roditelji sa dvoje dece u prirodi na odmoru u Srbiji

Top 5 porodičnih destinacija za roditelje sa malom decom

Koliko zapravo malo vremena tokom radne nedelje provodimo sa svojom decom? Današnji životni tempo i brz način života utiču na to, deca su u vrtiću, u školi, na raznim aktivnostima i nekad ne stignemo u toku dana da se posvetimo njima.

Verujem da svakom od nas fali dodatnih slobodnih dana za odmor sa decom. Znam, vi priželjkujete odmor sa porodicom na moru, ali nekada je naporno voziti do nekih daljih destinacija u kratkom vremenskom periodu.

Čekajte, zašto ne otići na odmor u Srbiji?

Sledeće logično pitanje je gde otići na odmor u Srbiji ? Imamo toliko mesta u okolini Beograda, nismo ni svesni lepota koje pruža Srbija.

Moja porodica i ja svakog vikenda, ili kad ugrabimo više slobodnih dana odlazimo na odmor sa prijateljima i decom.

Predstoje nam lepi letnji dani tako da ću vam napraviti spisak destinacija za odmor sa decom.

1. Divčibare

Moja porodica i ja bili smo na Divčibarima u februaru. Iako je bilo hladno i nije bilo snega , super smo se proveli. Ukoliko idete zimi, za decu postoji toliko sadržaja, naravno u tom periodu najzanimljivi su sankanje i skijanje.

Divčibare se nalaze nadomak Beograda i odlična su destinacija za odmor sa decom.

Vrlo dobro znamo koliko je šetnja kroz borovu šumu dobra za nas a pogotovu za decu. Verujem da su i vaša konstanto izložena raznim prehladama u vrtiću i školi tako da im boravak na planini sigurno godi. S obzirom da smo na odmoru bili sa malim detetom, obišli smo i više nego što smo zamislili.

U centru Divčibara nalaze se razni restorani, pijaca, crkva i naravno najvažnije parkić i igralište.

Takođe, možete iznajmiti vozić koji vas vozi do vidikovca koji izaberete. Deca su bila oduševljena ali moram vam priznati, i ja!

Prvo smo obišli vidikovac Kraljev sto. Okružen je šumom i livadama, a na vrhu postoje i klupe na kojima možete odmoriti.

Nakon ovog vidikovca, obišli smo vidikovac Paljba. Odavde možete videti okolne vrhove Maljena.

Kažu da je Ljuti Krš jedan od najlepših vidikovaca koji ima divnu stazu, za stazu mogu da kažem da je veoma lepa ali do vidikovca nismo stigli jer odmor sa decom ne znači da ćete uvek posetiti ono što se namerili. Nekad stvari zavise od njihovog raspoloženja. Ali, palačinke nakon toga su bile odlične.

Najviše nam se svideo Crni vrh. Možda i zato što nam je tog dana napokon sinulo sunce. Odvezli smo se kolima do tamo, i pojeli najdivniju pitu od borovnica u kafiću koji se nalazi u blizini ski staze.

Tu je i staza za šetnju, pored koje žubori potok i čuju se ptičice. Nije nam se odlazilo odande.

Planiramo da jedan vikend ponovo odemo do Divčibara na kratak odmor sa decom, pa makar i na vikend.

2. Sunčana reka

Ako do sada niste posetili Sunčanu reku, predlažem da to uskoro učinite. Odličan je izbor za odmor sa decom blizu Beograda.

Nalazi se na obali reke Drine ispod planine Gučevo. Ukoliko ste željni odmora i opuštanja sa svojom porodicom, ovde ćete sigurno uživati.

Najzanimljiviji deo za decu će svakako biti ergela. Uživaće u jahanju, i druženju sa životinjama. Konji smiruju decu, samo jahanje pospešuje ravnotežu i koordinaciju. Dete stiče vezu sa životinjom što je veoma bitno za njihov emocionalni razvoj.

Moje dete obožava konje i životinje generalno, kad god u prolazu naletimo na neku ergelu obavezno svratimo.

Ovde se takođe nalaze razni sportski tereni, veselo dvorište koje je u stvari savršeno za decu, muzejsku postavku “Drina kroz vekove” itd.

U blizini se nalazi Banja Koviljača, Loznica i Tršić. Pre nekoliko godina bila sam u Banji Koviljači, pa sam svratila i do Tršića, mesta gde se rodio Vuk Karadžić. Ambijent je prelep, a verujem da ćete i vi i vaša deca uživati tamo.

3. Srebrno jezero

Srebrno jezero, plaža i hoteli

Srebrno jezero je još jedno u nizu mesto na koje možete otići na odmor sa decom. Nalazi se u Istočnoj Srbiji, pored Dunava. Jezero je okruženo planinama tako da ćete u potpunosti uživati u prorodi.

Ukoliko idete u letnjem periodu, ono što je najvažnje jeste da na Srebrnom jezeru postoji velika plaža. Znači deca će se obradovati rashlađivanju i kupanjcu.

Plaža se sastoji iz dva dela, na prvom delu ne postoje ležaljke i možete poneti svoje. Dok se u drugom delu nalaze kafići u kojim možete iznajmiti ležaljke. Međutim, postoji i deo plaže na kom je uredno pokošena trava gde je i prirodni hlad tako da je za decu ovo možda i najboja opcija. Volela bih da napomenem da ukoliko želite mesto ovde važno je brzo srknuti prvu kafu i  poraniti.

Voda je većim delom plitka što je odlično za decu iako bi svakako bilo preporučljivo da budete u blizini.

Odmah pored jezera nalazi se šetalište.

Najmlađe će oduševiti piratska igraonica u vidu broda koja je besplatna za korišćenje.

Do tvrđave Golubac nemate puno, možda oko 30km. Tamo možete iznajmiti brodić za krstarenje Dunavom. Takođe, ukoliko ste željni malo aktivnijeg odmora kao moja porodica i ja možete obići Manastir Tumane, Viminacijum, Lepenski Vir ili Rajkovu pećinu.

Ovo je moj predlog za aktivniji odmor sa decom.

4. Zlatibor

Moj sledeći predlog je svakako planina Zlatibor. Ukoliko želite da provedete kvalitetno vreme na odmoru sa decom, ovo je super mesto za vas.

Odmor blizu Beograda je idealan za sve nas koji putujemo sa decom, a nemamo dovoljno vremena za neki dalji put.

Na Zlatiboru ima toliko sadržaja prilagođenih deci i porodici, a opet ste na planini i čistom vazduhu.

Prvo bih vam pomenula Gold gondolu, dužina avanture gondolom je 9km  a cene za vožnju su pristupačne. Možete se ukrcati u samom srcu Zlatibora, kod Kraljevog trga. Postoji mogućnost i za pauzu ukoliko želite da vidite Ribničko jezero, ako pak želite da uživate u pogledu iz daljine nastavljate svoj put do Tornika.

Ono što vam sledi je predivan pogled sa Tornika. Šetnja po prirodi i odmor uz kafu i sokić.

Kakav je to odmor sa decom ako ga ne prilagodimo i njima , zar ne?

Ukoliko vaše dete voli dinosauruse kao i moje, na vašem spisku sledeći je Dino Park. Mesto na kom je zabava zagarantovana ali svakako i edukacija o dinosima.

Na listu mesta dodajem i Avantura park sa bogatim sadržajem za najmlađe  kao što su veštačke stene, zip lajn, minijaturni zoo vrt, staza za trotinete i rolere.

Još jedno mesto koje će vaša deca obožavati je El Paso City. Gradić je rečicom podeljen na dva dela, sa jedne strane kaubojski grad i indijansko selo, a na drugoj strani tipično selo zlatiborskog okruga. El Paso ima toliko zanimljivog sadržaja za decu, sigurna sam da će uživati.

Pomenuću još i Stopića pećinu, vodopad u Gostilju, Šargansku osmicu i spomenik na Šumatnom brdu.

5. Palićko jezero

Palićko jezero nalazi se kod Subotice, još jedno od mesta za odmor blizu Beograda. Nemojte da vas zabrine kada vidite da od Beograda do Subotice ima oko 190 km, auto-putem se veoma brzo stiže.

Najveće je prirodno jezero u Srbiji. Obala Palićkog jezera je duga i odlična za šetnju i biciklizam. U okolini jezera nalazi se dosta sadržaja za decu, restorana i kafića.

Ono što će najmlađima biti najzanimljivije je Zoološki vrt. Ovde se nalazi oko 150 vrsta životinja. U sklopu zoo vrta nalazi se i botanička bašta. Smatram da je to jedna od prednosti ovog zoo vrta jer je svuda zelenilo, prijatno je i vama i životinjama.

Kada ste već ovde možete otići i do Subotice. Nudi puno zanimljivih mesta za odmor ali i puno sadržaja za porodice koje su ovde došle na odmor sa decom. Razonoda sa mališanima je ovde zagarantovana.

Naravno, nisam nabrojala sve destinacije koje sam želela, no ipak nadam se da će vam ovi saveti biti od koristi ukoliko ne znate gde na odmor u Srbiji.

Pišite mi u komentarima ukoliko i vi imate neke predloge za odmor sa decom. Svi predlozi biće nam od velikog značaja.

Jedan odgovor

  1. Sjajno! Baš smo se pitali gde ćemo ovaj vikend sa decom, Sunčana reka je naša sledeća destinacija! ☀️

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4  +  4  =  

Možda vam se svidi i ovo