Trudnica u prirodi

Kako se pripremiti za oporavak nakon carskog reza?

Kao majka dva deteta imala sam tu „ฤast“ da doลพivim nezaboravna iskustva tokom poroฤ‘aja. Jedan poroฤ‘aj je bio prirodnim putem drugi put je zakazan carski rez. Danas ฤ‡u se pozabaviti temom ovog drugog i kako izgleda oporavak nakog carskog reza.

ล ta vise boli prirodan poroฤ‘aj ili carski rez?

ล ta vise boli prirodan poroฤ‘aj ili carski rez
Source:lancastergeneralhealth.org

Ima ลพena koje imaju zaista lepa iskustva kada je prirodan poroฤ‘aj u pitanju. Ja nisam jedna od tih sreฤ‡nica.

Moj prvi poroฤ‘aj, prirodnim putem, nije za mene bio baลก prijatno iskustvo tako da o divnom i lepom poroฤ‘aju ne mogu puno da vam kaลพem. Samim tim ne moลพe ni da se poredi ลกto se tiฤe bola.

Sam poroฤ‘aj prirodnim putem je bol koju nikada nisam iskusila u ลพivotu do sada. Sa druge strane, dan ili dani, nakon carskog reza su teลกki.

Moguฤ‡e da se nikada ne bih odluฤila na carski rez, za drugi poroฤ‘aj, da je ovaj prvi protekao malo lakลกe. Ipak nakon svega, ako bih trebala joลก jednom, carski rez bi bio moj definitivni izbor.

Priprema pre poroฤ‘aja carskim rezom

Kakav je oseฤ‡aj pred poroฤ‘aj carskim rezom? Velika je razlika u odnosu na poroฤ‘aj prirodnim putem. Ja nisam imala apsolutno nikakav oseฤ‡aj da ฤ‡e se neลกto desiti. Sve do same operacije niลกta se ne deลกava. Simptomi pred poroฤ‘aj carskim rezom ne postoje, kao ลกto je sluฤaj sa prirodnim.

Nisam mogla ni da se pripremim niลกta posebno jer nisam znala kakvo novo iskustvo nosi poroฤ‘aj carskim rezom. Proฤitala sam gomilu literature, sve ลกto mi je doลกlo pod ruku, ali da li sam zaista bila spremna i posle toga, mislim da ne.

Sluลกala sam naravno doktora koji mi je objasnio ลกta me ฤeka ali i razliฤita iskustva ลพena koje su proลกle sve ovo. Sve vreme u glavi mi je bila samo jedna misao. Moja prva beba se dosta napatila tokom poroฤ‘aja prirodnim putem i ja sam ลพelela da se to ne dogodi i drugoj.

Bila sam spremna na sve.

Sama priprema pre poroฤ‘aja carskim rezom nije niลกta drugaฤija nego i za poroฤ‘aj prirodnim putem.

Veoma je vaลพno da fiziฤki budete umereno aktivni. Lagane svakodnevne ลกetnjice ฤ‡e biti odliฤne u danima pre poroฤ‘aja. Ja sam radila i par veลพbica koje mi je doktor predloลพio.

Smirenost je takoฤ‘e jedan veoma vaลพan deo pred poroฤ‘aj. Ja sam se trudila da me tih dana niลกta ne iznervira. Seฤ‡am se da mi je tih dana na pitanje ลกta radim glavni odgovor bio „Evo meditiram“. Upravo je tako i bilo bila sam zaista smirena.

Spisak stvari za porodiliลกte doprineฤ‡e tome da se izbegne uobiฤajena trka i frka.

Moram priznati da mi je malo nervoze jedino unelo to ลกto nisam jela niลกta prethodne veฤeri po preporuci doktora. Sve drugo je bilo pod kontrolom.

U kojoj nedelji se radi carski rez

U kojoj nedelji se radi carski rez
Source: mirror.co.uk

Carski rez se obiฤno planira izmeฤ‘u 37. i 39. nedelje trudnoฤ‡e, ali taฤan termin moลพe varirati u zavisnosti od medicinskih razloga i specifiฤnih okolnosti trudnoฤ‡e.

