Džud Belingem proslavlja gol

Ko je najveći favorit da osvoji Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Evropsko prvenstvo u fudbalu za 2024. godinu nam je sve bliže i bliže. Počeli smo da brojimo sitno.

Ostalo je samo jos 8 dana do prve utakmice na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu između Nemačke i Škotske.

Svako Evropsko prvenstvo donese neko iznenađenje poput onog, sada već davnog, uspeha Grčke. Fudbalska reprezentacija Grčke te 2004. godine nije imala nikakve šanse, barem po analitičarima i ljudima koji se bave prognozama i statistikom.

Ali oni su se popeli na krov Evrope tog 4. jula pobedivši domaćina Portugal minimalnim rezultatom od 1:0.

Au, kakvu priču za svoju decu ima Angelos Charisteas, strelac jedinog gola na meču. Doneo je Grčkoj trofej najbolje ekipe na Evropskom prvenstvu 2004 mimo svih očekivanja.

Da stvar bude još impozantnija, na putu su im bile ekipe Portugala (u grupi i u finalu), Španija, Rusija, Francuska i Češka Republika.

Da li neko nakon 20 godina može da iznenadi i ponovi uspeh Grčke?

Favoriti Evropskog prvenstva

Uvek je teško i nezahvalno davati prognoze kada su u pitanju velika takmičenja poput Evropskog prvenstva.

Ali, postoje specijalizovani sajtovi koji se bave ovom tematikom.

Tako sam i ja došao do The Analyst sajta. Oni su koristili svoj superkompjuter Opta da bi dobili projekciju predstojećeg nam prvenstva.

source:theanalyst.com

Simulirali su Evropsko prvenstvo 2024 čak 10,000 puta i u 19.9% slučajeva (najviše od svih fudbalskih reprezentacija), Engleska je izlazila kao pobednik.

Ako ćemo da verujemo Opti, izgleda da se trofej “vraća kući”.

Hajde da vidimo prvih 5 favorita za osvajanje titule najbolje reprezentacije na “starom kontinentu”.

Engleska – 19.9% šanse za osvajanje titule

Fudbalska reprezentacija Engleske nikada do sada nije osvajala ovo takmičenje. Bili su jako blizu 2020. ali ih je tada Italija sprečila u tome.

Engleska je sada jako dobra ekipa, bolja nego te 2020. U timu imaju jednog Herija Kejna, Džuda Belingema i Fil Fodena.

Ni jedna reprezentacija ne želi da vidi ovaj trojac blizu njihove odbrane. Nama ostaje da sačekamo kraj prvenstva i da vidimo da li je superkompjuter dobar prognozer.

Francuska – 19.1% šanse za osvajanje titule

Slikanje fudbalera Francuske pred pocetak meca
source:wsj.com

Odmah iza Engleza, najveće šanse za osvajanje titule ima fudbalska reprezentacija Francuske predvođena Kilijanom Mbapeom.

 Francuska potencijalno može da igra sa Engleskom u polufinalu Evropskog prvenstva. 

Nemačka – 12.4% šanse za osvajanje titule

Reprezentacija Nemacke slikanje pred mec

Domaćin Nemačka je na trećem mestu favorita da osvoji Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. Kao što možete da vidite po procentima, dosta su ispod Engleske i Francuske!

Nemačka ima jako kvalitetan tim. Mada oslabljeni izostankom Serž Gnabrija zbog povrede, mogu da računaju na preporođenog Kaja Haverca. Da vidite ko još propušta EP 2024, pogledajte naš prethodni tekst na temu Evropskog prvenstva.

Tu su naravno i uvek opasni Toni Kros, stari lisac Tomas Miler kao i udarna igla Borusije Dortmund, Niklas Fulkrug.

Španija – 9.6% šanse za osvajanje titule

Trostruki evropski šampion Španija je četvrta po prognozama za osvajanje pehara! Fudbalska reprezentacija Španije ima ekipu koja je kombinacija mladosti i iskustva što nekad može da bude dobitna kombinacija.

Iako imaju jaku i tešku grupu (Italija, Hrvatska, Albanija), prognoze su da će Španija proći grupu, odnosno igrati u nokaut fazi u 89.1% slučajeva ako ćemo da verujemo superkompjuteru.

Portugal – 9.2% šanse za osvajanje titule

Ne bi ova lista bila potpuna da tu nema Kristijana Ronalda. Da, Ronaldo je jako bitan član ove ekipe. Ronaldo je postigao najviše golova na evropskim prvenstvima u istoriji.

Trenutno je na 14 postignutih golova a mislim da će postići barem jos neki na ovom fudbalskom prvenstvu. Šanse Portugala da prođe grupu su jako velike.

U grupi je sa Gruzijom (debitanta na EP), Češkom i Turskom. Portugal se prošetao kvalifikacijama gde su u 10 mečeva imali i toliko pobeda dok su primili samo 2 gola.

Možda su i nisko na ovoj listi od 5 favorita za osvajanje Evropskog prvenstva, ali ovaj put ću verovati superkompjuteru i neću preispitivati njegovu odluku i analizu 🙂.

Pored Optinih favorita za osvajanje Evropksog prvenstva, i predsjednik Evropske kuće fudbala, Aleksandar Čeferin je izneo svoje mišljenje. On je rekao da je za njega glavni favorit za osvajanje Evropskog prvenstva zapravo Nemačka. On je u jednom intervjuu rekao da je čak i prijateljima rekao da smatra da je Nemačka glavni favorit za osvajanje Evropskog prvenstva.

Nije znao da kaže zašto ali smatra da Nemačka ima dobru ekipu te da nisu baš dobro prolazili na prošlim prvenstvima. S toga smatra da bi sada mogli da osvoje prvenstvo.

Ostale Ekipe

Primetili ste sigurno da u prvih pet nema branioca titule iz 2020. Fudbalska reprezentacija Italije je po prognozama tek sedmi favorit za osvajanje Evropskog prvenstva posle Holandije koja je šesta. Top 10 favorita zatvaraju  sledece reprezentacije:

  • Belgija
  • Danska
  • Hrvatska

Uvek opasni Hrvati koji su na SP u Kataru došli do polufinala a u Rusiji su čak došli i do finala gde su izgubili od Francuske. Na EP nemaju baš uspeha. 2016. i 2020. su oba puta prošli grupu ali ispadali već u prvoj nokaut fazi.

Kao što već pomenuh Grke i njihov uspeh iz 2004. da li mislite da neko može da iznenadi? Da li možda na ovom prvenstvu imamo novu Grčku? Da li može da se desi “čudo” nakon 20 godina od poslednjeg?

Može li naša fudbalska reprezentacija Srbije da osvoji Evropsko prvenstvo ili je to daleko od realnog?

Ispratićemo pa ćemo komentarisati na ovu temu nakon EP 2024!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

27  −    =  26

Možda vam se svidi i ovo