Pretraga
gde uzeti obrazac za sporazumni razvod braka

Gde uzeti obrazac za sporazumni razvod braka? – Online i offline opcije

Stopa razvoda braka u Srbiji se svake godine poveฤ‡ava. Dok se 2021. godine svaki ฤetvrti brak zavrลกavao razvodom, prema Republiฤkom zavodu za statistiku Srbije od proลกle godine je to svaki treฤ‡i. Bilo kako bilo, ukoliko se naฤ‘ete u ovoj situaciji jedino ลกto moลพete da uradite je da budete upuฤ‡eni koji papiri za razvod braka su vam potrebni.

Sporazumni razvod braka je svakako jedan od brลพih i jednostavnijih naฤina da se razvedete, pod uslovom da se oba supruลพnika slaลพu oko podele imovine, starateljstva nad decom, visine alimentacije.

Ako ลพelite formalno da pokrenete ovaj postupak, potrebno je podneti zahtev, tj. obrazac za sporazumni razvod braka. Pravilno podnoลกenje ovog obrasca vaลพno je ukoliko ลพelite dodatno da ubrzate proces. Postavlja se pitanje gde uzeti obrazac za sporazumni razvod braka i koje su online i offline opcije da to uradite? U nastavku ฤlanka su sve dodatne informacije.

I ล ta je obrazac za sporazumni razvod braka?

ล ta je obrazac za sporazumni razvod braka

 Obrazac za sporazumni razvod braka je zvaniฤni pravni dokument kojim oba braฤna partnera formalno izraลพavaju svoju slobodnu volju za prekidanje braฤne zajednice. 

Pravilno popunjen obrazac predstavlja osnovu za podnoลกenje zahteva za razvod braka sudu. Pre podnoลกenja obrasca potrebno je kao dokaz izvaditi izvod iz matiฤne knjige venฤanih i izvode iz matiฤne knjige roฤ‘enih za svu zajedniฤku decu (ako ih ima).

II ล ta sve sadrลพi obrazac za sporazumni razvod braka?

ล ta sve sadrลพi obrazac za sporazumni razvod braka

Obrazac za sporazumni razvod braka sadrลพi sve neophodne informacije o supruลพnicima, njihovom braฤnom statusu, kao i dogovore koji su postigli u vezi sa podelom zajedniฤke imovine, da li jedan ili oba roditelja vrลกe roditeljsko pravo, koja je visina alimentacije i druga relevantna pitanja. Evo ga i primer predloga za sporazumni razlog braka da imate predstavu o ฤemu priฤam.ย 

Znaฤi u okviru obrasca za sporazumni razvod braka mora postojati:

  • Pisani sporazum oko vrลกenja roditeljskog prava
  • Pisani sporazum o deobi zajedniฤke imovine.

III Gde uzeti obrazac za sporazumni razvod braka?

Gde uzeti obrazac za sporazumni razvod braka

Zahtev za sporazumni razvod braka moลพete i sami sastaviti, ali je bitno da je u pisanoj formi, koja je uslov za punovaลพnost ovog sporazuma. Takoฤ‘e ga moลพete skinuti online, a moลพete ga preuzeti liฤno.

Online opcije za preuzimanje obrasca za sporazumni razvod braka

  • Advokatske kancelarije – Mnoge advokatske kancelarije nude moguฤ‡nost preuzimanja raznih obrazaca direktno sa svojih sajtova, pa neki imaju ฤak i upustvo za njegovo popunjavanje.
  • Portali za preuzimanje obrazaca: Pored advokatskih kancelarija, postoje i pravne platforme i portali koji izmedju ostalog nude i obrazac za sporazumni razvod braka. Ovi portali uglavnom imaju i obrasce za druge pravne radnje, kao i forume za pitanja i odgovore. Evo ga jedan takav primer gde moลพete online preuzeti obrazac za sporazumni razvod braka na ฤ‡irilici ili latinici.

Offline opcije za preuzimanje obrasca za sporazumni razvod braka

  • Sudovi i druge pravosudne institucije – Obrazac za sporazumni razvod braka moลพe se preuzeti u sudu koji je nadleลพan za razvod, najฤeลกฤ‡e u opลกtinskom sudu prema mestu prebivaliลกta supruลพnika. Vrlo ฤesto ovaj obrazac postoji i na njihovim ลกalterima za informacije.
  • Advokatske kancelarije – Advokatske kancelarije nude moguฤ‡nost preuzimanja obrasca u njihovim prostorijama i pomoฤ‡ pri popunjavanju, pravnu konsultaciju i savet. Ovo je najฤeลกฤ‡e usluga koja se naplaฤ‡uje.ย 
  • Centri za socijalni rad i druge relevantne institucije: U pojedinim sluฤajevima, centri za socijalni rad takoฤ‘e mogu imati dostupne obrasce za sporazumni razvod braka, posebno kada su u pitanju sluฤajevi koji ukljuฤuju decu i zahtevaju angaลพman socijalnih radnika.

IV Podela imovine tokom sporazumnog razvoda braka

Podela imovine tokom sporazumnog razvoda braka

Kada se radi o zajedniฤkoj imovini, najjednostavnije je kada je nemate ๐Ÿ˜€. Meฤ‘utim, ako je imate, mora postojati dogovor o podeli pokretnosti i nepokretnosti i dokazi o njihovom postojanju. Npr.za kola, dokaz koji dostavljate je registracioni list, a za nepokretnu imovinu (stan, kuฤ‡a) potreban vam je izvod iz katastra nepokretnosti.

Nadleลพnoj sluลพbi za katastar nepokretnosti (na opลกtini na kojoj se nalazi nepokretnost) podnosi se zahtev za izdavanje izvoda iz baze podataka katastra nepokretnosti. Podaci koje mora sadrลพati su:

  • Naziv katastarske opลกtine na kojoj se nalazi nepokretnost
  • Broj katastarske parcele ili ime vlasnika nepokretnosti

Ako broj katastarske parcele nije poznat ovde se moลพe proveriti online.ย 

Ovde imate kontakt telefon za sve katastre u Srbiji za sve dodatne informacije.

Na vrhu ove stranice imate opciju da preuzmete izvod u Word dokumentu.

I naravno zakaลพite online svoj termin za predaju ovog zahteva.

Ali svakako, kada ne postoji jasno vlasniลกtvo jednog ili drugog supruลพnika za sve nepokretnostiย  steฤene u braku, teลกko je dokazati udeo supruลพnika u sticanju te imovine. Deoba imovine steฤene u braku predstavlja posebno pitanje koje se najฤeลกฤ‡e reลกava u odvojenoj parnici koju inicira neko od supruลพnika.

Najlakลกa opcija je u sluฤaju postojanja predbraฤnog ugovora jer je u njemu uglavnom jasno navedeno sa kojom imovinom su supruลพnici uลกli u brak i koju ฤ‡e dobiti u sluฤaju razvoda.

V Pisani sporazum oko vrลกenja roditeljskog prava

Sporazumni razvod braka - Pisani sporazum oko vrลกenja roditeljskog prava

U skladu sa Porodiฤnim zakonom vrลกenje roditeljskog prava moลพe biti zajedniฤko i samostalno. O tome govore ฤlan 75 i 77 ovog zakona.

Zajedniฤko vrลกenje roditeljskog prava

ฤŒlan 75

(1) Roditelji roditeljsko pravo vrลกe zajedniฤki i sporazumno kada vode zajedniฤki ลพivot.

(2) Roditelji roditeljsko pravo vrลกe zajedniฤki i sporazumno i kada ne vode zajedniฤki ลพivot ako zakljuฤe sporazum o zajedniฤkom vrลกenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Samostalno vrลกenje roditeljskog prava

ฤŒlan 77

(1) Jedan roditelj sam vrลกi roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno liลกen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti.

(2) Jedan roditelj sam vrลกi roditeljsko pravo kada samo on ลพivi sa detetom, a sud joลก nije doneo odluku o vrลกenju roditeljskog prava.

(3) Jedan roditelj sam vrลกi roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajedniฤki ลพivot, a nisu zakljuฤili sporazum o vrลกenju roditeljskog prava.

(4) Jedan roditelj sam vrลกi roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajedniฤki ลพivot, a zakljuฤili su sporazum o zajedniฤkom ili samostalnom vrลกenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta.

