Pretraga
Pehar za Svetsko prvenstvo i fudbalska lopta na fudbalskom terenu

Kako do Mundijala u SAD, Meksiku i Kanadi?

Kako do Mundijala u SAD, Meksiku i Kanadi 2026.? Kvalifikacije za svetsko prvenstvo u fudbalu poฤinju u martu 2025. Sistem kvalifikacija ฤ‡e biti jako komplikovan i nikad luฤ‘i. Format takmiฤenja je promenjen. U odnosu na prethodna prvenstva gde je bilo 32 uฤesnika na zavrลกnici, na Svetskom prvenstvu 2026. biฤ‡e ukupno 48 ekipa. 45 ekipa ฤ‡e se kvalifikovati kroz kvalifikacije dok su domaฤ‡ini SAD, Meksiko i Kanada automatski kvalifikovani za prvenstvo.

ล to se tiฤe Evropskih kvalifikacija, 55 reprezentacija ฤ‡e se boriti za 16 mesta koje vode na Mundijal 2026.

Moลพe li Srbija treฤ‡i put zaredom da se kvalifikuje na veliko takmiฤenje?

Nakon neuspeha na Evropskom prvenstvu u Nemaฤkoj, FSS je doลพiveo veoma buran period. Generalni sekretar Jovan ล urbatoviฤ‡ i potpredsednik FSS-a Branislav Nedimoviฤ‡ su podneli ostavke.

Dragan Stojkoviฤ‡ ostaje selektor do 2026. kada mu i istiฤe ugovor. Da li ฤ‡e ostati selektor i posle toga zavisiฤ‡e od rezultata kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026.

U novi ciklus kvalifikacija Srbija ฤ‡e iฤ‡i bez jednog od najboljih igraฤa. U pitanju je Duลกan Tadiฤ‡ koji je odluฤio da se oprosti od reprezentativnog dresa u kojem je odigrao 111 utakmica na kojima je postigao 23 gola te dodao 40 asistencija.

Srbija je sa selektorom Stojkoviฤ‡em uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Kataru i Evropsko prvenstvo u Nemaฤkoj nakon 20 godina neigranja na istom. Biฤ‡e ovo veliki test kako za Stojkoviฤ‡a tako i za igraฤe koji ฤ‡e nositi dres u kvalifikacijama.

ลฝreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ฤ‡e se odrลพati u decembru a kako stvari trenutno stoje, Srbija ฤ‡e biti u drugom ลกeลกiru. Ali, u Ligi nacija koje poฤinju 5. septembra utakmicom protiv ล panije u Beogradu potrebno je da odigramo dobro i ne padnemo na FIFA rang listi do decembra jer bi onda potencijalno mogli u kvalifikacijama da padnemo u treฤ‡i ลกeลกir i dodatno oslabimo ลกanse da se kvalifikujemo na Mundijal 2026.

Obzirom da se Srbija kvalifkovala na tri vezana velika takmiฤenja, za oฤekivati je da se tim Srbije kvalifikuje i za Mundijal 2026.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

Pehar Svetskog prvenstva
Source: cnn.com

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo poฤinju u martu 2025.

U kvalifikacijama ฤ‡e biti 12 grupa sa po ฤetiri ili pet ekipa. Sve prvoplasirane ekipe ฤ‡e izboriti direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Svi drugoplasirani, te ฤetiri najbolje ekipe iz Liga nacija (koje ne izbore plasman kroz kvalifikacije) ฤ‡e igrati dodatni baraลพ za preostala ฤetiri mesta.

FIFA joลก uvek nije zvaniฤno saopลกtila po kojem principu ฤ‡e se odreฤ‘ivati ลกeลกiri ali ako to bude kao i ranije, po trenutnom stanju ovako ฤ‡e izgledati ลกeลกiri:

Prvi ลกeลกir: Francuska, Engleska, Belgija, ล panija, Holandija, Portugalija, Italija, Hrvatska, Nemaฤka, ล vajcarska, Danska i Austrija.

Drugi ลกeลกir: Srbija, Ukrajina, Poljska, ล vedska, Vels, Maฤ‘arska, Turska, Slovaฤka, Rumunija, ฤŒeลกka, ล kotska i Norveลกka.

Treฤ‡i ลกeลกir: Grฤka, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija, Crna Gora, Severna Irska, Bosna i Hercegovina, Izrael.

ฤŒetvrti ลกeลกir: Bugarska, Luksemburg, Jermenija, Belorusija, takozvano Kosovo, Kazahstan, Azerbejdลพan, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Letonija i Litvanija.

Peti ลกeลกir:ย Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenลกtajn i San Marino.

Iz prvog ลกeลกira, barem na papiru, najlakลกi protivnici bi bili ล vajcarsla, Danska i Austrija, pa moลพda ฤak i Belgija koja u zadnje vreme ne pravi baลก dobre rezultate. Najteลพi protivnik iz prvog ลกeลกira bi bili trenutni Evropski ลกampion ล panija te vice-prvak Engleska.

Iz treฤ‡eg ลกeลกira bi bilo poลพeljno izbeฤ‡i Sloveniju i Grฤku. Ostali protivnici su ekipe sa kojima Srbija moลพe da igra a koje su i ranije pobeฤ‘ivali.

ล to se tiฤe ฤetvrtog ลกeลกira, jasno je da takozvano Kosovo neฤ‡e biti sa Srbijom u grupi jer UEFA i FIFA paze na ovakve stvari obzirom na politiฤku pozadinu.

U petom ลกeลกiru su najslabije ekipe kontinenta te ni jedna ne bi trebalo da predstavlja pretnju po reprezentaciju Srbije.

Liga nacija

ล vajcarski reprezentativac Graniz Dzaka sa Aleksandrom Mitroviฤ‡em i Duลกanom Tadiฤ‡em u raspravi
Source: france24.com

Srbija ฤ‡e moฤ‡i i preko Liga nacija da traลพi svoju vizu za Svetsko prvenstvo u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. Meฤ‘utim, to ฤ‡e biti malo teลพe jer je potrebno da Srbija bude prva u grupi da bi imala ลกansu kroz dodatni baraลพ, a grupa je pakleno jaka. Srbija je u grupi sa ล panijom, Danskom i ล vajcarskom. Ulaskom u A Ligu nacija, Srbija je umanjila ลกanse za dodatni baraลพ za Svetsko prvrnstvo. Biฤ‡e potrebna mnogo dobra igra da bi se iz ove grupe izaลกlo sa prve pozicije koja vodi u dodatne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Ovo je raspored utakmica Srbije u Ligi Nacija:

  1. kolo (5. septembar)
    20.45: Danska – ล vajcarska – 2:0
    20.45: Srbija – ล panija – 0:0
  2. kolo (8. septembar)
    20.45: Danska – Srbija – 2:0
    20.45: ล vajcarska – ล panija – 1:4
  3. kolo (12. oktobar)
    20.45: Srbija – ล vajcarska
    20.45: ล panija – Danska
  4. kolo (15. okrobar)
    20.45: ล panija – Srbija
    20.45: ล vajcarska – Danska
  5. kolo (15. novembar)
    20.45: Danska – ล panija
    20.45: ล vajcarska – Srbija
  6. kolo (18. novembar)
    20.45: Srbija – Danska
    20.45: ล panija – ล vajcarska

Dakle, Srbija poฤinje takimฤenje protiv ล panije u Beogradu 5. septembra a zavrลกava 18. novembra utakmicom protiv Danske, takoฤ‘e u Beogradu.

Spisak fudbalera za Ligu nacija na koje raฤuna selektor Stojkoviฤ‡.

Kako do Svetskog prvenstva u Severnoj Americi

Pehar Svetskog prvenstva na stolu sa posudom za ลพrebanje
Source: marca.com

Dakle, prvo veliko takmiฤenje koje oฤekuje Srbiju je Svetsko prvenstvo 2026. koje se odrลพava u SAD, Kanadi i Meksiku.

ลฝreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ฤ‡e se odrลพati u decembru 2024. Kvalifikacije poฤinju u martu 2025. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. ฤ‡e se odrลพati u dve faze. Prva podrazumeva 12 grupa od po ฤetiri odnosno 5 ekipa. Ekipe ฤ‡e igrati svaka sa svakom iz grupe kao gost i kao domaฤ‡in. Pobednici svih grupa ฤ‡e se direktno kvalifikovati za Svetsko prvenstvo 2026. 12 najboljih drugo plasiranih ekipa ฤ‡e iฤ‡i u dodatni baraลพ.

Ovim ekipama ฤ‡e se pridruลพiti i ฤetiri reprezentacije iz Liga nacija koje budu prve u svojim grupama. Naravno, ako neka ekipa obezbedi uฤeลกฤ‡e na Svetskom prvenstvu kroz kvalifikacije, njihovo mesto zauzima sledeฤ‡a ekipa na tabeli iz njihove grupe. Tih 16 ekipa ฤ‡e biti podeljene u ฤetiri staze. Praviฤ‡e se dodatni ลพreb da se izvuku parovi polufinala u svakoj od ฤetiri staze. ฤŒetiri pobednika ฤ‡e kompletirati spisak putnika od 16 ekipa koje ฤ‡e predstavljati Evropski kontinent na Svetskom prvenstvu 2026.

Naslovna fotografija preuzeta sa: kurir.rs

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI