more i plaža na ostrvu tasos leto 2024

Tasos Leto 2024 – Gde provesti leto sa porodicom?

Period putovanja, letovanja i pakovanja se polako bliži. Svi istražujemo gde bismo mogli provesti svoj odmor. Ukoliko se još uvek niste odlučili za destinaciju, vodim vas u “šumu koja pliva”, ostrvo Tasos.

Ostrvo u severnom Egejskom moru savšrena je destinacija za leto 2024. godine. Poznat po netaknutoj prirodi, obilju borovih šuma, maslinjaka i kristalno čistih plaža, Tasos je odlična destinacija za odmor i opuštanje sa porodicom.

Kako stići do Tasosa 2024.

Put do Tasosa iz Srbije je veoma jednostavan navigacijom bez komplikacije. Automobilom ili autobusom preko Makedonije , do prve destinacije grada Kavala ima 900km. Mi smo napravili mali predah na Dojranskom jezeru, što je najviše prijalo detetu. Zatim, u mestu Kavala, uhvatili smo trajekt do Tasosa. Trajekt je dostupan svakog dana, čak i nedeljom, i ide do mesta Skala Prinos a vožnja traje oko sat vremena.

Druga opcija je naravno, avionom iz Beograda do Soluna, i potom nastaviti putovanje autobusom ili taksijem do Kavale.

Uskoro ćemo imati dodatnu opciju kada je u pitanju prevozno sredstvo. U toku je izgradnja pruge koja će ići od Budimpešte, preko Beograda i Severne Makedonije do Grčke. To će nam zasigurno olakšati putovanje.

Putovanje sa decom je izazov i treba  što bolje istražiti mesta i cene na Tasosu na kojima ćete se i vi i vaša deca osećati opušteno i srećno. Otkriću vam gradove i plaže na Tasosu koja su odlična za leto 2024.

Limenas

Kao prestonica Tasosa, Limenas nudi bogatu istoriju i kulturu. Nezaobilazna je destinacija za posetioce koji žele da istraže Tasos.

Odličan je za letovanje sa porodicom jer su njegove plaže sa plićim vodama što je super za decu i njihovo uživanje. Samo im ponesite dovoljno plastičnih kantica i igračkica.

Najpoznatija je Gradska plaža koja se nalazi na jugoistoku ostrva. Ima predivan pesak i kristalno čisto more. Zatim, Paradise Beach (Paradise Beach) sa belim peskom kojim se deca oduševljavaju idealna je za snorkeling i druge aktivnosti. Ove plaže odlične su za prodični odmor.

Limenas nudi aktivnosti za celu porodicu, kao što su obilasci antičkih lokaliteta, što može biti edukativno i zanimljivo iskustvo kako za decu tako i za odrasle. Takođe dosta je sadržaja za decu i najmlađe uključujuću i mali luna park.

Nedaleko od Limenasa, na oko 10ak km nalazi se mesto Pahis. Ukoliko sa svojom porodicom volite da uživate u hladovini borove šume ovo mesto je pravi izbor. Deca će uživati a vi se nećete brinuti da li će izgoreti na suncu.

Plaža je peščana sa prostranim plitkim delom mora.

Limenaria

brod u luci u limenariji na tasosu

Limenaria je drugi po veličini grad na Tasosu. Smešten je na južnoj obali i odličen za odmor ljubitelja istorije. Mediteransko mesto sa ribarskom lukom i pristaništem za brodove kojima možete na krstarenje.

Odlično je za miran odmor. Ukoliko volite šetnje pored mora, Limenaria ima predivno šetalište na kom možete napraviti predah u jednom od grčkih restorana sa veoma pristupačnim cenama.

Ukoliko volite delom šljunkovite plaže, ovo je idealno mesto za vas jer je gradska plaža upravo takva.

U neposrednoj blizini nalazi se jos jedna plaža po nazivu Metalija. Pominjem je jer se ne preporučuje odlazak u ovom pravcu sa decom iz razloga što se penjete uz brdo Palatakije, a zatim se do nje spuštate stazom što je pored visokih temperatura dodatno naprono za decu.

Ukoliko ste došli autom, možete se odvozati u avanturu do okolnih plaža, na oko 3 kilometra je plaža Tripiti, a na svega kilometar su Notos, Roso Gremos i Atspas.

Potos

plaza u potosu na tasosu

Potos se nalazi na južnom delu ostrva. Nudi mnogo aktivnosti i pogodnosti za decu.

Najposećenija je plaža Potos, peščana je i duga 2km, lako je dostupna i idealna za porodice zbog plitkog mora. Na njoj se nalaze brojni kafići i restorani. Imate opciju da uživate u sunčanju i opuštanju ali i u raznim vodenim sportovima.

Druga je San Antonio Beach, koja je mirnija i privlači ljude koji žele pasivniji odmor. Naravno, odmor neće biti miran kao što ga priželjkujete  jer će deca biti rada da isprobaju razne aktivnosti, možda se baš na ovoj mirnoj plaži oprobaju i u ronjenju. Što da ne?

Skala Potamia

more i pristaniste za brodove u Skala Potamnia na Tasosu

Skala Potamnia idealna za leto 2024. Nalazi se na severoistoku ostrva i ima plažu dugačku 3km po imenu Golden beach.

Moja porodica i ja smo prošle godine izabrali baš ovo mesto za letovanje. Mirno i pogodno za odmor sa trogodišnjakom. Plaža je peščana a dubina vode je odlična za decu.

Ovde se nalaze kafići u kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, korišćenje je uglavnom moguće ukoliko konzumirate hranu ili piće.

Uz obalu ima malo šetalište na kom možete prošetati ili večerati u nekoj od tradicionalnih grčkih taverni.

Za one koji istražuju Tasos, Skala Potamija je nezaobilazna destinacija.

Planiranje budžeta

osoba istrayuje cene na tasosu za leto 2024

Poskupljenja su zahvatila čitam svet, ali to ne znači da uz dobru organizaciju i planiranje ne možete izdvojiti dovoljno novca za leto u 2024.

Ukoliko izaberete apartmanski smeštaj uvek imate izbor da sami pripremate hranu. Što se tiče namirnica, u supermarketima su veoma česte akcije, ali svako jutro možete prošetati do lokalne pijace.

Ako ipak birate hotelski smeštaj, cene hrane za vas kao goste hotela su povoljnije nego u restoranima koji se nalaze u gradu.

Prilikom posete uređenijih plaža sa kafićima izdvojite novac za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. U cenu pića često je uračunato i korišćenje ležaljki.

Ja bih uvek pre izabrala da ponesem svoju ležaljku, kafu u termosu, dobru knjigu i da uživam na mirnijem delu plaže.

Pakujemo kofere

Moja porodica i ja i ovog leta 2024. razmišljamo da se vratimo na Tasos jer znamo da ćemo uživati u svakom vidu boravka tamo.

Nadam se da ste uživali u ovoj kratkoj šetnji po ostrvu. Ukoliko ste i sami bili na nekom od ovih mesta, ili ukoliko neke od njih nismo naveli slobodno nam pišite u komentarima. Značiće, kako nama, tako i svima koji budu čitali naš blog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  2  =  1

Možda vam se svidi i ovo