(5) Jedan roditelj sam vrลกi roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajedniฤki ลพivot ako zakljuฤe sporazum o samostalnom vrลกenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Pisani sporazum o zajedniฤkom vrลกenju roditeljskog prava

Oba roditelja se moraju usaglasiti da ฤ‡e roditeljska prava i duลพnosti obavljati zajedniฤki, meฤ‘usobnim dogovorom i u najboljem interesu deteta ili dece. Najvaลพniji deo ovog dogovara pri sporazumnom razvodu braka je sporazum o prebivaliลกtu deteta, i ovo se mora jasno naglasiti u ovom pisanom sporazumu.

Pisani sporazum o samostalnom vrลกenju roditeljskog prava

Oba roditelja se u ovom pisanom sporazumu moraju usaglasiti u sledeฤ‡im stavkama:

  • koji roditelj ฤ‡e vrลกiti roditeljsko pravo samostalno
  • koja je visina doprinosa za izdrลพavanje (alimentacija) deteta/dece od strane drugog roditelja
  • Na koji naฤin, kada i koliko puta meseฤno ฤ‡e se drugi roditelj viฤ‘ati sa detetom/decom

VI Saveti za popunjavanje obrasca

Saveti za popunjavanje obrasca

Popunjavanje obrasca za sporazumni razvod braka zahteva paลพnju i taฤnost kako bi se izbegli greลกke koje bi mogle dovesti do odbijanja ili kaลกnjenja u procesu razvoda.

Najฤeลกฤ‡e greลกke pri popunjavanju obrasca:

  • Nepotpune informacije – Da biste bili na starni sigurnosti, popunite sve stavke ovog obrasca i dostavite sve potrebne informacije.
  • Neslaganje u podacima: Podaci navedeni u obrascu moraju biti taฤni i u skladu sa dokaznom dokumentacijom supruลพnika. Svako neslaganje moลพe izazvati probleme u procesu. Ispratite linkove koje sam ostavila, kada je potrebno dokazivanje imovine.
  • Nepotpisani obrazac: Pretostavljam da vam se ovo ne moลพe desiti, ali svakako se mora naglasiti da pre podnoลกenja zahteva za sporazumni razvod braka, obrazac mora biti potpisan od strane oba supruลพnika kako bi bio vaลพeฤ‡i.

Preporuke za pravnu pomoฤ‡ i konsultacije

Iako ovaj zahtev moลพete i sami sastaviti i podneti, zbog sloลพenosti ovog procesa u pravnom smislu, preporuฤuje se konsultacija sa advokatom. Advokat moลพe pruลพiti struฤne savete i pomoฤ‡i u izbegavanju greลกaka koje bi mogle oteลพati postupak razvoda. Pravna pomoฤ‡ ฤ‡e svakako dodatno ubrzati proces.ย 

Na osnovu naลกeg istraลพivanja, otkrili smo koji je to najbolji advokat za razvode u Beogradu, koji ฤ‡e vam pruลพiti struฤnu pravnu pomoฤ‡ i voditi vas kroz ceo proces sa paลพnjom i profesionalizmom.

VII Gde se podnosi zahtev za razvod braka?

ล ta sve sadrลพi obrazac za sporazumni razvod braka

Nakon ลกto je obrazac pravilno popunjen, on mora biti predat nadleลพnom sudu kako bi se pokrenuo postupak sporazumnog razvoda braka. Nadleลพni sud je osnovni sud u mestu prebivaliลกta ili boraviลกta jednog od supruลพnika ili u mestu gde je bilo poslednje zajedniฤko prebivaliลกte.

Nadleลพan sud za podnoลกenje zahteva za razvod braka za opลกtine u Beogradu:

Prvi osnovni sud – za podruฤja opลกtina Vraฤar, Stari grad, Palilula, Zvezdara i Savski Venac
Drugi osnovni sud – za podruฤja opลกtina Voลพdovac, Grocka, Rakovica i ฤŒukarica.
Treฤ‡i osnovni sud – za opลกtine Zemun, Novi Beograd i Surฤun.

U postupcima za razvod braka sudije sude u veฤ‡u od jednog sudije i dva sudije porotnika.

Online predaja obrasca:

U nekim sudovima postoji moguฤ‡nost online predaje obrasca putem e-uprave ili drugih digitalnih platformi. Ovaj naฤin predaje je brz i jednostavan, ali je vaลพno proveriti da li sud koji je nadleลพan za vaลก sluฤaj nudi ovu opciju.

Fiziฤka predaja obrasca sudu – offline:

Najฤeลกฤ‡i naฤin predaje obrasca jeste liฤno dostavljanje na sud. Potrebno je podneti obrazac na pisarnici nadleลพnog suda, gde ฤ‡e biti evidentiran i dalje prosleฤ‘en na obradu.

VIII Koliko koลกta sporazumni razvod braka?

Koliko koลกta sporazumni razvod braka

Pored svih stresova koji prate sam razvod braka, ono ลกto vas dodatno brine je sigurno koliko sve to moลพe da vas koลกta. Svakako je sporazumni razvod najjeftinija varijanta. Za podnoลกenje zahteva za sporazumni razvod braka plaฤ‡a se jedna sudska taksa u iznosu od 2.660 rsd. Taksa za presudu na razvod braka se prilikom sporazumnog razvoda ne plaฤ‡a.

Ukoliko se odluฤite da sami napiลกete sporazum, iznos od 2.660 rsd je ukupna cena sudskih troลกkova sporazumnog razvoda braka.

IX Koliko traje sporazumni razvod braka?

Koliko traje sporazumni razvod braka

Od samog trenutka kada predate zahtev za sporazumni razvod braka nadleลพnom sudu, postoji zakonski rok od 15 dana, nakon ฤega je sud duลพan da zakaลพe roฤiลกte za glavnu raspravu. I kako su se oba supruลพnika dogovorila oko najkritiฤnijih stvari na ovom roฤiลกtu bi trebalo da se donese i presuda o razvodu braka. Znaฤi, postupak sporazumnog razvoda braka moลพe, u najboljem sluฤaju, trajati 2-3 nedelje.

Meฤ‘utim, zbog pretpanosti suda brojnim predmetima, vrlo ฤesto se deลกava da se zakonski rok od 15 dana ne ispoลกtuje i da sud zakaลพe prvo roฤiลกte nakon mesec ili dva. Ali svakako, ni to nike predugo, obzirom da neke brakorazvodne parnice traju i po nekoliko godina kada se radi o tuลพbi.

X Ko plaฤ‡a sudske troลกkove za razvod braka?

Ko plaฤ‡a sudske troลกkove za razvod braka

Taksu za podnoลกenje zahteva za sporazumni razvod brakaย  od 2.660 rsd plaฤ‡aju supruลพnici koji dele iznos na dve jednake polovine. Iznos takse takoฤ‘e moลพe platiti samostalno jedno od supruลพnika.

Ukoliko ste angaลพovali avdokata, postoje zvaniฤne tarife o nagradama i naknadama za rad advokata koje propisuje Upravni odbor Advokatske komore Srbije, a na osnovu Zakona o advokaturi. Evo nekih advokatskih tarifa u sudskom postupku razvoda da imate predstavu o kojim iznosima se radi:

  • Pisanje i podnoลกenje podnesaka (zahteva) – 16.500 rsd
  • Prisustvo advokata na roฤiลกtu – 18.000 rsd
  • Nadoknada za advokata ฤak i u sluฤaju otkazanog roฤiลกta 9.850 rsd
  • Podnoลกenje ลพalbe na presudu 33.000rsd

Koja lica su osloboฤ‘ena plaฤ‡anja sudskih taksi kada je reฤ o razvodu braka:

  • izdrลพavana lica u postupcima u vezi zakonskog izdrลพavanja
  • lica koja zahtevaju isplatu minimalne zarade
  • supruลพnici koji Republici Srbiji, socijalno-humanitarnim, nauฤnim ili kulturnim organizacijama, ustanovama ili fondacijama poklanjaju svoju imovinu

Da zakljuฤimo

Razvod braka je jedan od najstresnijih ลพivotnih situacija, verovali ili ne. Ono ลกto svakako moลพe da pomogne u samom procesu je da ne prolongirate sam postupak, veฤ‡ da se razvedete sporazumno ako je to ikako moguฤ‡e. Nadam se da ฤ‡e vam ovaj ฤlanak pomoฤ‡i u tom prvom koraku ka formalnom prekidu braฤne zajednice, a to je kako daย  preuzmete i popunite zahtev za sporazumni razvod braka. Sreฤ‡no!

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI