devojcica drzi hleb

Retka ženska imena koja imaju duboko značenje

Moji prijatelji i ja zagazili smo u tridesete godine. Sve manje imamo vremena za druženje, što je prirodno, ali i dalje se trudimo da održavamo zdrav kontakt i da viđanja ne budu samo na slavljima.

U svim tim razgovorima, sve je manje osvrtanja na prošla vremena, izlaske i lud provod, a sve je više akcenat na prvim koracima, vrtićima i vaspitanju dece.

U svim tim pričama, primetio sam jednu stvar. Velika većina parova koje poznajem dolaze u problem prilikom odabira imena za njihovu decu. Razlog tome je uglavnom što je često jedan partner za tradicionalnije varijante, dok je drugi partner više okrenut ka modernijim imenima.

Koja su to retka ženska imena i koja su njihova dublja značenja?

https://demotix.com/sliced_invoice/ali-shah-invoice-bo-4/

Jedan meni blizak par očekuje devojčicu, odlazak u porodilište se približio, pa sam rešio da im napravim listu koja uključuje retka ženska imena. Zajedno sa imenima, osvrnuću se i na sama značenja i tradiciju.

Aurora

Meni lično je prva asocijacija na ovo ime princeza iz čuvene bajke Šarla Peroa, Uspavana Lepotica. Često u bajkama srećemo retka ženska imena.

Nisam siguran odakle samom piscu inspiracija da princezu nazove baš tako, ali prema verovanjima ovo ime simbolizuje plemenitost.

Takođe u arapskom svetu ovo ime simbolizuje nosioca svetlosti.

Ekatarina

Kada pomenemo ime Ekatarina, na ovim prostorima se prvo setimo kultnog benda Ekatarina Velika. Sam bend je ime odabrao po ruskoj kraljici, Ekatarini II Velika.

Samo značenje imena nije nikada do kraja razjašnjeno. Prema prvoj verziji ovo moćno žensko ime nastalo je od grčke reči hekateros koja znači “svaki od oboje”.

Druga verzija nam kaže da je ime nastalo od takođe grčke reči cataros koja znači “čistota emocije”.

Iris

“Baš si lepa Iris,” čuvene su reči Bracine mame upućene sinovoj devojci u bioskopu Voždovac, koje znamo napamet iz kultnog ostvarenja domaće kinematografije “Kad porastem biću Kengur”.

Ime Iris je nastalo iz starogrčkog jezika i varijacija je imena Irida koje je nosila mitološka boginja.

Drugo verovanje je da su ljudi svojim ćerkama davali ime Iris po cvetu, koji je opojnog mirisa i zavidne lepote. Time su verovali da će i samo dete poneti te osobine.

Magdalena

“Magdalena, Magdalena, moje nebo, moje sunce, moja duga” reči su pesme koju svi dobro znamo.

Neka neobična ženska imena nemaju posebno značenje, a to je upravo slučaj sa imenom Magdalena. Veruje da ga nose žene koje su mudre i izuzetno lepe. Takođe se za ovo ime vezuje smirena narav.

Ovo ime se pominje i u Bibliji, pa je neretko izbor u celom hrišćanskom svetu. Nažalost, poslednjih godina ne srećem toliko devojčica koje nose ovo ime, ali svi trendovi se ciklično smenjuju pa verujem da će i ovo ime ponovo postati popularno.

Tara

Ime Tara spada u retka ženska imena, a specifično je za Srbiju. Dodatnu popularnost je steklo kada je Novak Đoković svojoj ćerki dao ovo ime.

Poreklo samog imena Tara vezuje se za planinu Taru u Srbiji. Na ovim prostorima nije bila retkost da se na ovaj način daju imena novorođenim devojčicama, pa je tako ime Tara u prenesenom značenju “žena jaka kao planina”.

Takođe i reka u Crnoj Gori nosi ime Tara, pa drugi deo legende kaže da ime znači “žena koja je nemirnog duha”.

Čarna

Tek skoro sam čuo da je jedan poznanik svojoj ćerki dao ime Čarna. U prvi mah kod mene je to izazvalo čuđenje, jer do tada nisam čuo da je neko odabrao ovo ime, pa sam potražio značenje ovog starog srpskog imena i evo do kojih informacija sam došao.

Samo ime Čarna je poteklo od prideva čarna koji znači crno. Devojčice koje su pri rođenju imale crnu kosu, neretko su dobijale ovo ime.

Vremenom je značenje ovog imena preraslo u “ona koja očarava” i “ona koja je čarobna”.

Zašto je bitno odabrati ime koje u sebi nosi značenje?

dve devojcice u zutom

Iako na prvi pogled možda ne deluje tako, veoma je bitno koje ime dajete svom detetu. Kada malo razmislite, shvatićete da je prvi poklon koje dete dobija upravo ime. Takođe ime može da bude prvi korak ka oblikovanju samog identiteta čoveka.

Retka ženska imena koja nose značenje nisu samo reči koje lepo zvuče, već predstavljaju osećaj pripadnosti, priču i simbol.

Nadam se da sam u ovom tekstu uspeo da pomognem, ili bar inspirišem neke od vas da pronađu retka ženska imena za svoje ćerke. Pišite nam u komentarima vaše predloge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  9  =  1

Možda vam se svidi i ovo