Pretraga
Muškarac sa bradom drži viljušku i činiju sa svežom, zdravom hranom, gledajući direktno u kameru. U činiji su raznobojno povrće i žitarice, što naglašava uravnoteženu ishranu.

Kako se rešiti kandide pomoću ishrane? Sve što morate znati

Zamislite da se nakon operacije suočite sa nizom zdravstvenih problema, a svaki sledeći korak kao da vodi dublje u vrtlog infekcija i pogrešnih terapija. Upravo to mi se dogodilo.

Posle naizgled bezazlene operacije, rana se inficirala zbog neadekvatne nege i previjanja. Infekcija nije odmah lečena, a dodatno su je pogoršali loši izbori lekova od strane doktora tokom vanrednog stanja usled pandemije COVID-19, kada je svaka poseta lekaru bila izazov.

Ova nesrećna serija događaja dovela je do ozbiljnog narušavanja mog zdravlja, uključujući probleme sa želucem i brojne infekcije poput klebsiele, erozivnog gastritisa, stafilokoke, streptokoke, heliko bakterije… i na kraju, kandide.

U ovom tekstu ću podeliti svoje iskustvo i kako sam se izborio sa kandidom putem ishrane. Otkriću vam šta sam jeo, koje sam lekove koristio, šta treba izbegavati i šta je korisno. Verujem da će moje iskustvo biti dragoceno svima koji se suočavaju sa sličnim problemima i traže prirodne metode za ozdravljenje.

Šta je to kandida?

Kandida je vrsta gljivice koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, posebno u digestivnom traktu i na koži. U normalnim okolnostima je bezopasna, ali kada se prekomerno razmnoži, može izazvati različite zdravstvene probleme.

Simptomi kandide variraju u zavisnosti od mesta infekcije, a najčešći uključuju:

  • Umor
  • Želju za slatkim
  • Probavne tegobe
  • Sinusne infekcije
  • Oralnu kandidijazu

Kod mene su se najizraženiji simptomi manifestovali kao umor, problemi sa koncentracijom i spavanjem, pad imuniteta i oralna kandidijaza.

Šta je to kandida i kako se izleciti

Kako sam se zarazio?

Moja infekcija nastala je zbog česte i prekomerne upotrebe antibiotika.

Lekari su mi prepisivali različite antibiotike za lečenje stafilokoke, ne znajući da uz tu bakteriju imam i druge infekcije koje nisu bile dijagnostikovane, čime je započeo začarani krug pogoršanja zdravstvenog stanja.

Kako se rešiti kandide?

Kandidijaza se uglavnom tretira lekovima (antimikoticima na bazi imidazola), ali mnogi pacijenti takođe biraju i prirodne metode lečenja.

Moj lekar mi je savetovao da se okrenem prirodnim metodama, jer su mi prethodni antibiotici i lekovi prouzrokovali niz problema, uključujući stalne bolove u stomaku, loš san, nedostatak energije, rano buđenje zbog bolova, refluks i erozivni gastritis.

Shvatio sam da više ne želim da rizikujem sa novim lekovima, pa sam prihvatio savet lekara, promenio ishranu i krenuo da rešavam problem prirodnim putem.

Kako se rešiti kandide pomoću ishrane?

Pravilna ishrana je ključna za uspešnu borbu protiv kandide. Anti-kandida dijeta zapravo predstavlja samo drugi naziv za uravnoteženu i zdravu ishranu.

Budući da već vodim računa o tome šta jedem i imam disciplinu u ishrani, promena na anti-kandida dijetu nije mi teško pala. Naprotiv, na jelovniku su se našle namirnice koje već uglavnom konzumiram, uz neke manje izmene.

Namirnice koje treba izbegavati

Kada pravite plan ishrane za borbu protiv kandide, ključno je stvoriti uslove koji neće podržavati njen razvoj. Namirnice koje kandida koristi kao gorivo treba potpuno eliminisati iz prehrane.

Koje namirnice treba izbegavati tokom tretiranja kandidijaze?

Tip namirnice Opis
Šećer i slatko voće Izbegavati šećer i voće poput lubenice, grožđa, dinje, manga, kao i voćne sokove i suvo voće.
Belo brašno i pekarski kvasac Izbegavati proizvode od belog brašna, pekarski kvasac, peciva, hleb, testenine i beli pirinač.
Hrana koja sadrži gljivice Izbegavati hranu sa kvascem, zrele sireve, sireve sa plesnima i pečurke.
Kikiriki Kikiriki može sadržati plesni i izazvati alergijske reakcije, što može pogoršati stanje.
Začini i prerađeni proizvodi Izbegavati sirće, majonez, senf, dresinge za salate, kečap, soja sos i ukiseljene proizvode.
Alkohol Alkohol povećava nivo šećera u krvi i slabi imunološki sistem, pa ga treba izbegavati.
Antibiotici i lekovi na bazi kortizona Ako je moguće, izbegavati ove lekove jer uništavaju dobre bakterije i doprinose razmnožavanju kandide.
Kafa Preporučuje se izbegavanje kafe, jer može negativno uticati na zdravlje, iako je dozvoljena u malim količinama.

Povrće

Povrce i kandida - ishrana

Kod povrca treba oprezan.

Krompir, bogat škrobom koji se u telu pretvara u šećer, može doprineti razvoju kandide.

Slatki krompir, poznat i kao batat, sličan je krompiru u pogledu sadržaja škroba, što može uticati na nivo šećera u krvi.

Kukuruz, koji je takođe bogat škrobom, može povećati nivo šećera u krvi na sličan način.

Paprike, posebno crvene i žute, sadrže više prirodnih šećera u odnosu na drugo povrće.

Šargarepa, sa svojim visokim sadržajem prirodnih šećera, može negativno uticati na stanje.

Crni i beli pasulj, iako nije povrće u pravom smislu reči, s obzirom na sadržaj ugljenih hidrata, može povećati nivo šećera u krvi.

Šta se sme jesti

Kao glavno oružje u borbi protiv kandide, oslanjao sam se na lekovito bilje, povrće i začine. Još jedna namirnica koju je u redu konzumirati su jaja.

U mom slučaju je bilo ovako:

  • Đumbir je bio moj najčešći izbor, a konzumirao sam ga s medom nekoliko puta dnevno. Ovu naviku sam imao i pre nego što sam se razboleo od kandide, pa sam je samo nastavio praktikovati.
  • Beli luk nisam koristio često jer ga inače ne volim, a uz to mi je znao iritirati stomak, pa ga nisam mogao uvesti u redovnu upotrebu.
  • Origano, s druge strane, bio je nezaobilazan. Kao prirodni antibiotik i antifungalno sredstvo, koristio sam ga svakodnevno, kako kao začin, tako i u obliku ulja. Dva do tri puta dnevno uzimao bih kap divljeg origana u kašiku kokosovog ulja i popio. Osim toga, origano sam koristio i protiv stafilokoke – iskuvao bih dva litra vode, dodao par kapi ulja i koristio za inhalaciju.
  • Ruzmarin, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, pomogao mi je u jačanju imunološkog sistema i u održavanju ravnoteže mikroflore, čime je uspešno sprečavao širenje kandide.
  • Kurkuma je imala višestruke koristi. Osim što je poznata po svom delovanju protiv raka i depresije, pomagala je i u jačanju imuniteta i održavanju zdrave kože. Redovno sam je dodavao u čorbe i potaže, a koristila mi je i za održavanje težine.
  • Zeleno lisnato povrće kao što su brokoli, blitva i spanać bilo je neizostavno uz skoro svaki moj obrok. Ne sadrže šećere, ali su bogati magnezijumom, detoksikuju organizam, i sadrže vitamin C koji jača imunitet. Pored toga, imaju vitamine B za energiju i gvožđe, što je sve neophodno u borbi protiv kandide.
  • Čia seme, koje je bilo i ostalo sastavni deo gotovo svakog mog doručka, spada među najbolje prirodne izvore omega-3 masnih kiselina. Takođe, zahvaljujući antioksidantima koje sadrže, imaju i antiinflamatorno dejstvo, što pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu.

Meso i kandida

Meso i kandida - pravilna ishrana

Od mesa uglavnom sam jeo piletinu i morsku ribu, pripremljenu u air fryer-u sa minimalnom količinom maslinovog ulja ili kuvanje na poseban način. Takođe, često sam pravio pilav sa belim mesom i integralnim pirinčem. Umesto hleba uglavnom sam koristio galete od pirinča.

Čajevi i kandida

Čajevi i kandida - ishrana

Čajevi mogu značajno pomoći u borbi protiv kandide. Najčešće sam pio čaj od đumbira, koji je poznat po svojim blagotvornim svojstvima.

Ako volite crni čaj, možete ga uključiti u ishranu, jer je dokazano da pomaže u borbi protiv kandide.

Takođe, možete isprobati specijalizovane čajeve koji su posebno formulirani za borbu protiv kandide. Ovi čajevi, koje možete pronaći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane (i koji su obično malo skuplji), sadrže kombinaciju biljaka poput hajdučke trave, nane, nevena, žalfije, breze, majčine dušice, lista uve i đumbira.

Kefir ili jogurt i kandida

Kefir ili jogurt i kandida

Iako je uobičajeno preporučivati kefir ili jogurt za poboljšanje zdrave crevne flore, moj gastroenterolog mi je savetovao da ih izbegavam i da se fokusiram samo na konzumaciju kiselog mleka.

Za Kraj

Najvažnije je da se konsultujete sa svojim lekarom i pažljivo isprobate šta vašem telu najbolje odgovara. Iako sam koristio određene namirnice koje su se pokazale korisne za mene, otkrio sam da se neki izvori na internetu protive njihovoj upotrebi.

Zbog toga je ključno da prvo slušate savete doktora, a zatim i svoje telo, te prilagodite svoju ishranu prema ličnim potrebama i reakcijama. Pokušajte različite opcije i pratite kako se vaše telo ponaša kako biste pronašli ono što vam najviše pomaže.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI