Kako naučiti decu da crtaju? Vodič za roditelje

Deca obožavaju da crtaju. Nije im previše važno da li za to koriste drvene boje, olovke, flomastere, tempere ili krede, njihove ideje za crtanje naviru same. Oni uživaju u ovakvim aktivnostima od ranog uzrasta čim uspeju da drže bojicu. Crtanje se nekako prirodno razvija kod dece i veoma je važno za njihovo izražavanje.

Crtanje za decu je važno jer razvijaju razne veštine kao što su fina motorika, koordinacija oko-ruka, vizuelna memorija, prostorno planiranje na papiru i pažnja.

Važno je da deci budete podrška i da ih uvedete u svet oblika, boja i da ih podstaknete da razvijaju svoju maštu i veštine koje će im svakako kasnije biti od velike važnosti. Bojice u ruke, i hajmo da sakupimo neke ideje za crtanje.

Pre nego što predstavim ideje za crtanje

Pre svega, crtanje za decu je veoma važno iz više razloga, jer jedan dečiji crtež može da nam da mnogo informacija o kognitivnom, grafomotoričkom i emocionalnom razvoju dece. Utiče na ravoj regija mozga koje su odgovorne za razvoj kreativnosti. Grafomotorika je neophodna za učenje slova i brojeva u kasnijem uzrastu. Kroz crtež iskazuju svoje emocije koje ne znaju izraziti rečima.

Naravno svemu tome prethodi vežbanje fine motorike sa decom, potom crtanje linija i raznih oblika. Kada dete nauči da drži olovku, već tada počinju da naviru razne ideje za crtanje.

Crtež nam govori i o psihičkom razvoju deteta. Kada dete crta svetlim bojama ono želi nešto da istakne, ukoliko koristi tamne boje dete oseća nesigurnost.

Deca veoma često olovkom crtaju sunce, što bi zapravo značilo da ne postoje smetnje u emocionalnom razvoju.

Ideje za crtanje proizilaze iz raznih dečijih osećanja i misli. Za svako tumačenje i analizu crteža postoji i neko objašnjenje, ali naravno treba sagledati situaciju i celokupnu ličnost deteta. Trebalo bi koristiti više crteža iz istog perioda, ali hajde da to prepustimo stručnjacima.

Deca imaju razne ideje za crtanje, na nama je da te ideje podstičemo i pohvalimo ih da vežbaju svoje veštine i postaju bolji.

Faze crtanja

Postoje tri glavne faze crtanja kroz koje dete prolazi:

1. Faza šaranja – 1 do 3 godine

išarani papiri na stolu

Deca olovkom crtaju tačkice, linije koje nemaju puno smisla nama odraslima. Oni zapravo otkrivaju da su crtanje olovkom i sam trag koji ostavlja po papiru zapravo povezani. Menjanjem pokreta dobija drugačiju liniju. I tako otkriva žvrljanje.

Često se dešava kao što je to moj slučaj, da detetu papir postane mali pa ono dobije novu ideju za crtanje olovkom po zidu. Umetnost je umetnost, zar ne?

2. Faza simboličkog crtanja – 3 do 6 godina

crtež magnetima okačen na frižider

Deca crtaju krugove i razne linije, a nakon toga nastaju ideje za crtanje ljudske figure.

Naravno to više liči na punoglavca, ali vežbanjem učimo.

U starijem uzrastu deca ljudima crtaju haljine, frizure, pantalone, jer polako uviđaju različitost polova. Na slici možete videti kako je trogodišnjakinja nacrtala mamu i tatu.

3. Faza realističnog crtanja – 6 do 10 godina

crteži zalepljeni na zid

Faza realističnog crtanja je za decu od 6 do 10 godina, i deca u ovoj fazi crtaju realnije, dodaju detalje. Javlja se “rendgensko crtanje”, kada deca npr kuću crtaju spolja ali tako da se nameštaj vidi na crtežu.

U ovoj fazi dešava se da deca stvore odbojnost prema crtanju jer nisu uspeli da nacrtaju onako kako su zaista zamislili. Ovde je veoma bitna uloga roditelja i nastavnika kako bi ih bodrili da nastave sa svojim trudom.

Crtanje je igra

devojčica rukama umazanim od boje ostavlja otiske šaka po zidu

Crtanje za decu je važno za razvijanje njihovog samopouzdanja. Važno je uputiti pozitivan komentar kako biste ih pohvalili.

Kako je samo crtanje zapravo umetnost nemojte ispravljati svoju decu. Njihove ideje za crtanje su unikatne i veoma važne za njih. Pustite njihovoj mašti na volju. Izrazite koliko ste ponosni i srećni kada vam pokažu svoj crtež.

Ja kada dobijem crtež od svog deteta, obavezno ga kačim magnetom na frižider kako bi ona uvidela koliko je meni to bitno, koliko uvažavam njen trud i rad.

Napravile smo i fasciklu u kojoj čuvamo stare crtaže, i divno je kada i sama uvidi koliko je napredovala.

Crtanje za decu je igra, a već nam je dobro poznato da deca najbolje uče kroz igru.

Pripremite sav materijal, papire, bojice, tempere i olovke za crtanje i spremite se za mnoštvo ideja za crtanje sa vašom decom.

papir i bojice za crtanje na podu

Crtajte sa njima, posmatrajte prirodu i tražite razne ideje za crtanje oko sebe, crtajte životinje, drveće, cveće, omiljene likove iz priča ili crtaća.

Ideje za crtanje mogu zaista biti različite u zavisnosti od uzrasta, jedna od njih je da vodenim bojama ili temperama deci obojite dlanove i tabane i da po papiru ostavljaju tragove, moje dete obožava ovu aktivnost.

Uključite i decu vaših prijatelja ili komšija pa organizujete izložbu, deca će sigurno uživati. Samim tim razvijaju samopozdanje, samopoštovanje i socijalne veštine.

Još jedna od ideja za crtanje je da vi nacrtate nešto na papiru, zalepite isečak iz časopisa npr neke životinje i date detetu da završi taj crtež. Videćete koliko kreativni mogu biti.

Mnoštvo je divnih aktivnosti kroz koje možete deci pokazati razne ideje za crtanje, zabavu i razvijanje kreativnosti.

Radost crtanja

Nemojte čekati kišne dane da deca crtaju, iznesite im njihovu opremu napolje i kad je sunčan dan, i pustite mašti na volju. Deci najviše prija da budu napolju, u parku ili prirodi.

Crteži donose toliko radosti i benefita za decu, a daju nam i toliko informacija o samom detetu, o njegovim emocijama i o samovrednovanju.

Nadam se da će vam ove ideje za crtanje pomoći u igranju sa svojim malim umetnicima.

2 odgovora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  +  86  =  93

Možda vam se svidi i ovo