Ideje za večeru

Ideje za večeru – recepti koji sigurno uspevaju

Kada dođe vreme za večeru, često se suočavam s pitanjem šta da pripremim, a da bude ukusno i ne previše komplikovano. Pred vama su ideje za večeru koje su isprobane od strane velikog broja ljudi što znači  – nema greške.

Kroz godine sam isprobala bezbroj recepata, kombinacija i načina pripreme, i sada konačno imam svoje omiljene večere koje su uvek pun pogodak. Bez obzira da li za spremanje večere imam malo više vremena ili sam u frci trudim se prvenstveno da uživam u spremanju.

Jedna od mojih omiljenih stvari kod večernjih obroka je fleksibilnost. Nema strogih pravila – možete kombinovati različite sastojke, prilagoditi recepte svom ukusu, i kreirati potpuno nove obroke svaki put.

Sve ove ideje za večeru ne samo da su ukusne, već i lako prilagodljive. Ja se trudim da uvek biram kvalitetne sastojke, jer verujem da je to ključ svakog dobrog jela. Događalo se naravno više puta da se naprave i neke zamene kod samih sastojaka u nedostatku istih. Rezultat je uvek bio zadovoljavajući.

Nakon sjajnih ideja za ručak koje su vam se mnogo dopale stižu i ove za večeru. Trudiću se da vam jednom nedeljno priuštim po jedan novi recept. Volela bih da mi napišete vaše utiske, predloge i kritike naravno.

Samo uz vašu pomoć postaću još bolja i kreativnija a samim tim će se javljati i nove ideje za večeru.

PRIJATNO!

1. Proja – ništa jednostavnije

proja
proja

Koliko samo različitih recepata za proju postoji na internetu. Moram priznati da je sve to negde slično manje-više. Isprobala sam mnogo toga kako bih došla do toga da moja proja bude najlepša, najukusnija, najmekša. I uspelaaa!!!

Ovo je moja količina sastojaka koja odgovara standardnom plehu iz rerne. Vi možete prilagoditi količinu svojim potrebama.

Sastojci Količina
Pšenično brašno tip 400 2 šolje
Kukuruzno brašno 2 šolje
Jaja 3 kom
Sitan sir 300gr
Sir kriške 150gr
Ulje 5 kašika
Kisela voda 2 šolje
Kisela pavlaka 180ml
Prašak za pecivo 1 kesica
So 1 kašičica

Instrukcije:

Ne postoji određeno pravilo kako se šta redom meša. Možete jednostavno i sve zajedno mikserom umutiti.
Tepsiju od rerne obložite pek papirom i nalijte smesu
Pecite u rerni na 180c oko 15,20 min
Kada izvadite iz rerne prekrijte krpom i pustite da odstoji 10min i služite se

Najbolja stvar kod ove proje je ta što možete da je spremite uveče i ujutru će biti i dalje savršena

2. Punjeni uštipci – gotovi za 20min

Punjeni uštipci
Punjeni uštipci

Kako ćete samo lepo da se naručkate od ovoga niste ni svesni. Ovo je bolja varijanta možda za doručak jer je lakše kada se dobro najedete ujutru ali uglavnom zaposlene žene nemaju vremena za ta „jutarnja kulinarstva“.

Recepta za testo se pridržavajte uvek a smesu kojom punite možete da menjate po vašem ukusu.

Sastojci Količina
Jaja 2 kom
Jogurt 200 ml
Brašno tip 400 400 gr
So 1 kašičica
Prašak za pecivo 1 kesica
Stišnjena šunka 100 gr
Kačkavalj 100 gr
Kečap
Ulje

Instrukcije:

  • Jaja, jogurt, prašak za pecivo i so izmešati u posudi. Brašna dodati odmah pola, izmešati i onda ostatak dodavati po malo uz mešanje. Kada postane previše gusto istresti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje brašna umesiti testo koje mora da ostane mekano.
  • Oklagijom rastanjiti testo i iseci na komade otprilike 5cm.
  • Svaki komadić premazati sa kečapom i stavljati po malo izrendane šunke i kačkavalja.
  • Najvažniji deo ovog recepta je stiskanje testa kada ga preklopimo da ne iscuri nadev. Na to dobro obratite pažnju.
  • Pržiti na vrelom ulju sa obe strane po minut dva.
Ove uštipke možete praviti i prazne ukus testa je odličan

3. Rolnice od lisnatog testa – pica rolnice

Rolnice od lisnatog testa
Rolnice od lisnatog testa

Ja koristim gotovo lisnato testo koje kupujem u Lidlu ali vi ako želite, znate i imate vremena možete napraviti i domaće lisnato testo.

Po sastojcima koje vam ja dajem količina odgovara za dve osobe a vi prilagodite sebi i svojim potrebama.

Sastojci Količina
Lisnato testo 1 pakovanje
Beli sitan sir 200 gr
Kisela pavlaka 2 kašike
Suva pečenica 100 gr
Mocarela 100 gr
Kečap

Instrukcije:

  • Sir, pavlaku, pečenicu i kečap pomešati zajedno
  • Lisnato testo, ako kupite već rastanjeno, ne morate ga više tanjiti ako kupite u kocki onda ga morate rastanjiti na 0,5cm. Premažite preko testa smesu
  • Stavite izrendanu mocarelu preko
  • Uvijete testo kao u rolat isečete kolutove i poređate u pleh pa pečete nekih desetak minuta
  • Pred kraj možete po želji narendati još malo mocarele
Za punjenje ovih rolnica možete koristiti i drugačiji nadev

4. Tost rolnice sa slaninom – 3 sastojka

Tost rolnice sa slaninom
Tost rolnice sa slaninom

Može li jednostavnije od ovoga. Pa teško. Samo 3 sastojka i zanimljiva večera je pred vama.

