na kojoj ruci se nosi sat

Na kojoj ruci se nosi sat? Pravila i saveti za levoruke i desnoruke

Verovatno ste se vi, kao i ja pitali ko je izmislio pravilo da se sat nosi na levoj ruci? Pored toga, verovatno vam nije bilo jasno, kao ni meni, i zašto onda žene treba da nose sat na desnoj ruci (barem, tako glasi pravilo). 

Odmah ću vam otkriti da se ne radi ni o kakvom pravilu. Više se radi o praktičnosti. Na kojoj ruci se nosi sat je isključivo vaša odluka. Nosite sat onako kako se vama najviše dopada. Ja nosim sat na levoj ruci, ali mi nikada nije palo na pamet da nekome kažem da je pogrešno ako nosi sat na “pogrešnoj” ruci. 

Da bismo došli do srži ove “problematike” potrebno je da se obratimo “učiteljici života” odnosno istoriji. Svaki put kada naiđemo na neki problem, enigmu ili nedoumicu, najbolje se osvrnuti na istoriju koja ima moć da nas dovede do nekog zaključka. 

Istorijska pozadina

Istorijska pozadina nosenja sata

Da bismo odgonetnuli opštu zabludu zašto se sat nosi na levoj ruci, potrebno je da se vratimo u 15. vek, kada su se pojavili prvi satovi. Prvi satovi su zapravo bili džepni satovi sa mehanizmom za navijanje. 

Krunica za navijanje sata je bila na vrhu kućišta na poziciji 12. Kada biste navijali sat, radili biste to sa desnom (dominatnom) rukom, a sat biste držali u levoj. S obzirom na to da je desnorukih najviše(90% svetske populacije), ne čudi činjenica da je postala opšte prihvatljiva norma da se sat nosi na levoj ruci. 

Tek u 20. veku se pojavljuju prvi ručni satovi i to za potrebe vojske u Prvom svetskom ratu. Nakon rata, satovi su doživeli enormnu ekspanziju jer je narod hteo da ima ručni sat kao i njihovi heroji iz rata. 

I ti satovi su se morali ručno navijati. Ovoga puta, mehanizam za navijanje je pomeren sa vrha kućišta na desnu stranu na poziciji 3. Još jednom, postavka je kumovala tome da se sat nosi na levoj ruci. Razlog – praktičnost. Lakše je navijati sat dominatnom rukom dok vam je sat na levoj. 

Moderni satovi

na kojoj ruci se nosi pametni sat

Pojavom smart satova, izgubila se tradicija nošenja sata na levoj ruci. Sat se ne mora navijati, te s toga možete sat da nosite i na levoj i na desnoj ruci, sve u zavisnosti od toga kako se vi osećate. Da li želite da nosite sat na levoj ili desnoj ruci?

Mada i sa modernim satovima postoji praktičnost nošenja sata na levoj ruci ako ste desnoruki ili desnoj ako ste levoruki. 

Neki moderni satovi imaju opciju da vam mere pritisak i otkucaje srca te je opet iz praktičnih razloga i boljeg rezultata potrebno je sat nositi na levoj ruci. To je nešto što i proizvođači satova savetuju. 

Takođe, smart satovi imaju touch screen, te je zgodno da desnoruka osoba nosi sat na levoj ruci kako bi lakše mogli da navigiraju kroz opcije na satu.

Na kojoj ruci se nosi sat kod muškaraca

na kojoj ruci muskarci nose sat

Kod muškaraca se sat nosi i na levoj i na desnoj ruci. Ne postoji univerzalno pravilo. Postoji samo lični osećaj. Nekada su muškarci nosili sat na levoj ruci ali samo radi praktičnosti jer su se satovi morali navijati nekoliko puta tokom dana. 

Obzirom na pomenuti mehanizam za navijanje i njegovu poziciju na satu, lakše je u toku dana manevrisati ako je sat na levoj ruci. 

Danas to više nije slučaj i stvar je ličnog odabira. Tako da je odgovor na pitanje na koje ruci se nosi sat kod muškaraca jednostavan. Na kojoj god je vama zgodno. 

Na kojoj ruci se nosi sat kod žena

na kojoj ruci zene nose sat

Da li mislite da je bitno na kojoj ruci se nosi sat kod žena? Dobro ste pretpostavili, nije bitno. Bitno je ono kako se vi osećate, jer ne postoji pravilo na kojoj ruci da nosite sat.

Na kojoj ruci se nosi narukvica je slično pitanje koje muči mnoge. Žene nose narukvice češće nego muškarci pa se tako dame neretko odlučuju za sat na jednoj a narukvicu na drugoj ruci. Ni to nije pravilo, radi se isključivo o praktičnosti. Ako je narukvica mekana, onda je moguća kombinacija sat i narukvica na istoj ruci. Ali ako je u pitanju srebrna ili zlatna narukvica, onda se žene pretežno odlučuju za kombinaciju sat na jednoj a narukvica na drugoj ruci da se ne bi oštetili na jednoj ruci. 

Pa, na kojoj ruci se nosi sat?

Da sumiramo, uopšte ne postoji pravilo na kojoj ruci se nosi sat. Sve je do ličnog osećaja. Nosite sat na ruci na kojoj vam je to praktično. 

U poslednje vreme, proizvođači su odlučili da proizvode klasične satove i sa mehanizmom na levoj strani, na poziciji 9. To omogućava lakše i praktičnije nošenje sata za osobe sa dominantnom levom rukom. 

Stvar je subjektivne prirode. Niko vam ne može reći da se sat nosi na levoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo. Kao što rekoh u uvodu, ja nosim sat na levoj ruci ali ne zbog pravila, nego zbog praktičnosti i komfora. 

Pišite nam u komentarima vaše mišljenje na ovu temu i obavezno podelite sa nama na kojoj ruci vi nosite sat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11  −  4  =  

Možda vam se svidi i ovo