mama uci decu da citaju

Kako naučiti dete da čita? Praktični saveti i trikovi za roditelje

Kada sam počela da pišem današnji blog, akcenat sam želela da stavim na to koliko zapravo i sama volim da pred spavanje pročitam bar nekoliko stranica knjige, međutim da budem iskrena, ne znam kada se to poslednji put desilo. Kada vratim film unazad shvatim da to ponekad ume da bude i pola stranice i nakon toga se probudim sa knjigom na glavi. Naravno, nije za pohvalu, ali umor je moj glavni ometač i savlada me veoma često.

Možda ne stižem da čitam ono što je na mom spisku, ali zato dečije priče čitam svakog dana. Verujem da je i vama to jedan od rituala pred spavanje.

Moj cilj je da svom detetu prenesem ljubav prema čitanju. Naravno, mnogo je faktora koji će na to uticati, ali naša dužnost kao roditelja je da ta vrata mašte otvorimo, zar ne?

U današnjem blogu pokušaću da vam dam odgovor na pitanje: kako naučiti dete da čita i uz to dati još nekoliko korisnih saveta za to kako ga motivisati da uči.

Čitanje bebama

mama cita svojoj bebi

Kako ćete naučiti dete da čita ? Tako što ćete im čitati još dok su bebe.

Ja sam svom detetu čitala dok je bila beba, ponekad sam dobijala i komentare poput onih da gubim vreme kada ništa ne razume. A zapravo, baš je suprotno. Čitanje u ovom uzrastu je važno za razvoj bliskosti. Beba čuje naš topao glas, vidi mimiku našeg lica i razvija osećaj sigurnosti, mira i opuštenosti. Počinje da oponaša naše pokrete lica, a kasnije da odgovara gukanjem.

Razvoj dece teče veoma brzo, i naše je da ga podstičemo. Čitanje je veoma važan deo tog procesa, utiče na razvoj govora, komunikacije, kognitivni i socio-emocionalni razvoj.

Čitanjem u ranom uzrastu pripremamo dete za samostalno čitanje. Podstičemo razvoj pamćenja, pažnje i kreativnosti, osećaj povezanosti i spoznaju osećanja. Sve ove tehnike kasnije će nam sigurno biti od važnosti kada budemo učili dete da čita.

Kako naučiti dete da čita ?

mama uci dete da cita

Da bi dete moglo da nauči da čita i piše potrebno je da se razviju određeni delovi mozga. Kretanje je temelj za razvoj mozga, kako bi to dr Rajović rekao. Kretanjem se razvijaju neuronske veze koje su kasnije bitne za učenje viših funkcija, a jedna od njih je i čitanje.

Da bismo naučili dete da čita potrebno je da ono bude spremno za to. Važno je napomenuti da je svako dete drugačije i da je individua za sebe.

Naravno, taj period detetovog učenja da čita kreće u prvom razredu osnovne škole. Deca počinju da uče slova, a zatim da ih povezuju u reči, rečenice i na kraju dete će naučiti da čita.

Kada bih ovako ispričala jednom prvaku sigurno se ne bi složio da je toliko jednostavno.

Neke od vežbica za prvi razred

Kao i u radu sa mlađim uzrastima, važno je da vežbice za prvi razred učinimo zabavnim i interesantnim. Dete prvo uči glas za svako slovo. Jedna od vežbi može biti igra “na slovo na slovo”. U narednoj fazi deca uče da razdvajaju reči na slova, a rečenice na reči i uz to simultano uče i veštinu pisanja. Na kraju, dete je sposobno da vizuelno prepozna reč i izgovori je.

Ako se i dalje pitate kako naučiti dete da čita, još jedna od vežbica pred prvi razred je da vam dete prepričava ono što je pročitano u školi ili ste mu vi čitali. Može i da vam samo ispriča priču na osnovu slika.

Naučiti i motivisati dete da čita najlakše je kroz igru.

Čitajte im na glas, menjajte tonalitet, odglumite tu priču. Samim tim im pomažete da razumeju tekst.

Pronađite pesmice koje se rimuju, odlično je za savladavanje glasova. Ovo možete primenjivati i u razvoju govora. Dok čitate neku priču, izdvojite deo pa razdvajajte reči na slogove. Dete će biti srećno što učite da čitate zajedno.

Pustite mašti na volju, izmišljajte pesmice, čitajte stripove za decu, koristite kartice, igrajte asocijacije, ima toliko ideja kako biste naučili decu da čitaju.

Jedna od vežbica za prvi razred, kada dete već savlada čitanje može uključivati i crtanje. Dajte detetu zadatak da nacrta neki događaj iz omiljene slikovnice i da ga opiše ukratko.

Naravno, budite spremni na uspone i padove. Dešavaće se da dete prepozna reč na osnovu prvog slova i na ovo treba obratiti pažnju. Ukoliko dete pogreši prilikom čitanja, a to će se svakako dešavati, ispravite ga i objasnite mu na fin način. Nemojte ga grditi ili mu govoriti da nešto ne zna i ne može naučiti.

Brinite o tananim dečijim osećanjima.

Sigurna sam da će vam biti zabavno kada budete učili dete da čita. Samo budite strpljivi, dajte svom detetu vremena i motivišite ga da uči i saznaje nove stvari.

Kako motivisati dete da uči?

devojcica uci

I za nas može biti izazovno kada treba da naučimo nešto novo što je van sfere našeg interesovanja, tako je i sa decom. Kako naučiti dete da čita bez uključivanja motivacije i zabave? Smatram to nemogućim.

Dete će teže učiti ukoliko je primorano, međutim ako ga na pravi način i kroz igru motivišemo da uči, to će biti lakši put.

Vizualizacija je važna u procesu učenja. Pomaže pri pamćenju novih informacija i razumevanju. Ona uključuje različite oblike, boje, situacije, maštanje, kreativne igre sa obaveznom komukacijom sa okolinom i omogućava stvaranje novih slika i razvoj kognitivnih veština deteta.

Kada dete zamišlja, mašta i planira, ono koristi vizualizaciju i nije svesno da zapravo uči.

Motivisati dete da uči najlakše je ukoliko to učinimo na zabavan način. Dete mora da razume ono što uči i da bude srećno i zadovoljno dok uči.

Decu ćemo motivisati da uče i postavljanjem raznih pitanja, otvaranjem diskusija, rešavanjem zagonetki, istraživanjem, slagalicama, crtanjem, čitanjem priča i rešavanjem problema. Samim tim razvija se njihova mašta koja potpomaže samom procesu učenja.

Trudite se da uživate u ovom procesu, značiće i više nego što mislite. Nadam se da će vam neki od navedenih saveta pomoći kako naučiti dete da čita.

Pišite mi u komentarima ukoliko znate još neke vežbice za prvi razred ili imate neke trikove kako da motivišemo decu da uče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5  +  1  =  

Možda vam se svidi i ovo