etno sela Srbije

Etno sela Srbije – Destinacije za putovanje kroz tradiciju

Spoj tradicije i prirode znaci samo jedno – etno sela Srbije. Ova mesta čuvaju tradicionalne običaje i omogućavaju nam da saznamo više o istoriji, ali i da pobegnem od modernijeg načina života.

Svež vazduh, priroda i ukusna domaća hrana su razlozi zbog kojih definitivno treba da posetite bar jedno od etno sela Srbije.

Otkriću vam nekoliko meni omiljenih u kojima možete provesti vikend izlet.

1. Drvengrad

Drvengrad - brvmara i crkva

Etno selo Drvengrad je jedno od najpopularnijih etno sela Srbije. Nalazi se na brdu Mećavnik, u blizini Zlatibora. Osmislio ga je režiser Emir Kusturica.

Ovde se nalazi veliki broj brvnara koje su tipične za Zlatiborski okrug, crkva, bioskop, pijaca, kafane, restorani, bazen i kulturno-sportski centar Prokleta Avlija i kom možete igrati fudbal, košarku, odbojku, gimnastiku ali i stoni tenis.

Ulice su dobile nazive po savremenim poznatim ličnostima i to je svakako jedna od prvih stvari koje padnu na um kada pomenemo Drvengrad.

Ovde se održava i dobro poznati festival “Kustendorf”.

Skitnja sokacima ovog etno sela pružiće vam mir. Sedite u kafanu i odmarajte uz divan pogled na prirodu.

U okolini Drvengrada, na Mokroj Gori, nalaze se i staze za pešačenje, trčanje i biciklizam.

Ukoliko ste ljubitelj rakije, na samo 10km od Drvengrada nalazi se selo Šljivovica, čuveno po proizvodnji rakije. Sledeća destinacija može biti selo Kremna, zatim Šarganska osmica, stanica Jatara itd.

Kusturica je ovaj grad opisao ovako:

 „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.“   

Istina je da upravo tako i izgleda.

2. Sirogojno

Sirogojno

Sirogojno, nalazi se u blizini Zlatibora. Slobodno možemo reći, Sirogojno predstavlja muzej na otvorenom koji prezentuje kulturu stanovanja i življenja iz perioda kraja 19. i početka 20. veka. Stare zlatiborske brvnare prebačene su sa raznih delova Zlatibora kako bi se ovde čuvale.

Muzej se sastoji iz dva dela. Jedan deo čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, dok je drugi deo prilagođen turistima tako da predstavlja prodavnicu suvenira, kafanu, apartmane itd.

U centralnom delu nalazila se glavna kuća, a okućnicu su činili vajat, mlekara, pekara, ambar, salaš, kačara i štala.

U svaku od ovih kuća možete da uđete i vidite predmete koje su ljudi iz tog perioda koristili.

Ovaj muzej možete posetiti ukoliko ste na odmoru sa decom, jer sam sigurna da će im biti zanimljivo da zavire u istoriju zlatiborskog okruga.

Sirogojno možete posetiti i u zimskom i letnjem periodu.

3. Moravski konaci

etno selo Moravski konaci

Ako svakodnevicu provodite u glavnom gradu, vikend van Beograda možete provesti u jednom od etno sela Srbije – Moravski konaci. Nalazi se u blizini Velike Plane, 90km od Beograda.

Etno selo počelo je sa radom 2007. godine, a izgled je karakterističan za srpsko selo iz kraja 19. veka.

Podeljen je na dva dela: turističko-ugostiteljski i sportsko rekreativni, tako da je pogodan za vikend izlet.

Po ulasku u etno selo nalazi se veliki parking. U ovom etno selu nalazi se crkva brvnara, seoske kuće, vodenica, restorani, a sve to nalazi se zapravo na jednom jezeru sa 9 ostrva koja su povezana drvenim mostićima.

Ukoliko želite da plovite jezerom, možete iznajmiti čamce. Tokom plovidbe videćete vodenice ali i ostrva na kom se nalaze kuće koje su opremljene starim tradicionalnim nameštajem.

Ukoliko ste za mirniju varijanutu možete uživati u restoranu u kom se nude tradicinalna jela.

Sportsko rekreativni deo etno sela čine bazeni koji su prilagođeni i odraslima i deci. Tako da su Moravski konaci odlični za odmor u Srbiji sa decom.

Kako do etno sela Moravski konaci ? Etno selo nalazi se u blizini Velike Plane, 90 km od Beograda. Tu je i mapa za bolje snalaženje.

4. Etno selo Tiganjica

dvoriste u etno selu Tiganjica

Jedno od etno sela Srbije do kog mozete na vikend van Beograda je Tiganjica. Nalazi se na putu Zrenjanin- Beograd u blizini specijalnog rezervata prirode “Carska bara”.

U etno selu Tiganjica možete prenoćiti, ručati neko od tradicionalnih banatskih jela u restoranu po imenu “Trofej” ili možete obići mini zoološki vrt.

Etno selo Tiganjica uređeno je u banatskom stilu, prikazane su banatske kuće i banatski stil života.

Kuća je izgrađena od blata, peska i slame a u njoj se nalazi paorska peć.

Ovde ćete uživati u hrani uz zvuke tamburaša.

5. Etno sela Babina reka

Etno selo Babina reka

Prijatan vikend van Beograda možete provesti i u etno selu Babina reka u blizini Lazarevca, u selu Trbušnica. Vikand izlet ovde će biti za opuštanje.

Smešten je u prirodi i možete uživati daleko od gradske gužve.

Poseduje restoran sa tradicionalnom kuhinjom, za decu tu je igralište, teren za fudbal i mini zoo vrt. Naravno, ukoliko odlučite da odsednete u ovom etno selu i to je moguće u njihovom tradicionalnom smeštaju.

Najzanimljivije jeste jezero pored koga mogu uživati i ljubitelji ribolova, ali je idealno i za šetnje. Ono što je takođe popularno je i etno muzej fotografija i predmeta iz prošlosti.

Ukoliko želite da se odmorite u jednom od etno sela Srbije ovo je svakako i jedan od odličnih izbora za vas.

Ukoliko želite da osetite tradicionalni duh Srbije i da provedete vikend izvan gradske gužve možete to učiniti u nekom od ovih etno sela Srbije. Takođe, sve destinacije mogu biti super opcije za jeftin odmor u Srbiji. A možda vi možete da predložite neko u kom ste uživali. Pišite mi u komentarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  8  =  1

Možda vam se svidi i ovo