Doktor je taj koji na kraju donosi poslednju reฤ kada je datum operacije u pitanju. Moj carski rez je obavljen idealno u 39. nedelji trudnoฤ‡e.

Razlozi za pomeranje ili odlaganje carskog reza mogu biti:

  • Zdravstveno stanje majke
  • Razvoj bebe
  • Komplikacije u trudnoฤ‡i
  • Prethodni poroฤ‘aji

Koliko traje carski rez?

Ako vam kaลพem da je moja operacija trajala 9 minuta nisam sigurna da ฤ‡ete poverovati. Zaista je tako bilo.

Koliko traje carski rez mislim da mnogo zavisi od struฤnosti doktora. Ja sam imala vrhunskog struฤnjaka, mislim jednog od najboljih u Srbiji. Kompletna procedura od momenta kada sam legla na sto do odvoฤ‘enja u ลกok sobu je trajala svega 45 minuta.

Prvi dani nakon operacije

Prvi dani nakon carskog reza su najteลพi. Bolnica pruลพa potrebnu negu, ali vaลพno je da budete spremni na oseฤ‡aj nelagodnosti i bolova. Nakon ลกto anestezija popusti, oseฤ‡ala sam bol u predelu rane, ali su lekari brzo reagovali sa odgovarajuฤ‡im lekovima protiv bolova. Najvaลพnije je da ne trpite bol i redovno traลพite pomoฤ‡ od medicinskog osoblja.

Pamtim dobro prvi trenutak nakon buฤ‘enja. Otvaram oฤi i shvatam posle minut da je sve gotovo.ย  Dobijam informciju da se rodilo zdravo i pravo dete i tog trenutka pomislih „Pa zaลกto se sve ลพene ne poraฤ‘aju ovako“. A onda sam pokuลกala da pomerim prste na ruci i doลพivela sam strahovit bol u predelu stomaka. Znaฤi to je to.

Nakon ลกto sam shvatila da mi nema mrdanja neko vreme doลกla je sestra koja me je obavestila da ฤ‡u za dva sata ustati prvi put. U tom momentu za mene je to bila „nemoguฤ‡a misija“.

Ustajanje i hodanje su ipak bili najvaลพniji u brzom oporavku. Iako je bolno, vaลพno je ลกto pre poฤeti sa laganim hodanjem kako bi se cirkulacija poboljลกala i spreฤile komplikacije poput tromboze. Prvo ustajanje bilo je teลกko zaista ali saznanje da je sve gotovo, da je beba dobro, daje neku snagu da se i ovaj deo prevaziฤ‘e uspeลกno.

Carski rez oporavak

Sluลกala sam iskustva ลพena koje su ovo proลกle pre mene. Svaka je imala razliฤito vreme odlaska kuฤ‡i. Moj odlazak se dogodio taฤno 48 sati nakon operacije. Mogla sam da biram da li ลพelim da ostanem joลก dan ili sam za to da idem kuฤ‡i.

Doktor mi je objasnio da je sve u redu i da ฤ‡e mi svakako viลกe prijati da sa svojom bebicom ลกto pre idem kuฤ‡i. Povratak kuฤ‡i donosi nove izazove. Carski rez i oporavak kod kuฤ‡e zahteva puno strpljenja i podrลกke. Prvih nekoliko dana provodila sam uglavnom u krevetu, ustajuฤ‡i samo kada je bilo neophodno. Kljuฤ je bio u pronalaลพenju balansa izmeฤ‘u odmora i laganog kretanja.

Nega rane je veoma vaลพna. Svakodnevno sam proveravala ranu, prala je blagim sapunom i vodom, i paลพljivo suลกila. Bilo je vaลพno izbegavati naprezanje i podizanje teลกkih predmeta kako bi rana ลกto brลพe zarasla.

Hidratacija i ishrana igraju kljuฤnu ulogu u oporavku. Pila sam puno vode i trudila se da se hranim zdravom, balansiranom ishranom bogatom proteinima, vitaminima i mineralima. Ovo je pomoglo mom telu da se brลพe regeneriลกe i povrati snagu.

Emocionalni aspekt oporavka

Oporavak nakon carskog reza nije samo fiziฤki izazov, veฤ‡ i emocionalni. Promene u hormonima, bol i ograniฤena pokretljivost mogu uticati na raspoloลพenje. Imala sam sreฤ‡u da imam podrลกku porodice koja je razumela kroz ลกta prolazim. Razgovor sa bliลพnjima o mojim oseฤ‡anjima pomogao mi je da se oseฤ‡am bolje i da se ne oseฤ‡am usamljeno.

Postporoฤ‘ajna depresija je neลกto ลกto ne treba ignorisati. Ako se oseฤ‡ate tuลพno, bezvoljno ili anksiozno duลพe vreme, vaลพno je potraลพiti pomoฤ‡ struฤnjaka. Razgovor sa psihologom moลพe pruลพiti olakลกanje i potrebnu podrลกku.

Veลพbanje i povratak aktivnosti

Nakon nekoliko nedelja, kada sam se oseฤ‡ala dovoljno snaลพno, poฤela sam sa laganim veลพbama. Postepeno veลพbanje je vaลพno za vraฤ‡anje snage i fleksibilnosti. Poฤela sam sa laganim hodanjem, a kasnije sam ukljuฤila veลพbe istezanja i jaฤanja miลกiฤ‡a. Pre nego ลกto sam zapoฤela bilo koju fiziฤku aktivnost, konsultovala sam se sa lekarom kako bih bila sigurna da je bezbedno.

Vaลพno je sluลกati svoje telo i ne forsirati se. Svaka ลพena se oporavlja razliฤitim tempom, i ono ลกto je najvaลพnije je biti strpljiv i neลพan prema sebi. Povratak u formu moลพe potrajati, ali uz upornost i pravilnu negu, moguฤ‡e je postiฤ‡i odliฤne rezultate.

Nakon dva meseca mogla sam da se vratim normalnom treniranju kao i pre poroฤ‘aja.

Carski rez oลพiljak

Carski rez oลพiljak i oporavak
Source: facebook.com/lexiglambar/

Carski rez moลพe imati dugoroฤne posledice na telo. Oลพiljak je trajni podsetnik na operaciju, ali pravilna nega moลพe pomoฤ‡i da se on minimalizuje. Koristila sam posebne kreme za oลพiljke koje su mi preporuฤili lekari, ลกto je pomoglo u smanjenju vidljivosti oลพiljka.

Takoฤ‘e, redovni pregledi kod ginekologa su vaลพni kako bi se pratilo zaceljivanje i spreฤile eventualne komplikacije.

Zakljuฤak

Oporavak nakon carskog reza moลพe biti izazovan, ali uz pravilnu pripremu, podrลกku i brigu o sebi, moguฤ‡e je proฤ‡i kroz ovaj period uspeลกno i sa ลกto manje stresa. Iskustvo mi je pokazalo koliko je vaลพno biti informisan, organizovan i okruลพen ljudima koji vam mogu pomoฤ‡i. Svaka faza oporavka donosi svoje izazove, ali sa pozitivnim stavom i strpljenjem, moguฤ‡e je vratiti se svakodnevnim aktivnostima i uลพivati u divnoj ulozi majke.

Carski rez oporavak zahteva vreme, ali je to vreme koje ulaลพete u svoje zdravlje. Kroz ovo iskustvo sam nauฤila koliko je vaลพno biti neลพan prema sebi i pruลพiti svom telu i umu potrebnu paลพnju i negu.

Nadam se da ฤ‡e vam ovi saveti pomoฤ‡i da se pripremite za samu operaciju i oporavak nakon carskog reza. Nakon toga vas ฤeka uลพivanje sa vaลกom preslatkom bebicom.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

NAJNOVIJE

DOGAฤAJI

VESTI