4 jaja na belom tanjiru na stolu

Da li smete jesti jaja ako imate heliko bakteriju?

Kada sam saznao da imam heliko bakteriju, prvo pitanje koje mi je palo na pamet bilo je: „Šta sada smem da jedem?“ S obzirom da volim da treniram i da su jaja i proteini jedna od osnovnih namirnica u mojoj ishrani, želeo sam da saznam da li su sigurna za konzumaciju.

Posle mnogo istraživanja i konsultacija sa stručnjacima, evo šta sam saznao i kako su jaja postala deo mog svakodnevnog jelovnika, čak i sa ovom infekcijom.

Jaja i heliko bakterija

 Možete jesti jaja ako imate heliko bakteriju, ali postoje određene stvari koje treba uzeti u obzir. Ona su nutritivno bogata i mogu biti deo zdrave ishrane, ali način na koji ih pripremate i kombinujete sa drugim namirnicama može napraviti veliku razliku.

Nutritivna vrednost jaja:

Nutrijent Po velikom jajetu (50 grama)
Kalorije 77
Ugljeni hidrati 0,6 grama
Ukupne masti 5,3 grama
Zasićene masti 1,6 grama
Mononezasićene masti 2,0 grama
Holesterol 212 mg
Proteini 6,3 grama

Ovi nutrijenti su važni za održavanje energije i zdravlja, posebno kada se borite sa infekcijom kao što je heliko bakterija.

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je vrsta bakterije koja može izazvati infekciju u stomaku.

Većina ljudi koji su inficirani ovom bakterijom ne doživljava nikakve simptome, ali kod nekih, kao što je bio slučaj kod mene, može dovesti do ozbiljnih problema poput čira na želucu i gastritisa.

Kada saznate da ste inficirani, jedna od glavnih briga je kako promeniti ishranu kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Moje iskustvo sa jajima i heliko bakterijom

Moje iskustvo sa jajima i heliko bakterijom - zdrav obrok zdrav život

Pre nego što sam počeo da konzumiram jaja, konsultovao sam se sa svojim lekarom.

On mi je objasnio da su jaja bogata proteinima, vitaminima i mineralima koji su važni za oporavak i održavanje zdravlja. Ključ je samo u pravilnoj pripremi i izbegavanju masnih dodataka.

Kada je reč o heliko bakteriji, važno je da se pridržavate dijete koja ne iritira želudac.

Kuvana jaja su odlična opcija jer su lako svarljiva i ne sadrže dodatne masnoće koje mogu pogoršati simptome. Evo nekoliko saveta kako skuvati jaja i uživati u njima bez brige:

Moj jelovnik sa jajima

Naravno, jaja nisu bila svakodnevna pojava u svakom obroku, ovo su samo neki od primera koji su se našli na mom jelovniku:

Doručak

jaja i heliko bakterija - Doručak omlet

Počinjao sam dan sa hranljivim doručkom poput omleta sa povrćem ili jednostavnih kuvanih jaja uz integralni tost ili ovsene pahuljice sa kiselim mlekom.

Ovi obroci su mi pružali neophodnu energiju za početak dana, a istovremeno su bili lagani za varenje i nisu izazivali nelagodnost u stomaku.

Ručak

jelovnik sa jajima - Ručak ideje

U sredini dana, birao sam obroke koji su bili laki za varenje, ali su istovremeno bili bogati hranljivim sastojcima.

Jedan od omiljenih obroka bio je svakako salata sa kuvanim jajima, avokadom i spanaćem, uz kremastu čorbu od krompira koja je dopunjavala obrok.

Ova kombinacija mi je pružala dovoljno energije za nastavak dana, a istovremeno je bila blaga za moj osetljivi stomak.

Večera

Kuvana jaja sa rukolom, krastavcima i kuvanim šargarepama - Večera - jaja i heliko bakterija

Za večeru, birao sam obroke koji su bili laki istovremeno ukusni za moj ukus i bogati hranljivim sastojcima.

Kuvana jaja sa rukolom, krastavcima i kuvanim šargarepama bile su često prisutne na mom jelovniku, a ponekad sam ih upotpunjavao sa kotletima na pari, brokolijem, kašom od heljde, voćnom salatom ili čajem od kamilice.

Ova raznovrsna večera je bila savršen način da završim dan, pružajući mi neophodne hranljive sastojke za oporavak, ali i održavanje energije.

Heliko bakterija i trening

Za mnoge od nas, vežbanje je neizostavan deo životnog stila. Ali šta kada se suočite sa heliko bakterijom? Kako to utiče na vaš trening?

Kada sam prvi put saznao da sam dobio infekciju, osećao sam se obeshrabreno.

Pitanja su mi se množila: Da li ću moći da nastavim sa svojim redovnim vežbanjem? Da li će mi se simptomi pogoršati? Kako ću zadržati svoju kondiciju?

Ali uz podršku od strane lekara i pravilno upravljanje ishranom, shvatio sam da i dalje mogu da budem aktivan.

Ključ je bila disciplina i prilagođavanje treninga kako bi se minimizirala nelagodnost u stomaku.

Umesto intenzivnih treninga koji mogu iritirati želudac, fokusirajte se na blage vežbe poput šetnje, joge ili lagane kardio aktivnosti.

Pratite svoje telo, bidite strpljivi i slušajte signale koje vam šalje.

Zaključak

Jaja mogu biti sigurna i korisna namirnica za ljude koji imaju heliko bakteriju, sve dok ih pravilno pripremate i jedete u umerenim količinama.

Jako je bitno da se konsultujete svojim lekarom pre nego što uvedete bilo kakve promene u ishrani, posebno kada imate zdravstvene probleme kao što sam ih imao ja.

Naučio sam da je disciplina i balansirana ishrana ključna za borbu protiv heliko bakterije i održavanje opšteg zdravlja. Jaja su dakle ostala neizostavni deo mog jelovnika i pomogla su mi da održim energiju i zdravlje na visokom nivou.

Ne bojte se eksperimentisati sa različitim načinima pripreme jaja i uživajte u njihovim brojnim nutritivnim vrednostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

25  +    =  31

Možda vam se svidi i ovo