sta videti i obici u sarajevu

Šta obići u Sarajevu – Top mesta koja morate posetiti

Sarajevo je grad u centralnoj Bosni i Hercegovini. Ono je ujedno i glavni grad sa oko 680.000 stanovnika.

Sarajevo je najveći grad Bosne i Hercegovine a pored toga je i najveći urbani, ekonomski i kulturni centar.

Kao jedan grad prepun istorije, postoji mnogo lokacija na kojima možete da uživate, da se odmorite, jedete, pa i da se slikate.

Od večne vatre pa do Olimpijskog centra na Jahorini gde su se održale ZOI 1984.

Takođe možete da vidite i arhitekturu raznih perioda kroz istoriju Bosne i Hercegovine. Od arhitekture starorg Rima, Osmanlijskog carstva pa do Austro-Ugarske arhitekture.

Poreklo imena Sarajevo

Kako je Sarajevo dobilo ime? Većina naučnika smatra da je Sarajevo dobilo ime od turskih reči “saray” i “ovas” što bi u prevodu bilo “Grad palače”.

U poslednje vreme, Sarajlije često Sarajevo nazivaju i Šeher kako ga je Isa-beg Ishakovič nekada davno nazivao.

Šta obići u Sarajevu

Kao što napomenuh, mnogo je lokacija koje možete obići a koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Pa hajde da započnemo naše putovanje kroz Sarajevo.

Baščaršija

 Na Baščaršiji danas možete da obiđete Sarajevski sebilj, da se slikate na ovoj istorijskoj lokaciji. Za odmor možete da se osvežite u pregršt kafića ali i da pojedete poznate sarajevske ćevape. Mogu da vam preporučim da ćevape probate kod porodice Ferhatović, njihova ćevabdžinica „Petica“ se nalazi baš na Baščaršiji. Najbolji ćevapi koje sam probala. Ako naiđete na buregdžinicu, nikako ne tražite burek sa sirom 🙂. 

Jedna od najpoznatijih destinacija kada je Sarajevo u pitanju. Baščaršija je dobila naziv od turske reči “baš” što znaci glavni (glavna čaršija).

Ona je istorijiski i kulturni centar Sarajeva koju je izgradio Isa-Beg Ishakovič u 15. veku.

U 16. veku Baščaršija je bila dom raznim zanatima. Bilo ih je preko 80, a svaka ulica na Baščaršiji je imala dućane za jedan ili više srodnih zanata kao na primer ulica Kovača.

Najpoznatije građevine Baščaršije iz tog perioda su Baščaršijska džamija koju je izgradio Havedža Durak 1528. godine, te Sarajevski sebilj koji je izgrađen 1891. nakon što je prvobitni izgoreo u požaru 1852. godine.

U Beogradu možemo videti kopiju Sarajevskog sebilja na Skadarliji, kojeg je Sarajevo poklonilo Beogradu u znak prijateljstva.

Ulica Franca Jozefa (Zelenih beretki)

Source: klix.ba

Neizostavna lokacija za turiste u Sarajevu je svakako jedna od najpoznatijih ulica na svetu. Da, u pitanjue je ulica u kojo je Gavrilo Princip izvršio atentat na Austo-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Danas zgrada ipred koje se odigrao događaj koji će pokrenuti niz akcija i rekacija koji će naposletku dovesti do „Velikog“ rata služi kao Muzej Sarajeva koji ima za stalnu postavku period Sarajeva pod Austro-ugarskom okupacijom.

Ispred zrade se nalazi ploča na kojoj piše šta se dogodilo na Vidovdan 1914. godine kao i stope Gavrila prinicipa na trotoaru koje označavaju njegovu tačnu poziciju u trenutku atentata.

Vrelo Bosne

Ako želite da zamenite vruć asfalt ili beton sa ugodnom prirodom, onda je moja preporuka da obiđete Vrelo Bosne.

Vrelo Bosne se nalazi u podnožju planine Igman. Prelepa lokacija za vikend odmor. Vrelo Bosne je splet nekoliko kraških izvora. Nalazi se na nadmorskoj visini od 492 metra što obećava i svež vazduh i beg od zagušenog gradskog vazduha.

Odavno su Sarajlije prepoznale potencijal ovog izletišta tako da su napravili staze za šetanje, te mostove preko brojnih potoka i ostrva između. Mesto je savršeno za porodični piknik, ne zaboravite da ponesete ćebence i užinu.

Pored idealne prirode za šetnju, na Vrelu Bosne ćete naići na restoran sa veoma kvalitetnom uslugom i tradicionalnim jelima.

Ulaz na Vrelo Bosne košta 3€ za odralse a 1,5€ za decu stariju od 6 godina. Za decu do 6 godina ulaz je besplatan. Put do samog mesta je super, a ispred ulaza se nalazi ogroman parkig na kojem ćete bez problema naći mesto.

Ako ipak želite malo duži odmor na Vrelu Bosne, postoje i hoteli u blizini.

Trebevićka žičara

source: youtube.com

Jedna od atraktivnih i najposećenijih destinacija je i Trebevićka žičara ili kako je stare Sarajlije zovu, Uspinjača. Iz centra Sarajeva do vidikovca na Trebeviću koji se nalazi na 1160 metara nadmorske visine za samo 12 minuta.

Trebevićka žičara je prvi put otvorena 1959. godine i povezivala je Bistrik sa Vidikovcem na Trebeviću. Razdaljina između stanica je 2070 metara. Tokom vožnje žičarom imate priliku da uživate u idealnom pogledu na celo Sarajevo. Tokom OI 1984. godine, na Trebeviću su se takmičili skijaši i bob timovi.

Trebevićka žičara je idealna lokacija za turiste. Blizu ste Sarajeva a ipak ste okruženi prirodom i svežim vazduhom. Na samom Trebeviću, nakon što dođete na Vidikovac sa žičarom, imate priliku za odmor ili ručak u istoimenom restroanu.

Za planinare i u svrhu rekreacionog turizma uređene su staze za pešake i planinare.

Informacije o radnom vremenu i cenama za žičaru pogledajte ovde.

Žuta tabija

Ovo je još jedna od lokacija za ljubitelje lepog pogleda. Nalazi se ne litici Jekovac po čemu je takođe poznata i kao Jekovačka tabija.

Žuta tabija je jedna od utvrda koje su služile za odbranu starog grada Vratnika. Ime je dobila po žutom kamenu od kojeg je sagrađena. Nakon okupacije Austro-ugarske, ova utvrda je izgubila svoju funkciju.

Danas služi kao prelepi vidikovac sa kojeg se vidi Sarajevo kao na dlanu. U toku ramazanskog posta, sa ovog utvrđenja pucaju topovi koji označavaju zalazak sunca i prekid celodnevnog posta.

Istočno Sarajevo

source: youtube.com

Istočno Sarajevo a od 1992-2004. godine Srpsko Sarajevo je grad u istočnoj Bosni. Grad je nastao nakon rata u Bosni i Hercegovini od prigradskih naselja Sarajeva koja su pripadala Republici Srpskoj.

Na području grada Istočno Sarajevo možete da uživate u raznim aktivnostima kao što su planinarenja na Romaniji. Jedna od takvih lokacija su Crvene Stijene. Na Crvenim Stijenama možete da uživate u šetnji kroz četinarske šume i netaknutu prirodu. Ne treba napominjati korist svežeg vazduha.

Crvene Stijene su prirodno stanište divljih životinja a posebno sokolova po kojoj se jedna planinska staza i zove Sokolov put!

 Sportsko rekreativni centar Tvrdimići je još jedna od lokacija, izletišta, koja vredi posetiti. Nalazi se na 1000 metara nadmorske visine. Postoje staze za šetanje ukupne dužine 10km. Ako se upuitte u šetnju stazom dugom 10km doći ćete do vidikovca Samar i Kasindolski kanjon te do vrha Vršeljak sa kojih možete da vidite prelepu prirodu. Put vodi i do jezera koje je biser Tvrdimića

Na Tvdimiću možete da ručate u restoranu u Lovačkom domu koji nudi prelepa tradicionalna jela ali možete da iskoristite zone za roštiljanje pa da sami uživate u prirodi. Baš kako sam i ja uradila kada sam bila tamo prošle godine.

Jahorina

source: youtube.com

Na samo 30km od Sarajeva, nalazi se planina Jahorina. Manje poznata činjenica jeste da se planina izvorno zvala Javorina po javoru koji je rastao tu. Kasnije, tokom turskih osvajanja, promenili su Javorina u Jahorina.

Tokom Olimpijsih igara u Sarajevu 1984. godine, na Jahorini su se održavale alpske discipline za žene.

Postoji mnogo sadržaja na Jahorini koji se može iskoristiti i u letnjem periodu. Letnja sezona na Jahorini počinje 27. juna. Mnogo toga možete da radite na Jahorini tokom leta. Od vožnje žičarom i uživanja u prelepom pogledu do vožnje bobom.

Jahorina tokom letnje sezone nudi vožnju turističkim vozićem, adrenalinske avanture poput zip-line vožnje ili skydive atrakcijom sa kojom “prelećete” jezero.

Jedna od atrakcija u letnjem periodu je i Avantura park koji je postao pravi hit među ljubitaljima adrenalina.

 Sadržaj je takođe prilagođen i za decu pa tako ima mnogo dečijih prakova na kojima će vaša deca uživati. Pored parkova, postoji takođe i Toranj. Nešto poput atrakcije slobodnog pada s tim da ovde morate da sarađujete sa partnerom.

Vi vučete kanap, a kako vučete kanap tako se i vaša klupa diže u vis. Visina ove atrakcije je 9 metara sa kojeg imate jako lep pogled na prirodu u okolini.

Beograd – Sarajevo udaljenost

Ima u Sarajevu i okolini još lokacija koje su vredne pomena i posete kao na primer, Bjelašnica ili Trebević. Verujem da se sada pitate (ako ne znate) koliko se putuje do Sarajeva. Put traje u proseku između 5 i 5 i po sati.

Dve najbrže rute su u opticaju. Možete preko Šabca, Loznice pa Malog Zvornika na granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom ili možete preko Valjeva pa sve do Bratunca gde ćete preći granični prelaz. Blizu graničnog prelaza možete da odmorite na reci Drini.

Obe rute kada pređete u Bosnu i Hercegovinu vode putem M19 do Sarajeva.

Ako se odlučite na put u Sarajevo pišite nam vaše utiske a ako nešto vidite lepo a ja nisam napisala, podelite sa nama :).

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI