prvi pasos za bebu

Kako izvaditi prvi pasoš za bebu?

Mame i tate, da li ste i vi propustili prošlogodišnje letovanje zbog mamine trudnoće i jedva čekate da idete na more sa vašom bebom ove godine? Ako niste u toku kako da izvadite pasoš za vašu bebu, došli ste na pravo mesto!

Ranije su bebe i deca mogli putovati uz roditeljski pasoš ili čak bez pasoša, ali prema novom Zakonu o putnim ispravama svako dete, uključujući i bebe, mora imati pasoš ukoliko planirate putovanje preko granice.

Ovaj vodič će vam pomoći da razumete sve korake potrebne za izdavanje pasoša za bebu, tako da možete bezbrižno planirati letovanje sa vašom bebom.

Neophodna Dokumenta

Potrebna-dokumenta-za-izdavanje-Pasosa

I sama sam nedavno vadila putne isprave, pa sam i pored svih uputstava na zvaničnom sajtu euprava.gov.rs shvatila da bih uštedela sebi vreme da mi je neko prethodno dao nekoliko smernica.

Za izdavanje pasoša za bebu potrebno je prikupiti ove ključne dokumente: 

 • važeća lična karta oba roditelja
 • pisana saglasnost drugog roditelja (ukoliko nije prisutan)
 • popunjena prijava za izdavanje pasoša
 • dokaz o uplati takse
 • opciono: “an fas” fotografija bebe veličine 50×50, na jednobojnoj beloj ili sivoj pozadini, što nije obavezno jer se beba fotografiše u policijskoj stanici.

Savet 1: Slika bebe mora biti bez mimike i da se jasno vide oči, pa ukoliko vam je beba nervozna, plače ili je pospana, možda je bolje da je prethodno fotografišete i donesete sliku. Sistem može naknadno odbiti fotografiju koju ne smatraju adekvatnom, pa će to usporiti čitav proces.

Nije vam potreban izvod iz matične knjige rođenih, ni državljanstvo, jer ti dokumenti postoje u sistemu.

Postupak prijave

Prvi korak je zakazivanje termina preko portala eUprava

Savet 2: Zakažite svoj termin minimum mesec dana pre nego što planirate putovanje sa bebom. Ja sam zakazala 28.aprila, a prvi slobodan termin je bio 30.maj.

Na portalu piše da je rok izrade mesec dana, medjutim pasoš sam podigla u roku od 7 dana.

Kažu da je neophodno doći u tačno zakazano vreme, ali dodjite par minuta pre termina za svaki slučaj. Mene su prozvali 4 min ranije.

Zakazivanje se radi na sledeći način:

 1. Ulogujte se na portal eUprava sa svojim korisničkim podacima. Ukoliko niste registrovani, najpre se registrujte. 
 2. Prvo što treba odabrati je „Dokumenta i uverenja“, a potom „Lična karta/pasoš“. Link sam vam ostavila na početku da vam skratim postupak.
 3. Iz ponudjenih opcija izaberite opštinu na kojoj se nalazi vaše prebivalište.
 4. Na dnu ekrana imate zeleno dugme „Pokreni uslugu“.
 5. Zatim se otvara formular koji treba popuniti. U okviru formulara treba da popunite ime, prezime i matični broj za dete za koje vadite pasoš. Ali roditelji možete popuniti i svoje podatke. Možete navesti podatke (i zakazati termin) za maksimum 4 člana porodice, za sve vas koji imate više beba. 
 6. Otvoriće se stranica sa terminima u policijskoj stanici koji su dostupni na opštini koju ste odabrali. Termin traje 15 minuta po jednoj osobi, pa ako zakazujete izdavanje pasoša za dve bebe, tj. ako imate blizance, odaberite dva termina. Samo bela polja u kalendaru su dostupna za zakazivanje.

Savet 3: Možda mislite, “ipak ću ja otići lično da to predam, mene će pustiti, ja imam malu bebu”. Nemojte to raditi! Kada sam podizala pasoš bilo je 5 roditelja sa bebama koji su isto to mislili, pa im je bilo logično da odustanu i zakažu svoj termin, kako ne bi maltretirali svoje bebaće. Već od aprila je udarni termin za izdavanje pasoša i gužve su ogromne.

Posebni slučajevi

 1. U slučaju razvedenih roditelja, zahtev podnosi roditelj koji ima starateljstvo, uz priloženu pravnosnažnu presudu o razvodu braka. 
 2. Ukoliko je starateljstvo zajedničko, a jedan roditelj nije prisutan, potrebna je pisana i overena saglasnost. 
 3. U slučaju smrti, nestanka ili nepoznatog prebivališta jednog roditelja, izdavanje pasoša je moguće uz odgovarajuće dokaze.

Troškovi izdavanja pasoša

Standardna taksa za izdavanje pasoša iznosi 3.600 dinara. Za hitno izdavanje pasoša, dodatna taksa iznosi 5.000 dinara. 

Plaćanje se može izvršiti online putem portala eUprava ili putem uplatnice u pošti ili banci. Ovi troškovi su obavezni i moraju biti plaćeni pre podnošenja zahteva.

Prilikom online kreiranja uplatnice, označite fizičko lice. Pri unosu ličnih podataka, možete uneti i svoje ime i prezime ali je neophodno da unesete JMBG vaše bebe na čije će ime biti izdat dokument.

Iz padajućeg menija izaberite Pružalac usluga: Ministarstvo Unutrašnjih poslova Republike Srbije. Nemojte to zaboraviti jer se teško primeti prilikom otvaranja preko mobilnog telefona. 

Svrha uplate je PASOŠ, vrsta usluge: Izdavanje pasoša (3600 RSD).

Kada kreirate uplatnicu možete je sačuvati pa platiti u pošti, pri čemu je morate doneti na uvid, ali ovde takodje imate opciju da platite odmah online.

Savet 4: Zvanični sajt eUprave je verovatno preopterećen posetama, pa ja nisam uspela da platim online, ali na generisanoj uplatnici postoji QR kod koji će prepoznati vaša aplikacija za banku, pa uplatu možete na taj način još brže izvršiti.

Kreiranje uplatnice za izdavanje pasosa

Ukoliko vam je potrebno Izdavanje pasoša po HITNOM postupku, odaberite tu opciju. Ona košta dodatnih 5000 dinara, pa je ukupno 8600 dinara.

uplatnica za izdavanje pasosa po hitnom postupku

Ukoliko platite online, uplata je automatski registrovana u njihovom sistemu i ne morate je štampati da biste imali dokaz o uplati.

Rok za izdavanje pasoša

Standardni rok za izdavanje pasoša je do 30 dana od podnošenja zahteva, ali kao što sam vam već rekla, i pored svih trenutnih gužvi moj pasoš je bio spreman za 7 dana.

U hitnim slučajevima, pasoš može biti izdat u roku od 48 sati, uz odgovarajuće dokaze o hitnosti. Hitni slučajevi uključuju potrebe za hitnim lečenjem, smrt ili tešku bolest člana porodice i druge opravdane razloge. Već zakazano putovanje na more s bebom takođe može biti validan razlog :). 

Podizanje pasoša

Pasoš vaše bebe može podići jedan roditelj, ali na dan prijave morate naglasiti koji roditelj će doći po pasoš. Policijski službenik će vam reći na kom šalteru se može podići. U mojoj policijskoj stanici na Čukarici, šalter 4 za podizanje dokumenta je takođe radio do 20h uveče, pa znajte da možete podići i posle podne.

Pasoš za bebe – rok važenja

Odraslima se pasoš uglavnom izdaje za period od 10 godina, dok za decu važe drugačiji propisi.

 • Deci do 3 godine pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine. 
 • Za dete starije od 3 godine, pasoš će važiti 5 godina. Do njihove 14. godine se pasoš izdaje sa ovim rokom. 
 • Deci starijoj od 14 godina života, pasoš se izdaje kao i odraslima sa rokom važenja od 10 godina.

Radno vreme Policijskih stanica

Radno vreme Policijskih stanica ćete primetiti i prilikom zakazivanja termina, ali u Beogradu Policijske stanice radnim danima rade od 7:30h ujutru do 20:00h uveče, subotom od 7:30 do 15h, eventualno 15:30h. Nedelja je neradna. Pa isplanirajte kako vam najviše odgovara. 

Zaključak

Nadam se da ćete poslušati neke od mojih saveta i na taj način osigurati da vaša beba dobije svoj pasoš bez stresa i komplikacija. Pomislite na njeno oduševljenje kada prvi put vidi more: sreća, sreća, radost! Ako još uvek istražujete gde biste na letovanje sa vašom bebom, evo jednog lepog predloga za Grčku. Srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  2  =  3

Možda vam se svidi i ovo