Tost hleb možete da koristite onaj koji volite. Bilo da je beli običan, ražani ili crni sasvim je svejedno.

Sastojci Količina
Tost hleb 6 kom
Kačkavalj 100gr
Slanina u listićima 100 gr

Instrukcije:

  • Svako parče tost hleba oklagijom rastanjite koliko možete
  • Kačkavalj se iseče na 6 prutića
  • Na svako parče tosta se stavi po jedan štapić kačkavalja i urola se
  • Svaku rolnicu obmotati sa trakicom tanko sečene slanine
  • Staviti u pleh obložen pek papirom i peći desetak minuta
Ove rolnice su odlična varijanta da ih poslužite prijateljima uz čašu piva dok gledate neki film ili utakmicu

5. Brzi mlinci sa pršutom – sito i preukusno

Brzi mlinci sa pršutom
Brzi mlinci sa pršutom

Spremanje mlinaca sa pršutom je zaista jednostavno. Ovo je jedna od varijanti a mogućnosti za kombinovanja je bezbroj.

Umesto pršute možete da koristite i neko drugo suvo meso. Moja preporuka je da to bude nešto prodimljeno kako bi se dobio fin šmek.

Sastojci Količina
Mlinci 400 gr
Kocka za supu 1 kom
Kisela pavlaka 6 kašika
Pavlaka za kuvanje 250 ml
Pršuta 100 gr
Kačkavalj 250 gr

Instrukcije:

  • Kocku za supu rastvorite u provreloj vodi
  • Izlomite mlince i potopite ih u supu da omekšaju
  • Vatrostalnu posudu premažite sa kiselom pavlakom i ubacite mlince koje ste prethodno procedili.
  • Prelijte preko mlinaca pavlaku za kuvanje i poređajte pršutu. Utapkajte ih malo u smesu.
  • Narendajte kačkavalj i pecite na 200c oko 20min. Moj predlog je da ne iskoristite odmah sav kačkavalj već da mali komadić narendate kada već isključite rernu. Ostavite još dva tri minuta u rerni da se otopi i taj kačkavalj.
  • Kada izvadite iz rerne pustite da odstoji još nekoliko minuta pa služite.
Mlince možete napraviti i domaće još je ukusnije

6. Najbrža pica

Najbrža pica
Najbrža pica

Jedna od varijanti pice stiže u obliku ovog recepta. Jedna brzinska pica koja ne zahteva puno vremena a ni veštine.

Kod testa za ovu picu nema čekanja. Možemo je nazvati i zdravijom varijantom pice jer se ne koristi kvasac.

Sastojci Količina
Brašno tip 400 2 čaše
Jogurt 1 čaša
Prašak za pecivo 1 kašičica
Šećer 1/2 kašičice
So 1 kašičica
Maslinovo ulje 2 kašike
Stišnjena šunka 100 gr
Kačkavalj 150 gr
Šampinjoni 3 kom
Kečap
Origano

Instrukcije:

  • Pomešati jogurt, prašak za pecivo, šećer, so i ulje pa dodavati postepeno brašno
  • Testo odmah razvući tanko na pek papir i staviti u pleh. Ivice testa malo treba da ostanu izdignute da vam nadev nebi curio.
  • Testo premazati kečapom, poređati sastojke koje želite ili imate u frižideru. Ja sam stavljala stišnjenu, par izrendanih šampinjona i kačkavalj
  • Picu peći na najjačoj temperaturi i to najbolje na donjoj rešetki u rerni oko 12 minuta…nikako više od 15.
  • Na kraju dodati origano
Origano nikada nemojte stavljati na picu tokom pečenja jer ćete dobiti gorak ukus

7. Pita sa slaninom i ajvarom

Pita sa slaninom i ajvarom
Pita sa slaninom i ajvarom

Nemate više ideje za večeru? Bez brige. Ja sam tu i dalje da pomognem u stvaranju novih i kreativnih ideja. Pred vama je jedna divna domaća pita sa slaninom i ajvarom.

I u ovom slučaju korigovanje namirnica je dozvoljeno prema vašem ukusu. Slobodno izbacite šta vam ne odgovara i dodate neki svoj pečat. Tako ustvari i nastaju nove ideje ze večeru.

Sastojci Količina
Jaja 3 kom
Jogurt gušći 2,8 1 šolja(200ml)
Prašak za pecivo 1 kesica
Ulje 1/2 šolje(100ml)
Brašno tip 500 2 šolje
Slanina 70gr
Ajvar 3 kašike
Bosiljak ili origano 1 kašika
Kačkavalj 50gr
So prstohvat
Ulje za premazivanje

Instrukcije:

  • Izmutiti jaja u posudi, dodati jogurt i ulje pa izmešati.
  • Ubaciti brašno i prašak za pecivo.
  • U posebnoj činijici umutiti ajvar, začine i dodati veoma malo ulja, otprilike malu kašičicu.
  • Slaninu iseckati na male kockice.
  • Tepsiju(ja koristim đuveč) premazati sa malo ulja i naliti smesu od jaja.
  • Premaz od ajvara rasporediti preko smese podjednako a preko ajvara staviti i slaninu.
  • Kačkavalj možete narendati odmah preko slanine a ja kačkavalj dodajem tek pred kraj da se samo rastopi.
  • Ubacite u zagrejanu rernu na 200c. Moja rerna je jaka pa ja nakon zagrevanja smanjim na 170c i pečem oko 20-25min. Nakon toga rernu isključim i ostavim pitu još nekih 5min u rerni.
  • Kada izvadite iz rerne pokrijte nekih 5-10min i služite.
Ne zaboravite da tokom pripreme koristite istu šolju za sve sastojke

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI