Najbolji strelac evropskog prvenstva 2024 Dani Olmo

Šest igrača ponelo titulu najboljeg strelca Evropskog prvenstva 2024

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj nam je donelo 117 golova. Kada se uzme u obzir novi sistem od 24 ekipe na završnici, samo je EURO 2020 bilo učinkovitije sa 142 gola.

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj najviše golova postigla su čak 6 igrača. Po tri gola su dali Gakpo, Musiala, Miakutadze, Kejn, Olmo i Šranc.

Po novim pravilima koje je izbacila UEFA pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, najbolji strelci su svi oni igrači koji su postigli najviše golova. Pre je bio slučaj da ako dva ili više igrača imaju isti broj postignutih golova, gledale su se asistencije, broj utakmica i minutaža provedena na terenu. Tako je Ronaldo poneo titulu najboljeg strelca 2020. kada je imao isti broj golova kao i Patrik Šik ali je zbog asistencije više, Portugalac dobio zlatnu kopačku.

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, najbolji strelac nije jedan igrač nego čak šest. Zahvaljujući novom pravilu, zlatnu kopačku za najboljeg strelca turnira dobili su redom:

  • Dani Olmo (Španija) – 3 gola
  • Hari Kejn (Engleska) – 3 gola
  • Džordž Mikautadze (Gruzija) – 3 gola
  • Jamal Musiala (Nemačka) – 3 gola
  • Kodi Gakpo (Holandija) – 3 gola
  • Ivan Šranc (Slovačka) – 3 gola

Poslednji put kada je igrač sa 3 gola dobio zlatnu kopačku za najboljeg strelca bilo je na Evropskom prvenstvu 2012. kada je čak sedam igrača imalo isti skor: Fernando Tores, Alan Džagoev, Mario Gomez, Mario Mandžukić, Mario Baloteli i Kristijano Ronaldo.  Zbog prethodnog pravila UEFA, Tores je poneo titulu najboljeg strelca.

Rezultate svih utakmica Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2024, možete pogledati ovde.

Naslovna fotografija preuzeta sa: sport.es

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI