sta obici u bratislavi

Bratislava šta videti – Najvažnije atrakcije u Slovačkoj prestonici

Bratislava je glavni grad Slovačke sa oko 500 000 stanovnika. Jedan je od najmanjih glavnih gradova u Evropi. Najveće naselje u Bratislavi a ujedno i najveće naselje u državi je Petržalka koja broji oko 300 000 stanovnika.

Grad je smešten na obalama Dunava te na levoj obali reke Morave.

Bratislava je istorijski važan grad. Od 1563. do 1783. godine Bratislava je bila glavni grad Mađarske kraljevine. 11 mađarskih kraljeva i 8 kraljica je krunisano u tom periodu u katedrali Sv. Martina.

Danas je Bratislava glavni politički, kulturni i ekonomski centar Slovačke.

Slovačka je jedna od zemalja sa najbržim ekonomskim rastom u Evropi. Kako je Slovačka dospela do ovog nivoa? Pa, za razliku od država bivše Jugoslavije, Slovačka i Češka su se dogovorile da se podele mirnim putem što se i desilo 1. januara 1993. godine. Od tada, Slovačka je beležila pozitivan rast kada je u pitanju ekonomija.

Takođe, Slovačka je na mapi Evrope kao jedna od najjačih država kada je u pitanju autoindustrija. U Slovačkoj se proizvodi Citroen, Pežo, Foksvagen, Kia i Jaguar. Od 5,5 miliona stanovnika, 100 000 je zaposleno u autoindustriji.

U redu, ovo je bio samo kratki uvod u Slovačku, da pokušam u što kraćim crtama da vam prenesem osnovne podatke o ovoj državi. A sada ćemo da govorimo o najvažnijim atrakcijama u Bratislavi koje vredi posetiti.

Šta obići u Bratislavi?

Kao što sam vam već rekao, Bratislava je važan istorijski grad.

Jedini je pogranični glavni grad koji spaja dve nezavisne države, Austriju i Mađarsku.

Bratislava nije baš turistički posećena kao što je to Beč koji je na samo 60 kilometara udaljen glavnog grada Slovačke ali to ne umanjuje lepotu koju ovaj grad pruža.

Svakome bih preporučio Bratislavu u sklopu produženog vikenda. Da, potrebno vam je samo dva dana da obiđete sve znamenitosti ovog prelepog grada a da ostanete puni pozitivnih utisaka.

Dvorac Bratislava – Hrad

Kada dođete u Bratislavu, sve atrakcije možete da obiđete za jedan, eventualno dva dana jer su sve blizu jedna drugoj.

Prvu lokaciju koju bih vam preporučio da obiđete je svakako dvorac Hrad. Ovaj dvorac je sagrađen još u 15. veku. Interesantno za ovaj dvorac je to da je čak tri puta bio uništavan.

Prvo su ga uništili Napoleonovi vojnici, zatim je 1811. izgoreo jer su se austrijski vojnici napili i slučajno ga zapalili. Požar je trajao dva dana. A onda je i ostao napušten i zapušten te je tek 1953. godine saniran i restauriran.

U dvorcu se nalazi muzej koji ima za stalnu postavku istorije i kulture Slovačke. Oko dvorca je zaista predivan ambijent a sa samog dvorca se vidi cela Bratislava. Ako vas vreme posluži kao mene, moći ćete da vidite i Austriju.

Jedna od najpoznatijih ličnosti koja je živela u dvorcu a za šta može da vam potvrdi i muzej je Marija Terezija.

Most Slovačkog nacionalnog ustanka (SNP – Slovenského národného povstania)

Most Slovačkog nacionalnog ustanka
Source: youtube screenshot

Jedna od interesantnih atrakcija za vaš obilazak Bratislave. Most SNP ili kako se zvao od 1993-2012 Novi Most (Novy Most) još nazivaju i NLO most. NLO je dobio naziv po restoranu na vrhu mosta koji ima izgled letećeg tanjira. Uz most Apollo, ovo je najveći most u Bratislavi.

Restoran je na visini od 86 metara sa kojeg zaista možete da uživate u pogledu a pri tom možete i da popijete piće ili da ručate odnosno večerate. Ako samo želite da uživate u pogledu cena je 10 odnosno 13 evra, u zavisnosti da li je dnevna ili noćna varijanta u pitanju.

Katedrala Sv. Martina

Katedrala Sv. Martina Bratislava
Source: youtube screenshot

Odmah u blizini SNP mosta, nalazi se katedrala Sv. Martina. Kao što sam vam već rekao na početku ovog teksta, u ovoj katedrali se krunisalo 11 mađarskih kraljeva te 8 kraljica. Katedrala Sv. Martina je jedna od najstarijih katedrala u Bratislavi koja je izgrađena u 13. i 14. veku.

Unutrašnjost katedrale je u Gotskom stilu a najpoznatija skulptura katedrale je statua Sv. Martina sa prosjakom. Katedrala je poznata i po tome što je u njoj krunisana i Marija Terezija.

Janko Karlo Park

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oli (@stellamarc1)

Malo ko zna, ali Janko Karlo Park je prvi javni park u Evropi. Park je nastao 1774. godine i idealna je lokacija za predah. Naročito ako ste u obilasku sa decom jer park ima dosta zelenila i klupa na kojima i vi i deca možete malo da odmorite od obilzaka glavnog grada Slovačke.

Park se nalazi na desnoj obali Dunava.

Brdo Slavin

Brdo Slavin je jedna od lokacija koja je ostavila možda i najveći utisak. Verovatno je još lepše i bolje ovde biti zimi jer se pogled pruža preko Bratislave a na horizontu se vide Mali Karpati.

Sa brda vidite dvorac, katedralu Sv. Martina, imate prelep pogled na Dunav. Najlepši trenutak je da sačekate da sunce zađe iza dvorca Hrad. Tada vas pogled ostavlja bez daha. Cela Bratislava vam je kao na dlanu. Prelep prizor i toplo preporučujem ovu lokaciju. Brdo Slavin je takođe poznato po tome što se tu nalazi groblje sa preko 6000 vojnika Sovjetske armije koji su oslobodili grad od nacističkih nemačkih jedinica tokom Drugog Svetskog Rata.

Od centra grada do brda Slavin vam je potrebno oko 40ak minuta hoda ali verujte mi da kad se popnete i bacite pogleda ka Malim Karpatima, bićete oduševljeni.

Napoleonov vojnik

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raymond Russell (@rayjruss)

U samom centru grada, preko puta Francuske ambasade, nalazi se statua Napoleonovog vojnika naslonjenog na klupu.

Francuske trupe pod vođstvom Napoleona Bonaparte su 2 puta ulazili u Bratislavu. Prvi put su ušli 1905. godine bez otpora tokom mirovnih procesa između Austrije i Francuske. Drugi put su ušli nakon četiri godine ali ne bez otpora. Dnevno su Napoleonove jedinice ispaljivale preko 3 hiljade topovskih đuladi ali nisu uspeli da pređu Dunav.

Napoleonov vojnik predstavlja taj period iz istorije Bratislave i sjajna je prilika da se uslikate.

Čumil

Čumil je statua nastala 1997. godine. Predstavlja čoveka koji viri iz šahte. Zapravo predstavlja radnika koji radi na održavanju kanalizacije i vodovoda. Ova statua je nastala kao vid zahvalnosti vlasti radnicima koji su pokušavali da reše problem odvoda zbog Dunava jer je Bratislava niža u odnosu na Dunav.

Lepi Naci

Nedaleko od Ćumila i Napoleonovog vojnika nalazi se statua Lepi Naci ili stauta Ignacija Lamara. Iako će vam statua izmamiti osmeh i poželećete da se slikate, priča o Ignaciju je tužna.

Naime, Ignacio je bio siromašan i psihički bolestan. Uvek je šetao u svečanom odelu i obavezno je nosio šešir sa kojim je otpozdravljao svakog prolaznika. Živeo je od 1897. do 1967. godine. Umro je od tuberkuloze a pošto nije imao rodbine, sahranu je preuzeo grad na sebe. S toga i ova statua jer je Ignacio postao ikona Bratislave i neko koga su svi poznavali.

Za sam kraj

Dakle, dosta divnih stvari koje možete obići u Bratislavi. Dobra stvar je što su sve atrakcije blizu i možete sve obići za dan, eventualno dva. Bratislava je idealna lokacija za produženi vikend. Cene smeštaja za tri noćenja se kreću od 13 do 35 hiljada dinara u zavisnosti od hotela koji izaberete. Možete kao i ja obići Bratislavu i jedan dan odvojiti za odlazak u Beč jer kao što rekoh udaljenost je samo 60ak kilometara. Ukoliko se ipak odlučite da provedete vikend u Srbiji pogledajte koje su najbolje destinacije.

Naslovna fotografija: youtube screenshot

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI