Pretraga

Srbija nije uspela da savlada Dream Team

Velika utakmica je za nama. Utakmica u kojoj je Srbija pokazala zaลกto je jedna od koลกarkaลกkih nacija. Poraz u polufinalu protiv SAD.

Ne moลพemo reฤ‡i da smo zadovoljni rezultatom jer rezultat je u najmanju ruku otet iz ruku koลกarkaลกa Srbije. Utakmica u kojoj je Dream Team bio na kolenima 37 minuta. A onda, i ne samo tada, u igru se ukljuฤuju i sudije.

Jako loลกe suฤ‘enje sudija iz Bosne i Hercegovine, Paname i Letonije. Piti Hurtado, bivลกi ลกpanski trener je sumirao to u jednoj reฤenici. Rakao je „ne moลพeลก igrati sa najboljim a da ne sude najbolje sudije“.

Izjava nije mogla da bude taฤnija. Kao da Amerikancima treba pomoฤ‡, pa su Zurapoviฤ‡ (BiH), Anaja (Panama) i Kozlovskis (Letonija) odluฤili da malo guraju Amerikance. A Amerikanci kada su dobili vetar u leฤ‘a od nazovi sudija, nije im dugo trebalo da istope prednost, preokrenu pred sam kraj meฤa i zadrลพe tu prednost i na kraju slave rezultatom 95:91.

Mnogo sudijskih greลกaka svesno donetih odluka na ลกtetu jedne ekipe. U prenosu na RTS, ล arenac reฤe „minimalni“ koraci Embida. Ne postoje minimalni koraci. Koraci su koraci i treba da se sude. Nema gledanja kroz prste pa makar to i bio najjaฤi Dream Team koji je ikada igrao u istoriji. Pravila treba da budu ista za sve.

SAD igraฤi su bili u konstantnom razgovoru sa sudijama a kada je Peลกiฤ‡ ukazao na greลกku ili traลพio da se pogleda snimak sporne situacije, dobio je tehniฤku!!!

U sportskom segmentu, Srbija je nadigrala Amerikance. Svi su dali svoj maksimum pa i malo viลกe od maksimuma. Igrali su hrabro, te je i rezultat 37 minuta bio u korist Srbije. Nisu se prepali protivnika. Shvatili su da su i oni ljudi, da nisu maลกine. Da moลพe dakako da se igra sa njima i da im se zapreti. Da se oseฤ‡aju nesigurno, da ganjaju rezultat celu utakmicu.

A onda, neke odluke sudija te otvoren promaลกaj za tri poena Dobriฤ‡a kumovali su povratku Amerikanaca i na kraju pobede.

Najefikasniji kod Amerikanaca je bio Stef Kari. On je pogodio 9/14 za tri poena. Ukupno je postigao 36 poena. Pored sudijske trojke, on je najzasluลพniji ลกto ฤ‡e u finalu protiv Francuske igrati baลก Amerika. Posle Karija, najefikasniji je bio Embiid koji zadnjih 5 minuta nije nailazio na otpor jer je Nikola Jokiฤ‡ imao 4 faula. Jedan od tih je onaj faul kod pogotka za tri poena Kevina Duranta gde je u tom istom napadu dosuฤ‘en nestvaran faul nad Entoni Dejvisom.

LeBron Dลพejms je postigao triple-dabl, ลกto je tek ฤetvrti tripl-dabl na Olimpijskim igrama u istoriji. On je postigao 16 poena a uz to je dodao 12 skokova i 10 asistencija.

U naลกem timu, Bogdan Bogdanoviฤ‡ je postigao 20 poena (3/10 za tri poena), MVP kanditat Olimpijskih igara Nikola Jokiฤ‡ je postigao 17 poena uz 5 skokova i 11 asistencija. Aleksa Avramoviฤ‡ je odigrao moลพda i utakmicu karijere gde je postigao ฤetiri trojke.

Tako blizu a tako daleko od finala Olimpijskih igara u Parizu. Sada preostaje da se pokuลกa zaboraviti utakmica polufinala (jako teลกko) i osvoji bronzana medalja pa da moลพemo i koลกarkaลกe da doฤekamo kako to dolikuje na balkonu Starog dvora 12. avgusta u Beogradu.

Naslovna fotografija preuzeta sa: hotsport.rs

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI