Na slici su prikazani zdravi ugljeni hidrati: integralne žitarice, orasasti plodovi, povrce, mahunarke

Ugljeni hidrati u namirnicama – sve što treba da znate!

Većina ljudi ima pogrešnu percepciju kada je reč o ugljenim hidratima. Pretpostavljam da im je lako steći negativnu reputaciju, ako ste bar negde čuli da ugljeni hidrati negativno utiču na telesnu težinu. Ali, bitno je znati da postoje zdravi i nezdravi ugljeni hidrati i da imaju više pozitivnih nego negativnih aspekata.

Pa hajde da naučimo vise o ugljenim hidratima, kakvu funkciju imaju u organizmu, koje vrste ugljenih hidrata postoje i u kojim namirnicama.

Šta su ugljeni hidrati i koja je njihova uloga

Ugljeni hidrati su organska jedinjenja koja su sastavljena od vodonika – H, ugljenika – C i kiseonika – O. Nastaju u procesu fotosinteze biljaka i poznati su pod nazivom šećeri, pa otuda njihova loša reputacija.

Za fotosintezu je potrebno → svetlosna energija + ugljendioksid (CO₂) + voda (H₂O).

Svetlosna energija se pretvara u hemijsku, a potom čuva u vidu molekula šećera. Ovom prilikom se vezuje ugljendioksid, a oslobadja kiseonik.

proces fotosinteze u biljkama

Kada pojedete neku namirnicu ugljeni hidrati se u našem organizmu čuvaju u obliku glikogena, koji se nalazi u jetri i predstavlja rezervu energije. U slučaju fizičkog ili intelektualnog napora, kada vam je potrebna energija, organizam pretvara glikogen u glukozu (šećer u krvi). Glukoza je najvažniji izvor energije za mozak i mišiće i nalazi se na spisku esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije.

Nedostatak ugljenih hidrata → organizam skladišti više glikogena kao rezervu energije → glikogen zadržava više vode nego što je organizmu potrebno.

Takodje, ugljeni hidrati su zaslužni za:

  • imunološki odgovor organizma
  • zgrušavanje krvi
  • reprodukciju
  • reparaciju tkiva (jer u slučaju nedostatka ugljenih hidrata telo razgrađuje proteine za energiju, a njihova funkcija je izgradnja i oporavak tkiva )
    stabilizacija metabolizma i hormona – nedostatak ugljenih hidrata izaziva disbalans rada štitne žlezde
  • oporavak mišića – ugljeni hidrati su potrebni nakon većih fizičkih aktivnosti jer podižu nivo insulina, sprečavaju razgradnju mišića i vraćaju iskorišćenu rezervu glikogena potrebnu za naredni dan
  • regulisanje hidratacije organizma.
 Ugljeni hidrati su ključni makronutrijenti koji, zajedno sa zdravim mastima i proteinima, omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. 

Već smo pominjali značaj sva tri makronutrijenta pri spremanju zdravog doručka.

Vrste ugljenih hidrata

Prema strukturi ugljeni hidrati se dele na:

  1. Monosaharide – ovo su najprostiji ugljeni hidrati koji se ne mogu dalje razložiti. Najpoznatiji su glukoza i fruktoza (voćni šećer).
  2. Disaharide – koji imaju 2 molekula monosaharida. Najpoznatiji su saharoza (beli šećer), laktoza (mlečni šećer) i maltoza (klice semena i žitarice).
  3. Oligosharide – imaju više molekula monosaharida. Ima ih u povrću.
  4. Polisaharide – imaju 10 i više monosaharida. Tri najznačajnija polisaharida su skrob, glikogen i celuloza. Sva tri su izgrađena od molekula glukoze, ali različitih su struktura zbog različitog načina vezivanja ovih molekula. Najzastupljeniji u našoj ishrani je skrob (koga ima u krompiru, pirinču, banani, pšenici, kukuruzu) i celuloza (koja postoji u semenu i korenu svih biljaka, zrnu i opni žitarica).

Zdravi i nezdravi ugljeni hidrati

slozeni - zdravi ugljeni hidrati

Druga važna podela ugljenih hidrata je na proste i složene. Složeni ugljeni hidrati su zdravi, dok se preporučuje da vodite računa o unosu prostih (ali ne da izbacite u potpunosti).

Prosti ugljeni hidrati su monosaharidi i disaharidi. Pošto se sastoje od jednog ili 2 molekula, brzo se apsorbuju u vidu šećera u krvi. Oni su brz, ali kratkotrajan izvor energije.

Nagle promene nivoa šećera u krvi usled prekomerne konzumacije prostih (nezdravih) ugljenih hidrata izaziva sledeće procese u organizmu:

 ↗ nivoa šećera u krvi- ↗ lučenja insulina (hormon koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata) – ↘ nivoa šećera u krvi → osećaj gladi i umor → podstiče na ponovni unos ugljenih hidrata, pa lako ulazimo u začarani krug, a višak kalorija se skladišti u masti i na taj način se gojimo. 

Ovo je glavni razlog zašto su ugljeni hidrati na lošem glasu. Svakako, nije zdravo ni da ih u potpunosti izbacite jer npr. mlečni proizvodi: jogurt i mleko sadrže disaharid laktozu, koji sadži kalcijum, neizostavni vitamin za zdravlje kostiju.

Prosti ugljeni hidrati u namirnicma:

slatkiši
šećer
voće
grickalice
peciva
sokovi

 Kada se preporučuje unos prostih ugljenih hidrata?
Preporučuje se nakon napornog treninga ili bilo kog drugog fizičkog napora gde trošite više energije. Već smo pominjali da potrošenu zalihu rezervne energije – glikogena treba nadoknaditi. 

Složeni ugljeni hidrati su zdravi ugljeni hidrati koji se sastoje od više lanaca molekula i oni se sporije apsorbuju, pa izazivaju duži osećaj sitosti. Nemamo nagle promene nivoa šećera u krvi

Sadrže vlakna, vitamine i minerale, imaju bolju nutritivnu vrednost i mogu pozitivno uticati na metabolizam i probavu, a samim tim i na vašu telesnu težinu. Nadam se da ova informacija razbija mit da su ugljeni hidrati loši.

Složeni ugljeni hidrati u namirnicama:

integralne žitarice (kukuruz, spelta, ovas, raž, pirinač, pšenica) i proizvodi od žitarica, od celog zrna i od njegove opne – mekinja, koje sadrže polisaharid celulozu
povrće (krompir, kukuruz, brokoli, karfiol)
mahunarke (pasulj, leblebija, sočivo)
testenine
orašasti plodovi
kinoa
banane, jabuke, kruške

Preporučen unos ugljenih hidrata

unos ugljenih hidrata zavisi od toga koliko cesto trenirate

Nutricionisti i fitness instruktori preporučuju da od ukupnog dnevnog unosa kalorija, ugljeni hidrati budu od 45% do 65%

Naravno postoje razni faktori koje treba uzeti u obzir koji su individualni.

  1. nivo aktivnosti: da li vežbate, da li sedite na poslu ili ste aktivni
  2. koliko godina imate (jer se metabolizam usporava s godinama)
  3. kakve ste građe 
  4. kog ste pola
  5. kakvo je vaše zdravstveno stanje (dijabetes i insulinska rezistencija su neke od stanja organizma u kojima se striktno mora voditi računa o unosu ugljenih hidrata)

Možete izračunati potreban dnevni unos kalorija u odnosu na ove faktore.

Ali najpre, da li ste čuli za BMR? 

BMR je bazalna metabolička stopa i predstavlja broj kalorija koje vaš organizam sagoreva u mirovanju, dok obavlja osnovne funkcije održavanja života. Ona se izračunava ovako:

Žene: BMR = 655 + (9.6 x telesna masa kg) + (1.8 x visina cm) – (4.7 x godine)

Muškarci: BMR = 66 + (13.7 x telesna masa kg) + (5 x visina cm) – (6.8 x godine)

Da bi smo izračunali ukupan potreban unos kalorija, moramo fakturisati i fizičku aktivnost. Dobijeni BMR pomožite sa ovim koeficijentima u odnosu na stepen vaše aktivnosti:

koeficijent množenja stepen aktivnosti
1.2  vežbate malo ili nimalo
1.4  vežbate 2 – 3 puta nedeljno
1.5 – 1.7 vežbate 3 – 4 puta nedeljno
1.9 vežbate svakog dana

Kada dobijete ukupan unos kalorija koji je vama potreban možete ga pretvoriti u grame:

1 gram ugljenih hidrata ⇔ 4 kalorije

1 gram proteina ⇔ 4 kalorije

1 gram masti ⇔ 9 kalorija

Ukoliko želite da smršate, morate unositi oko 500 kalorija manje nego što ste izračunali da vam je dnevno potrebno! Za početak je ovo optimalna vrednost, a ukoliko želite da povećate kalorijski deficit, konsultujte se sa nutricionistom.

Zaključak

Nadam se da ste razumeli koliko su ugljeni hidrati važni i da je njihovo izbacivanje iz redovne ishrane potpuno NEZDRAVO.
Izbalansiran unos ugljenih hidrata doprinosi najpre optimalnijem zdravstvenom stanju vašeg organizma, a potom i održavanju telesne težine i bolje fizičke forme.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI