Reka drina snimljena iz vazduha

Kako organizovati savršen odmor na Drini

Priča o Drini je priča o čisto zelenoj, brzoj i snažnoj reci, koja svojim planinskim padom od 2000 m pravi prelep kanjon, zbog kog se svrstava u jednu od najlepših reka našeg, brdovitog Balkana. I ne samo da je prelepa, vekovima unazad razdvajala je carstva i države, pa se do dana današnjeg to nije promenilo. I sada najvećim delom svog toka deli, ili ja bih rekla zbližava, sastavlja, pruža ruke, Srbiji i Bosni.

Snažnim i moćnim probijanjem kroz planinski masiv Dinarida, uspela je da iskrivuda iz njega i udje u narodna predanja, jer je “ispravljanje krive Drine” beskoristan, Sizifov posao. Čuli ste za tu izreku, zar ne?

Kao očigledan obožavalac same reke i njenih predela, ovom prilikom želim da vam ukažem kako možete organizovati savršen odmor na Drini.

Najbitniji organizacioni parametri

Gde god da putujem smatram da je organizacija pola posla, naročito kada planiram mini odmor ili vikend izlet u Srbji, kada zapravo imam knap vremena za obilaske i uživanje. Ako se unapred organizujete možete se prepustiti uživanju. Najpre na papir stavite najbitnije stavke, a sve drugo možete rešavati usput. Ovo je moj sistem, pa pogledajte da li vam može pomoći da organizujete vaš odmor na Drini:

1. Planiranje aktivnosti

Ono što ja prvo radim je istraživanje aktivnosti koje postoje naspram onoga što zanima mene i ekipu koja ide sa mnom. Vrlo brzo uočim gde je najbolje stacionirati se za više obilazaka. 

Kada je Drina u pitanju treba prvo da odlučite sa društvom da li ste za aktivniji odmor ili za relaksaciju, udisanje svežeg vazduha, šetnje. Ova druga opcija je verovatno bolja za sve vas koji idete na odmor sa decom

Aktivnosti koje Drina nudi su:

 • Avanture na otvorenom: Rafting, regate, planinarenje, biciklizam, ribolov…Postoje ture koje se mogu rezervisati unapred.
 • Kulturne posete: Posete istorijskim znamenitostima, muzejima, a možete učestvovati u lokalnim manifestacijama kojih zaista ima mnogo.
 • Opuštanje na plaži: Postoji nekoliko prelepih plaža na Drini pogodnih za kupanje i sunčanje. Ukoliko ste zabrinuti da nije bezbedno zbog brzine reke, ne brinite, postoje mirni delovi reke sa uređenim plažama prilagodjeni i za decu.

2. Rezervacija smeštaja

Smeštaj može smanjiti potrebu za dugim putovanjima, potrošnju goriva i omogućiti više vremena za uživanje. Znači bitne stavke su:

 • Lokacija: Pametno birajte smeštaj blizu glavnih atrakcija, tako da možete više stvari obići u neposrednoj okolini. Na mapama proverite udaljenost od mesta do mesta, pa odlučite.
 • Tip smeštaja: Kada je smeštaj u pitanju ponuda je prilično raznovrsna. Bukvalno možete birati između hotela, etno kuća, vikendica, kampova, splavova na samoj reci…zavisno od vaših preferencija. A na booking.com možete videti da su cene prilično pristupačne.

3. Planiranje puta i prevoza

Na poslednjem mestu je za mene organizacija prevoza, jer nekako podrazumevam da idete svojim autom. Za vikend izlete ili čak i mini odmor u Srbiji/Bosni, auto će vam uštedeti dosta vremena i omogućiti bolju organizaciju. 

 • Dolazak i odlazak: Istražite najbolje rute sa najmanje gužve na autoputevima. Napravite neko skretanje s glavnog puta za mini predah, a ujedno i posetu nekom lepom predelu, ili čak restoranu sa divnim pogledom.

Ako idete sa decom na odmor, ne zaboravite da su ovo pretežno planinski predeli, gde je ujutru i uveče poprilično svežije, čak i u letnjim mesecima, pa obavezno spakujte neke jaknice, neko dodatno ćebence. Ljudi iz ravničarskih krajeva prosto ne očekuju da je u ovim predelima baš toliko sveže leti.

Najbolja mesta za posetu na Drini – vikend izleti

Reka Drina dugačka je 346 km i na svom toku prolazi kroz dosta gradova, mesta, varošica, ali evo nekoliko koje spadaju u najlepša i najposećenija. Posetu ovim mestima možete isplanirati i kao vikend izlet pre odlaska na more, a ako planirate odmor, ova mesta su upravo preporuke smeštaja, jer su ovde i glavna dešavanja.

1. Perućac

Jezero Perucac na Drini

Perućac je mesto na Drini poznato po prelepom jezeru Perućac. Smešteno je u prirodnom zavoju kanjona reke Drine izmedju Višegrada i Bajine Bašte, a obavijeno planinom Tarom.

Idealno je za odmor i rekreaciju, jer nudi brojne aktivnosti na vodi poput plivanja, ribolova i vožnje čamcima. Posetioci mogu uživati u slikovitim pejzažima i istražiti obližnji Nacionalni park Tara.

Najposećeniji period je od juna do avgusta. Što se tiče smeštaja, na samoj obali postoji hotel, nekoliko bungalova i splavova duž obale jezera koji se mogu iznajmiti. Takođe, ispod samog hotela postoji pontonska plaža, koja ima deo sa bazenima za decu, i deo za odrasle koji ulazi u samo jezero. Dakle, ovo je dobar izbor za vaš odmor sa decom.

2. Ljubovija 

Ljubovija je nezaobilazna destinacija za odmor kraj Drine za ljubitelje prirode i istorije. Turisti mogu posetiti Mačkov kamen, poznat po velikoj bitci iz Prvog svetskog rata, i uživati u planinarenju na planini Bobija, posetiti Sokograd i kanjon Trešnjice. Pored toga, Ljubovija nudi brojne mogućnosti za rafting i ribolov na Drini, kao i istraživanje netaknute prirode.

3. Bajina Bašta

Kucica na Drini Bajina Basta

Bajina Bašta je grad u kome se možete smestiti i isplanirati mini odmor od nekoliko dana jer je glavni centar aktivnosti, kao i kulturnih manifestacija. Kao turističke atrakcije, ovde možete posetiti kućicu na Drini, koja je postala simbol grada, obići brojne vidikovce Tare prelepih prirodnih pejzaža, krstariti Drinom sve do Višegrada.

Iz Bajne bašte možete isplanirati i izlet do filmskog etno sela Emira Kusturice “Drvengrad” na Mokroj gori. Ovo selo je u vreme izgradnje 2004. proglašeno za najbolje arhitektonsko ostvarenje tog vremena. 

Medjutim, ono što se meni zaista dopalo je naselje Jatare koje vodi do “Šarganske osmice”. Pešačka ruta od podnožja etno sela ka muzejsko-turističkoj pruzi je jedna od najlepših kojima sam prošetala. A kada stignete na vrh možete se provozati vozom Nostalgija, koji saobraća od juna do oktobra, a u zimskoj sezoni od 25.decembra do 25.januara.

4. Višegrad

Most na Drini u Vusegradu

Postoji nekoliko mostova preko Drine, ali onaj nalepši i najpoznatiji se nalazi upravo u Višegradu. Ovaj most Mehmed-paše Sokolovića je ovekovečen u romanu „Na Drini ćuprija“ našeg nobelovca Iva Andrića. 

Bila sam nekoliko puta, i iako vam nije potrebno mnogo vremena da sve obiđete, uvek se rado vratim, jer grad stvarno odiše mirom i tišinom, i pored mnogobrojnih turista.

Pored mosta, možete posetiti Andrićgrad, kulturni centar posvećen nobelovcu i uživati u krstarenju Drinom. Grad nudi bogatu kulturnu i istorijsku baštinu.

Aktivni odmor na Drini – drinske regate

Drinska regata

Drina je jedna od najprimamljivijih reka za regate u Srbiji, posebno popularna od proleća do kasnog leta. Ove regate nisu samo obični spustovi niz reku, već prave zabave na vodi sa trubačima, koncertima i druženjem. Skokovi u vodu i takmičenje u pripremanju jela u kotliću su takođe neke od pratećih aktivnosti ovog spusta. Regate počinju krajem juna i traju tokom celog leta.

1. Regata za osobe sa invaliditetom

Prva regata se organizuje krajem juna i namenjena je osobama sa invaliditetom. Učesnici se spuštaju čamcima od jezera Perućac do ušća Rače, a manifestacija uključuje sportske igre, roštilj i muziku kraj logorske vatre.

2. Loznička regata

Prvog vikenda jula, Loznička regata se održava na 17 kilometara dugoj stazi od Malog Zvornika do Gornje Koviljače. Ova regata privlači veliki broj učesnika koji uživaju u druženju i zabavi.

3. Ljubovijska regata

Druga subota jula pripada regati u Ljuboviji. Posade se spuštaju 40 kilometara od Rogačice do Ljubovije, uživajući u nezaboravnom druženju praćenom zvucima trube.

4. Studentska regata

Sredinom jula se održava studentska regata koja traje od tri do pet dana. Ova regata uključuje spust niz Drinu, kupanje u jezeru Perućac i izlete do Mokre Gore i Višegrada. Posebno su popularne studentske žurke u prirodi.

5. Velika drinska regata

Najmasovnija regata je Velika Drinska regata u Bajinoj Bašti, koja se održava ove godine od 15. do 21. jula. Oko 20.000 učesnika se spušta Drinom u najrazličitijim plovilima, a događaj prati „Most fest“ sa poznatim srpskim bendovima i izvođačima. Ovde pogledajte ceo program.

Dodatne aktivnosti

 • Rafting na brzoj i nepredvidivoj reci Drini postao je jedna od najpopularnijih atrakcija za avanturiste. Idealno vreme za rafting je tokom maja, kada je reka najbrža, što povećava uzbuđenje.
 • Vožnja kajaka na Drini omogućava posetiocima da istraže netaknutu prirodu planine Tare. Kajak pruža jedinstven pogled na predele sa severa i zapada Tare.
 • Veslanje na dasci je nova i nesvakidašnja aktivnost koja privlači pažnju turista. Održavanje ravnoteže na dasci dok se spuštate niz Drinu pruža adrenalinsko iskustvo. Ova aktivnost je idealna za one koji žele da isprobaju nešto novo i zabavno.
 • Kanjoning pruža priliku za istraživanje uskih prolaza i skrivenih reka u stenovitom terenu. Iskusni vodiči vode grupe kroz vertikalne kanjone do najlepših vodopada. Ova aktivnost zahteva adekvatnu opremu i zaštitu, ali nudi nezaboravno iskustvo.

Najlepše plaže na Drini

Za sve ljubitelje kupanja i plivanja, ovo su najlepše i najposećenije plaže na Drini. Predlažem da plaže posetite u letnjim mesecima, jer je Drina inače jedna od najhladnijih reka, pa bih preporučila jul i avgust.

Rajska plaža Bratunac

 • Rajska plaža Bratunac je popularna destinacija sa mnogo sadržaja za celu porodicu.
 • Žićina plaža je dugačka i idealna za opuštanje.
 • Šotrina plaža nudi romantično okruženje sa prirodnim đakuzijem.
 • Jaz ima bogat sadržaj, uključujući kafiće i restorane.
 • Rogačica je prelepa plaža na ušću istoimene reke u Drinu.

Za sam kraj

Odmor na Drini pruža jedinstvenu priliku da uživate u mnoštvu prirodnih lepota, kulturnim znamenitostima i avanturama na otvorenom. Ova plahovita reka menja svoj karakter duž svog toka tako da možete isplanirati savršen odmor u Srbiji, a i Bosni, bilo da planirate odmor sa decom ili čak aktivni odmor, za sve ljubitelje avantura, druženja i adrenalinskih sportova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

23  −  14  =  

Možda vam se svidi i ovo