Nova autobuska stanica Beograd

Nova autobuska stanica u Beogradu – sve što treba da znate

Danas se zvanično otvara nova autobuska stanica u Beogradu. Ovo je jedna od najznačajnijih promena koju je grad Beograd doživeo poslednjih godina. Od nedelje 29. septembra autobuski saobraćaj biće u potpunosti prebačen.

Gde se nalazi nova autobuska stanica u Beogradu?

Od nedelje 29. septembra kompletan međugradski i međunarodni autobuski saobraćaj biće prebačen u Blok 42 gde se nalazi nova autobuska stanica. U neposrednoj blizini je železnička stanica Novi Beograd kao i stajališta za gradski prevoz do aerodroma.

Tramvajske linije

Do nove autobuske može se stići sa 4 tramvajske linije: Linija 7, Linija 9, Linija 11 i Linija 13

Autobuske linije

  • 60 i 60L-Zeleni venac-Novi Beograd, Toplana
  • 67-Zeleni venac-Novi Beograd, Blok 72
  • 85-Banovo brdo-Borča 3
  • 89-Vidikovac-Novi Beograd, Blok 72
  • 93-Novo Bežanijsko groblje-Miljakovac
  • 94-Novi Beograd, Blok 45-Resnik, Edvarda Griga
  • 95-Novi Beograd, Blok 45 -Borča 3
  • 600-Železnička stanica Beograd, centar-Aerodrom Nikola Tesla

Kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu?

Za sada je osposobljen stanični plato sa 65 perona, 12 dolaznih i 53 odlazna. Osposobljen je i parking sa 186 mesta namenjenim putnicima. Taksisti će u okviru stanice imati prostor za 25 vozila.

U toku je izgradnja nove stanične zgrade koja će se prostirati na 27.000 metara kvadratnih a planirano je da radovi na njoj budu zavrseni 2027. godine.

Biće ovo kako najavljuju jedno veoma moderno „zdanje“ po ugledu na sve velike evropske gradove.

Stanična zgrada će obuhvatati kafiće, restorane, poštu, banku, menjačnicu i još neke komercijalne sadržaje.

Predviđeno je i posebno mesto gde će putnici, koji iz nekog razloga čekaju duže, moći da se opruže i odmore. Za majke sa malom decom nalaziće se poseban deo.

Plan je da se u okviru ove zgrade napravi i ambulanta.

Nova autobuska stanica u Beogradu biće mesto gde će se organizovati svi polasci ekskurzija i drugih putovanja koja nisu u sklopu redovnih polazaka. Ovim će se izbeći velike gužve koje se stvaraju u gradu upravo zbog ovih polazaka.

Na stanici će biti zaposleni ljudi koji će putnicima pomagati da se lakše snađu. Šalteri za kupovinu karata će raditi 24/7 a biće i mogućnost kupovine karata online.

Poslednji polazak sa starog BAS-a desiće se u noći između 28. i 29. septembra i to će biti autobus koji polazi za Ljubljanu u 00:50. Prvi autobus koji će poći sa nove autobuske stanice u Beogradu biće polazak za Novi Sad 29. septembra u 03:50.

Autobusko stajalište „Jug“

U planu je otvaranje još jednog stajališta za sve putnike koji dolaze iz pravca Juga naše zemlje. Stajalište „Jug“ se nalazi u blizini Autokomande. Ovo stajalište trebalo je takođe danas da bude pušteno ali kako su radovi još uvek u toku „južnjaci“ će još malo sačekati.

Naslovna slika preuzeta sa gradnja.rs

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI