Kada dođe vreme za večeru, često se suočavam s pitanjem šta da pripremim, a da bude ukusno i ne previše komplikovano. Pred vama su ideje za večeru koje su isprobane od strane velikog broja ljudi što znači – nema greške.
Kroz godine sam isprobala bezbroj recepata, kombinacija i načina pripreme, i sada konačno imam svoje omiljene večere koje su uvek pun pogodak. Bez obzira da li za spremanje večere imam malo više vremena ili sam u frci trudim se prvenstveno da uživam u spremanju.
Jedna od mojih omiljenih stvari kod večernjih obroka je fleksibilnost. Nema strogih pravila – možete kombinovati različite sastojke, prilagoditi recepte svom ukusu, i kreirati potpuno nove obroke svaki put.
Sve ove ideje za večeru ne samo da su ukusne, već i lako prilagodljive. Ja se trudim da uvek biram kvalitetne sastojke, jer verujem da je to ključ svakog dobrog jela. Događalo se naravno više puta da se naprave i neke zamene kod samih sastojaka u nedostatku istih. Rezultat je uvek bio zadovoljavajući.
Nakon sjajnih ideja za ručak koje su vam se mnogo dopale stižu i ove za večeru. Trudiću se da vam jednom nedeljno priuštim po jedan novi recept. Volela bih da mi napišete vaše utiske, predloge i kritike naravno.
Samo uz vašu pomoć postaću još bolja i kreativnija a samim tim će se javljati i nove ideje za večeru.
PRIJATNO!
Sadržaj
Toggle1. Proja – ništa jednostavnije
Koliko samo različitih recepata za proju postoji na internetu. Moram priznati da je sve to negde slično manje-više. Isprobala sam mnogo toga kako bih došla do toga da moja proja bude najlepša, najukusnija, najmekša. I uspelaaa!!!
Ovo je moja količina sastojaka koja odgovara standardnom plehu iz rerne. Vi možete prilagoditi količinu svojim potrebama.
Sastojci | Količina |
---|---|
Pšenično brašno tip 400 | 2 šolje |
Kukuruzno brašno | 2 šolje |
Jaja | 3 kom |
Sitan sir | 300gr |
Sir kriške | 150gr |
Ulje | 5 kašika |
Kisela voda | 2 šolje |
Kisela pavlaka | 180ml |
Prašak za pecivo | 1 kesica |
So | 1 kašičica |
Instrukcije:
Ne postoji određeno pravilo kako se šta redom meša. Možete jednostavno i sve zajedno mikserom umutiti.
Tepsiju od rerne obložite pek papirom i nalijte smesu
Pecite u rerni na 180c oko 15,20 min
Kada izvadite iz rerne prekrijte krpom i pustite da odstoji 10min i služite se
2. Punjeni uštipci – gotovi za 20min
Kako ćete samo lepo da se naručkate od ovoga niste ni svesni. Ovo je bolja varijanta možda za doručak jer je lakše kada se dobro najedete ujutru ali uglavnom zaposlene žene nemaju vremena za ta „jutarnja kulinarstva“.
Recepta za testo se pridržavajte uvek a smesu kojom punite možete da menjate po vašem ukusu.
Sastojci | Količina |
---|---|
Jaja | 2 kom |
Jogurt | 200 ml |
Brašno tip 400 | 400 gr |
So | 1 kašičica |
Prašak za pecivo | 1 kesica |
Stišnjena šunka | 100 gr |
Kačkavalj | 100 gr |
Kečap | |
Ulje |
Instrukcije:
-
Jaja, jogurt, prašak za pecivo i so izmešati u posudi. Brašna dodati odmah pola, izmešati i onda ostatak dodavati po malo uz mešanje. Kada postane previše gusto istresti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje brašna umesiti testo koje mora da ostane mekano.
-
Oklagijom rastanjiti testo i iseci na komade otprilike 5cm.
-
Svaki komadić premazati sa kečapom i stavljati po malo izrendane šunke i kačkavalja.
-
Najvažniji deo ovog recepta je stiskanje testa kada ga preklopimo da ne iscuri nadev. Na to dobro obratite pažnju.
-
Pržiti na vrelom ulju sa obe strane po minut dva.
3. Rolnice od lisnatog testa – pica rolnice
Ja koristim gotovo lisnato testo koje kupujem u Lidlu ali vi ako želite, znate i imate vremena možete napraviti i domaće lisnato testo.
Po sastojcima koje vam ja dajem količina odgovara za dve osobe a vi prilagodite sebi i svojim potrebama.
Sastojci | Količina |
---|---|
Lisnato testo | 1 pakovanje |
Beli sitan sir | 200 gr |
Kisela pavlaka | 2 kašike |
Suva pečenica | 100 gr |
Mocarela | 100 gr |
Kečap |
Instrukcije:
-
Sir, pavlaku, pečenicu i kečap pomešati zajedno
-
Lisnato testo, ako kupite već rastanjeno, ne morate ga više tanjiti ako kupite u kocki onda ga morate rastanjiti na 0,5cm. Premažite preko testa smesu
-
Stavite izrendanu mocarelu preko
-
Uvijete testo kao u rolat isečete kolutove i poređate u pleh pa pečete nekih desetak minuta
-
Pred kraj možete po želji narendati još malo mocarele
4. Tost rolnice sa slaninom – 3 sastojka
Može li jednostavnije od ovoga. Pa teško. Samo 3 sastojka i zanimljiva večera je pred vama.
Tost hleb možete da koristite onaj koji volite. Bilo da je beli običan, ražani ili crni sasvim je svejedno.
Sastojci | Količina |
---|---|
Tost hleb | 6 kom |
Kačkavalj | 100gr |
Slanina u listićima | 100 gr |
Instrukcije:
-
Svako parče tost hleba oklagijom rastanjite koliko možete
-
Kačkavalj se iseče na 6 prutića
-
Na svako parče tosta se stavi po jedan štapić kačkavalja i urola se
-
Svaku rolnicu obmotati sa trakicom tanko sečene slanine
-
Staviti u pleh obložen pek papirom i peći desetak minuta
5. Brzi mlinci sa pršutom – sito i preukusno
Spremanje mlinaca sa pršutom je zaista jednostavno. Ovo je jedna od varijanti a mogućnosti za kombinovanja je bezbroj.
Umesto pršute možete da koristite i neko drugo suvo meso. Moja preporuka je da to bude nešto prodimljeno kako bi se dobio fin šmek.
Sastojci | Količina |
---|---|
Mlinci | 400 gr |
Kocka za supu | 1 kom |
Kisela pavlaka | 6 kašika |
Pavlaka za kuvanje | 250 ml |
Pršuta | 100 gr |
Kačkavalj | 250 gr |
Instrukcije:
-
Kocku za supu rastvorite u provreloj vodi
-
Izlomite mlince i potopite ih u supu da omekšaju
-
Vatrostalnu posudu premažite sa kiselom pavlakom i ubacite mlince koje ste prethodno procedili.
-
Prelijte preko mlinaca pavlaku za kuvanje i poređajte pršutu. Utapkajte ih malo u smesu.
-
Narendajte kačkavalj i pecite na 200c oko 20min. Moj predlog je da ne iskoristite odmah sav kačkavalj već da mali komadić narendate kada već isključite rernu. Ostavite još dva tri minuta u rerni da se otopi i taj kačkavalj.
-
Kada izvadite iz rerne pustite da odstoji još nekoliko minuta pa služite.
6. Najbrža pica
Jedna od varijanti pice stiže u obliku ovog recepta. Jedna brzinska pica koja ne zahteva puno vremena a ni veštine.
Kod testa za ovu picu nema čekanja. Možemo je nazvati i zdravijom varijantom pice jer se ne koristi kvasac.
Sastojci | Količina |
---|---|
Brašno tip 400 | 2 čaše |
Jogurt | 1 čaša |
Prašak za pecivo | 1 kašičica |
Šećer | 1/2 kašičice |
So | 1 kašičica |
Maslinovo ulje | 2 kašike |
Stišnjena šunka | 100 gr |
Kačkavalj | 150 gr |
Šampinjoni | 3 kom |
Kečap | |
Origano |
Instrukcije:
-
Pomešati jogurt, prašak za pecivo, šećer, so i ulje pa dodavati postepeno brašno
-
Testo odmah razvući tanko na pek papir i staviti u pleh. Ivice testa malo treba da ostanu izdignute da vam nadev nebi curio.
-
Testo premazati kečapom, poređati sastojke koje želite ili imate u frižideru. Ja sam stavljala stišnjenu, par izrendanih šampinjona i kačkavalj
-
Picu peći na najjačoj temperaturi i to najbolje na donjoj rešetki u rerni oko 12 minuta…nikako više od 15.
-
Na kraju dodati origano
7. Pita sa slaninom i ajvarom
Nemate više ideje za večeru? Bez brige. Ja sam tu i dalje da pomognem u stvaranju novih i kreativnih ideja. Pred vama je jedna divna domaća pita sa slaninom i ajvarom.
I u ovom slučaju korigovanje namirnica je dozvoljeno prema vašem ukusu. Slobodno izbacite šta vam ne odgovara i dodate neki svoj pečat. Tako ustvari i nastaju nove ideje ze večeru.
Sastojci | Količina |
---|---|
Jaja | 3 kom |
Jogurt gušći 2,8 | 1 šolja(200ml) |
Prašak za pecivo | 1 kesica |
Ulje | 1/2 šolje(100ml) |
Brašno tip 500 | 2 šolje |
Slanina | 70gr |
Ajvar | 3 kašike |
Bosiljak ili origano | 1 kašika |
Kačkavalj | 50gr |
So | prstohvat |
Ulje | za premazivanje |
Instrukcije:
- Izmutiti jaja u posudi, dodati jogurt i ulje pa izmešati.
- Ubaciti brašno i prašak za pecivo.
- U posebnoj činijici umutiti ajvar, začine i dodati veoma malo ulja, otprilike malu kašičicu.
- Slaninu iseckati na male kockice.
- Tepsiju(ja koristim đuveč) premazati sa malo ulja i naliti smesu od jaja.
- Premaz od ajvara rasporediti preko smese podjednako a preko ajvara staviti i slaninu.
- Kačkavalj možete narendati odmah preko slanine a ja kačkavalj dodajem tek pred kraj da se samo rastopi.
- Ubacite u zagrejanu rernu na 200c. Moja rerna je jaka pa ja nakon zagrevanja smanjim na 170c i pečem oko 20-25min. Nakon toga rernu isključim i ostavim pitu još nekih 5min u rerni.
- Kada izvadite iz rerne pokrijte nekih 5-10min i služite.