Pretraga
Gužva na graničnom prelazu gde velike kolone auta čekaju na prelazak granice

Nova pravila za ulazak u EU: Šta su EES i ETIAS i šta nam donose nova pravila?

Novi pravila za ulazak u EU iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da počnu sa primenom 10. novembra. Nova pravila za ulazak u EU su najavili iz komesarijata Evropske Unije za unutrašnje poslove i migracije. 

Naime, radi se o automatizovanom IT sistemu za registraciju putnika iz zemalja koje nisu članice EU. Sistem se sastoji iz dva dela. Prvi deo je EES sistem koji počinje sa radom 10. novembra a drugi deo je ETIAS sistem koji bi trebalo da stupi na snagu polovinom 2025. godine. 

Šta je EES sistem?

Prvi deo će da bude potpuno besplatan, odnosno bez takse za ulazak u EU. Prvi deo, odnosno EES sistem je predviđen da se putnici pre svakog putovanja u zemlje EU prijave putem online formulara ili mobilne aplikacije.

Nova pravila za ulazak u EU ne znači da vam više neće trebati pasoši ili druga lična dokumenta. I dalje ćete morati da nosite svoja dokumenta sa sobom. Ovaj sistem je osmišljen da bi se smanjile gužve i vreme čekanja na granicama sa EU. Takođe, sa ovim sistemom, nećete morati da čekate dok vam granični šalterski službenici pregledaju i pečatiraju pasoš.

Da ponovimo još jednom, nova pravila za ulazak u EU ne znače uvođenje viza ali takođe ne znači i da ne morate više nositi dokumenta kao što su pasoš sa sobom. 

Naravno, i dalje ćete morati da čekate red na graničnim prelazima u EU iz početka. To je potrebno kako bi sistem proradio. Naime, morate da ispratite dva koraka prilikom prijave za ulazak u EU. 

Prvi korak je, kao što smo već naglasili, da se prijavite putem online formulara ili mobilne aplikacije. Tu ćete morati da unesete sve podatke koje vam aplikacija traži. Ime, prezime, mesto boravka, državljanstvo, zanimanje i druge stvari. Takođe ćete morati da unesete planirano vreme ulaska i izlaska iz EU kao i dodatne informacije kao što su eventualne zabrane putovanje, učešća u ratovima i slično. 

Prijava je obavezna pre svakog putovanja i besplatna je. Prvih par meseci od početka uvođenja novog pravila za ulazak u EU, gužve će biti velike. Razlog tome je što će prilikom prvog ulaska u EU biti potrebno i da date otisak četiri prsta kao i sken zenice oka. To neće biti slučaj na sledećim putovanjima jer će ovi podaci da budu pohranjeni i neće više biti uzimani, samo kontrolisani. 

Šta je ETIAS?

Drugi deo registracije putnika će biti ETIAS sistem koji će stupiti na snagu sredinom 2025. godine. ETIAS sistem je sveobuhvatni sistem putnih informacija i autorizaciju za putovanje u Schengen zonu. On će da služi za utvrđivanje rizika u vezi sa putnicima koji su izuzeti iz viznog režima za putovanje u Schengen zonu. 

Prilikom registrovanja na ETIAS sistem taksa za ulazak u EU će biti obavezna. Cena je 7 Evra. Kada platite taksu, ona vam važi tri godine ili do isteka vašeg pasoša. Taksa za ulazak u EU je obavezna i moći ćete da je platite samo putem debitne ili kreditne kartice preko online aplikacije. 

Sistem ETIAS će biti malo komplikovaniji od EES sistema jer se ne radi samo o prijavi putovanja nego se radi i detaljnija provera. 

Sam proces će trajati nekoliko minuta i ukoliko nema nekih zakonskih prepreka, dobijate dozvolu za ulazak u zemlje EU. 

Ova procedura može da traje i duže, pa čak i do 30 dana zato je jako bitno da prijavu popunite ranije pre isplaniranog puta. 

Ukoliko nema zakonskih prepreka poput zabrane ulaska u EU, neke poternice ili kriminalnih aktivnosti, nemate razlog za brigu prilikom prijave. 

Na ovom linku možete da proverite vaš status. 

Šta donose nova pravila?

Nova pravila za ulazak u EU bi trebalo da smanje redove na graničnim prelazima u zemlje EU. Ovaj sistem je klasična kontrola migracija pošto do sada sistem nije bio centralizovan i EU nije imala tačne podatke ko se gde nalazi unutar granica EU. 

Ono što je jako bitno, jeste činjenica da samo popunjavanje formulara i taksa za ulazak u EU ne znače da ćete sigurno preći granicu. I dalje postoji mogućnost da vas granična policija vrati odnosno ne dozvoli ulazak u EU. 

Ukoliko podaci koje unesete u aplikaciju ne budu odgovali dokumentima prilikom kontrole na graničnom prelazu, može vam biti zabranjeno da uđete. Takođe, ako postoje neki finansijski ili bezbedonosni problemi, možete biti vraćeni sa graničnog prelaza. 

Ovim sistemom EU želi da prati migracije i da zna ko se nalazi u EU. Takođe, cilje je da se ubrza procedura prelaska granice. 

Naslovna fotografija preuzeta sa: blic.rs (Biljana Vučković / Ras Srbija)

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI