Pretraga

UEFA Liga nacija za sezonu 2024/2025

Evropsko prvenstvo u fudbalu je za nama. Srbija nije uspela da popravi opลกti utisak. Iako se Srbija kvalifikovala na Evropsko prvenstvo nakon 24 godine, nije uspela da proฤ‘e grupu u kojoj su joลก bili Slovenija, Danska i Engleska. U toj grupi, Srbija je zauzela poslednje mesto sa dva boda iz utakmica sa Slovenijom i Danskom.

Ne moลพe se reฤ‡i da Srbija nema neke odreฤ‘ene uspehe. Uspeh je taj da je Srbija uspela da se kvalifikuje na tri vezana velika takmiฤenja (Svetsko prvenstvo u Rusiji i Kataru te Evropsko prvenstvo u Nemaฤkoj). Ali nikako da se premosti ta prva prepreka i prolazak iz grupne faze takmiฤenja. Na sva tri velika takmiฤenja, Srbija je zavrลกavala uฤeลกฤ‡e u grupnoj fazi.

Tokom Stojkoviฤ‡evog mandata, Srbija je uspela i da doฤ‘e do A Lige nacija. Liga nacija poฤinje 5. septembra a Srbija otvara svoju grupu sa utakmicom protiv Evropskog prvaka ล panije. Pored ล panije, u grupi sa Srbijom su i dobro poznati protivnici, Danska i ล vajcarska. Selektor je saopลกtio i ลกiri spisak fudbalera na koje raฤuna za prva dva meฤa Liga nacija protiv ล panije i Danske. Konaฤan spisak ฤ‡e saopลกtiti 30. avgusta.

Liga nacija moลพe da posluลพi i kao druga staza kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. Ali, to je malo teลพi put jer su u A Ligi nacija najbolje reprezentacije iz sezona 2022/2024. Ono ลกto je bitno, jeste da Srbija odigra dobro Ligu nacija i da ne padne dodatno na FIFA rang listi jer bi u tom sluฤaju bila u nepovoljnijem poloลพaju na ลพrebu za kvalifikacije za Svetsko prvesntvo koje se odrลพava u decembru 2024.

Srbija je trenutno po koeficijentu u drugom ลกeลกiru te ima izgledne ลกanse da se kroz kvalifikacije domogne mesta koje vodi na Mundijal u Severnoj Americi.

Grupe Liga nacija 2024/2025

UEFA Liga nacija je podeljena u ฤetiri kategorije. Liga A, B, C i D. U A, B i C ligi su ฤetiri grupe sa po ฤetiri reprezentacije dok su u D ligi dve grupe sa po tri ekipe.

Aktuelni ลกampion Liga nacija je ล panija koja je u finalu bila bolja od reprezentacije Hrvatske nakon izvoฤ‘enja jedanaesteraca (5:4).

A Liga nacija

Grupa 1

U grupi 1 se nalaze Hrvatska, Poljska, Portugal i ล kotska. Hrvatska nakon tri velika takmiฤenja nije uspela da proฤ‘e grupu na Evropskom prvesntvu u Nemaฤkoj ลกto se smatra velikim neuspehom ove reprezentacije.

Standings provided by Sofascore

ย Grupa 2

U grupi 2 se nalaze bivลกi Evropski i Svetski prvaci Francuska i Italija. Pored ove dve reprezentacije, tu su joลก i Izrael i Belgija koja je u padu forme i koja nikako da naฤ‘e onu igru sa i pre Svetskog prvenstva u Kataru.

Standings provided by Sofascore

Grupa 3

Kao i Srbija, i Bosna i Hercegovina je uspela da uฤ‘e u A Ligu nacija. Pored Bosne i Hercegovine, u grupi su joลก Holandija, Nemaฤka i Maฤ‘arska.

Standings provided by Sofascore

Grupa 4

Grupa koja je nama jako bitna. Grupa u kojoj je smeลกtena Srbija. Nakon debakla na Evropskom prvenstvu, na Srbiji je veliki zadatak da popravi utisak i to u veoma jakoj grupi. Protiv ekipa sa kojima smo se veฤ‡ sastajali u prethodnih par godina i sa kojima nismo uspeli da se izborimo. Pre svega, mislim na ล vajcarsku koja nam je na dva Svetska prvenstva pomrsila konce. Pored ล vajcarske, u grupi su jos ล panija i Danska. Liga nacija poฤinje 5. septembra sa utakmicom protiv ล panije a zavrลกava se 18. novembra utakmicom protiv Danske.

Standings provided by Sofascore

ฤŒetiri prvoplasirane ekipe ฤ‡e se prikljuฤiti 12 drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacija (ukoliko ne ostvare plasman na Svetsko kroz te kvalifikacije) te ฤ‡e igrati dodatne kvalifikacije za odlazak na Svetsko prvensto 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku. Ovih 16 ekipa ฤ‡e kreirati ฤetiri staze sa po ฤetiri ekipe te ฤ‡e se praviti baraลพ za polufinale. Nakon toga, ฤetiri pobednika iz ฤetiri staze ฤ‡e kompletirati listu od 16 Evropskih reprezentacija koje ฤ‡e put Severne Amerike.

Raspored utakmica Srbije u Ligi nacija, moลพete pogledati ovde:

Source: fss.rs

B Liga nacija

Ono ลกto je jako interesantno za B Ligu nacija je to da ฤak osam reprezentacija koje su igrale na nedavno zavrลกenom Evropskom prvenstvu u Nemaฤkoj igraju u B ligi. To su finalista Engleska, Slovenija, Austrija, ฤŒeลกka, Turska, Gruzija, Ukraijna i Albanija.

Grupa 1

U ovoj grupi se nalaze uฤesnici Evropskog prvenstva u Nemaฤkoj. To su Albanija, ฤŒeลกka, Gruzija i Ukrajina.

Standings provided by Sofascore

Grupa 2

U drugoj grupi B Lige nacija je finalista Evropskog prvenstva, Engleska. Za ulazak u A Ligu nacija, Engleska ฤ‡e se prvo boriti sa Finskom, Grฤkom i Irskom.

Standings provided by Sofascore

Grupa 3

U treฤ‡oj grupi se nalazi protivnik Srbije sa Evropskog prvenstva, Slovenija. Pored Slovenije, u grupi su joลก Norveลกka, Austrija i Kazahstan koji je uspeo da doฤ‘e do B Lige nacija.

Standings provided by Sofascore

Grupa 4

U Grupi 4 B Lige nacija se nalazi Crna Gora koja je igrala sa Srbijom kvalifikacije za Evropsko prvesntvo u Nemaฤkoj. Pored njih u grupi su joลก i Turska, Vels i Island.

Standings provided by Sofascore

C Liga nacija

Rumunija i Slovaฤka su reprezentacije koje moลพda ni ne zasluลพuju da budu u C Ligi nacija barem po prikazanom sa Evropskog prvenstva u Nemaฤkoj. Ali, rezultati iz prethodnog izdanja Lige nacija su ih smestili u C ligu.

Grupa 1

Slovaฤka je ekipa koja je dosta namuฤila finalistu Evropskog prvenstva, Englesku. Mogla je Slovaฤka i da napravi iznenaฤ‘enje ali to se na kraju nije desilo. Pored Slovaฤke u grupi 1 su joลก i Azerbejdลพan, Estonija i ล vedska.

Standings provided by Sofascore

Grupa 2

Joลก jedan uฤesnik nedavno odrลพanog Evropskog prvenstva. U pitanju je reprezentacija Rumunije. Oni su u grupi 2 sa Litvanijom, Kiprom i takozvano Kosovo.

Standings provided by Sofascore

Grupa 3

Grupu 3 ฤine Belorusija, Bugarska, Luksemburg i Severna Irska.

Standings provided by Sofascore

Grupa 4

Najjaฤa reprezentacija, barem na papiru, u grupi 4 je svakako Jermenija. Pored njih, u grupi su joลก i Farska Ostrva, Letonija i Severna Makedonija.

Standings provided by Sofascore

D Liga nacija

Najslabijih 6 reprezentacija u Evropi su smeลกteni u dve grupe od po 3 ekipe. U D Ligi nacija, i ove male ekipe imaju priliku da osete slast pobede a da ne sluลพe samo kao ekipe za popravljanje gol razlike.

Grupa 1

U ovoj grupi se nalaze Gibraltar, Lihtenลกtajn i San Marino.

Standings provided by Sofascore

Grupa 2

Andora, Malta i Moldavija su reprezentacije koje ฤine grupu 2 u D Ligi nacija.

Standings provided by Sofascore

Liga nacija ฤ‡e se igrati od 5. septembra do 19. novembra. Prvo plasirane ekipe se penju u grupu iznad dok najloลกije ekipe u grupama padaju u niลพu ligu, osim naravno poslednjeplasiranih ekipa u D Ligi nacija.

U sluฤaju A lige, prvo plasirane ekipe igraju polufinale i ekipe da bismo dobili pobednika Lige nacija. Aktuelni ลกampion je ล panija.

Naslovna fotografija preuzeta sa: srbijavesti.rs

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI