bi bio popustljiviji kada je u pitanju igranje stranaca u timu. Tako neลกto nije bilo poลพeljno u Kriket i Fudbalskom klubu Milan (tadaลกnji naziv kluba).

Tako su igraฤi koji su izaลกli iz kluba osnovali klub gde su stranci bili dobrodoลกli te se tako i rodio Internacionale.

Ono ลกto ovaj derbi izdvaja od drugih je taj ลกto Inter i Milan dele stadion. Obe ekipe igraju na San Siru. Moลพete li sada da zamislite Barselona – Real, Manฤester Junajted – Liverpul ili Arsenal – Totenhem, Crvena zvezda – Partizan igraju na istom stadionu?

Inter – Milan meฤ‘usobni dueli u Seriji A

Derbi Intera i Milana koji se igra u nedelju 22. septembra ฤ‡e biti 181. derbi u Seriji A. Inter je uspeลกniji tim kada su meฤ‘usobni okrลกaji u pitanju. Inter je izlazio kao pobednik u 70 utakmica, Milan u 54. Pobednika nije bilo u 56 utakmica.

U 180 utakmica, Inter je postigao 258 golova, dok je Milan postigao 231 gol.

Najbolji strelac u istoriji della Madonnine je Andrej ล evฤenko koji je postigao 14 golova za Milan u svim takmiฤenjima dok je za Inter najbolji strelac legenda kluba ฤuzepe Meaca sa postignutih 12 golova.

Poslednji derbi je dobio Inter 22. aprila 2024. Taj derbi je istorijski iz razloga ลกto se desilo prvi put u istoriji da se ลกampion odluฤi u direktnom duelu Intera i Milana. Rezultat je bio 2:1 za Inter a ta pobeda 5 kola pre kraja prvenstva je bila dovoljna da Inter matematiฤki osvoji Skudeto kao i da se direktno plasira u Ligu ลกampiona veฤ‡ nekoliko kola pre kraja ลกampionata.

Neki od rekorda u derbiju della Madonnina:

  • Najviลกe golova u jednoj utakmici postignuto je 1949. godine kada je Milan slavio 6:5.
  • Najveฤ‡a pobeda Milana u derbiju je bila 2001. kada je rezultat bio 6:0.
  • Najveฤ‡a pobeda Intera u derbiju je bila 1910. kada je rezultat bio 5:0.
  • Najviลกe pobeda za redom u derbiju imaju i Milan i Inter po 6. Interov rekord je aktuelan tako da u utakmici u nedelju imaju priliku da niz poveฤ‡aju na 7 utakmica.

Jedno je sigurno, oฤekuje nas veliki spektakl za sve ljubitelje fudbala. Podatak da je poslednji meฤ bez golova odigran 4. aprila 2018. ide u prilog tome da nas oฤekuje jako interesantan duel velikih rivala. Ulog nije mali. Ulog je prevlast u Milanu.

Naslovna fotografija preuzeta sa: acmilan.com

Bonus video:

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI