Pet najlepših plaža u Herceg Novom

Herceg Novi plaže – Najlepše plaže za letnji odmor

Stara izreka kaže da ko god poseti Herceg Novi, neće moći da odoli da se ponovo vrati. Poznat još kao Grad od hiljadu stepenica ili Grad mimoze, Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić u 14. veku.

Prvobitno se zvao Sveti Stefan, pa je menjao imena u Novi, Castrum Novum i Castel Nuo, dok je konačno ime Herceg Novi dobio po Hercegu Stjepanu Vukiću Kosači.

Tokom svoje istorije, teritorijom današnjeg grada su upravljale mnoge države koje su značajno oblikovale njegov karakter i jedinstvenost. Sve to možemo videti u dobro očuvanim tvrđavama srednjeg i novog veka kao i objekte iz turskog, venecijanskog, španskog i austrijskog perioda.

Danas je grad jedna od glavnih turističkih destinacija Boke Kotorske i jedan od najposećenijih gradova u Crnoj Gori. Takođe je jedno od pogodnih destinacija za roditelje sa decom. Nije puno daleko, povoljno je i plaže imaju idealni dugački plićak gde možete pustiti decu da se igraju.

Ako do sada niste imali priliku da ga posetite, otkriću vam neke od najlepših plaža ovog grada, samo kao jedan od razloga zbog kojih vredi istražiti ovu čarobnu destinaciju.

„Plaža kod tunela“ ili „Lovćen“

„Plaža kod tunela“ ili „Lovćen“ u Herceg Novom, slikana sa šetališta "Pet Danica"

Ova plaža je javna i prekrivena je sitnim svetlim šljunkom i peskom i ima površinu od oko 450 kvadratnih metara. Nakon nekoliko koraka u moru, teren prelazi u stenoviti deo, što zahteva oprez zbog oštrih stena ili nekog zalutalog morskog ježa.

Zbog svojih stenovite okoline, ova plaža je izuzetno popularna među ljubiteljima ronjenja, koji mogu istraživati podvodni svet i uživati u kristalno čistoj vodi Bokokotorskog zaliva.

Iznad plaže na grebenu se nalazi statua „Zamišljene đevojke“, postavljena kao spomen na devojku koja se zbog nesrećne ljubavi odavde bacila u more.

Ova plaža ima posebnu istorijsku i kulturnu vrednost jer je često posećivana od strane čuvenog pisca Ive Andrića. Njegova kuća, smeštena iznad tunela u Njegoševoj ulici, danas je muzej koji možete posetiti i dodatno se upoznati sa njegovim životom i radom.

 Tokom večeri, kada sunce zađe, plaža kod tunela postaje jedno od glavnih mesta za mlade.  Uz zvuke gitare i šum talasa, plaža se pretvara u živahno mesto gde se često organizuju „bleje“ koje traju do ranih jutarnjih časova kada se svi kafići zatvore. Ova plaža nema svlačionicu, tuš ili toalet, za to ćete morati prošetati do sledeće plaže na našoj listi.

Plaža žaba

Plaža žaba u Herceg Novom

Plaža Žaba je dobila ime po steni koja podseća na žabu. Betonska je, nema plićaka i za ulazak u more ćete morati upotrebiti merdevine koje su postavljene na plaži.

Plaža je besplatna za sve posetioce i ima radno vreme od 07:00 do 20:00. Od sadržaja su vam na raspolaganju: ležaljke i suncobrani, kafić, restoran, tuševi i svlačionice dok je za toalet potrebno otići do obližnjeg kafića.

Muzička atmosfera je još jedan istaknuti detalj plaže Žaba, koja se menja tokom dana. Jutarnje opuštajuće melodije prelaze u živahnije ritmove kasnije tokom dana, privlačeći tako uglavnom mlađu publiku.

Nemojte se iznenaditi ako u popodnevnim časovima naiđete na DJ-a koji pušta muziku i pravi žurku u kafiću.  Iskoristite dnevne akcije na koktele , opustite se, odigrajte karte i uživajte u predivnoj atmosferi pored mora.

Ova plaža, kao i svaka na našoj listi, ograđena je bovama, tako da nećete morati da brinete o bezbednosti.

Yachting klub

Plaža Yachting club u Herceg Novom slikana sa šetališta "Pet Danica" u jutarnjim časovima pre otvaranja

Yachting klub predstavlja jednu od najatraktivnijih plaža u gradu. Ova mala plaža blizu gradske luke, sastoji se od kombinacije betona i sitnog svetlog šljunka i peska.

Takođe sadrži tuševe, svlačionice i toalet, koji se nalaze u restoranu iznad plaže.

Ima radno vreme od 08:00 do 20:00, i nakon radnog vremena radnici je čiste i ravnomerno raspoređuju šljunak kako bi posetioci sutradan dočekali čistu plažu. Otvorena je za javnost i nudi obilje zabavnih aktivnosti za posetioce.

Iznad plaže na šetalištu se nalazi popularni restoran i picerija Yachting kluba koji privlače turiste i ljubitelje morske hrane svojom bogatom i ukusnom ponudom jela. Ovaj restoran je daleko poznat po kvalitetu hrane i uživanju u obrocima uz predivan pogled na more.

 Osim toga, u sklopu Yachting kluba gostima su na raspolaganju usluge agencija za iznajmljivanje vodenih i motornih skutera, bicikala i obuke za ronjenje, čime se dodatno obogaćuje iskustvo posetilaca na ovom mestu. 

Plaža Škver

Plaža Škver u Herceg Novom slikana sa šetališta "Pet Danica"

Ova plaža se nalazi odmah pored Yachting Cluba i isto je prekrivena sitnim svetlim šljunkom i peskom. Do plaže se stiže stepenicama sa šetališta, a prirodni hlad je prisutan do poslepodnevnih časova.

Prilaz moru je posut šljunkom i peskom, ali nakon nekoliko metara prelazi u stene, što čini idealno okruženje za ljubitelje ronjenja i istraživanja morskog sveta.

Plaža je stalno otvorena i nema radno vreme. Kao i plaža kod tunela, nakon zalaska sunca postaje mesto za okupljanje mladih koje traje do ranih jutarnjih časova.

Najveća mana ove plaže je nedostatak sadržaja poput tuševa, kabina za presvlačenje i toaleta. Tokom noći, okupljanje mladih često dovodi do razbijenih staklenih čaša i gomilanja smeća koje ne bude odmah očišćeno, pa je potrebno paziti na staklo.

Plaža Bijela vila ili Boka

Plaža Bijela vila ili Boka u Herceg Novom, slikana sa šetališta "Pet Danica"

Nalazi se odmah do plaže Škver i poznata je i kao plaža Bijela vila ili, kod nekih, Boka. Plaža je dobila ime po istoimenom hotelu koji je nekada postojao iznad nje i bila je glavna gradska plaža.

Relativno je mala, betonirana, i uživa veliku popularnost među turistima zbog blizine centru grada. Jedna od mana ove plaže je blizina marine sa čamcima i brodovima, što može izazvati malo prljavije more.

Na plaži se nalazi kafić, gde možete iznajmiti ležaljke, a na raspolaganju su vam i tuševi i svlačionice.  U večernjim časovima, na platou plaže često se organizuju razni događaji, od dečijih maskenbala do projekcija filmova na otvorenom. 

Plaža je temeljito renovirana 2020. godine, što je rezultiralo modernizacijom infrastrukture, unapređenjem sadržaja i stvaranjem prijatnijeg i atraktivnijeg ambijenta za posetioce.

Pored kupališta, ovaj lokalitet može poslužiti i za postavljanje info punkta Turističke organizacije Herceg Novi ili drugih turističkih sadržaja tokom letnje sezone.

Plaža Žalo

Plaža Žalo u Herceg Novom sa pogledom na ulaz u Bokokotorski zaliv

Plaža Žalo, centralna plaža Herceg Novog, smeštena je odmah uz zidine tvrđave Forte Mare u naselju Škver. U njenom okruženju nalaze se marina, mali gradski trg, spomenik kralju Tvrtku i šetalište Pet Danica koje se proteže od naselja Meljine do naselja Igalo.

Plaža je prekrivena šljunkom, a plitak ulaz u more čini je idealnom za porodice sa decom. Plaža nudi plaćenu i besplatnu zonu, kao i kompletnu infrastrukturu: tuševe, toalete i svlačionice. Na plaži i u okolini se nalaze prodavnice, kafići, barovi i restorani, tako da uvek možete naći sve što vam je potrebno bez ikakvih problema.

Sa plaže se pruža predivan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, tvrđavu i stari grad. Zbog blizine ruševina Citadele i okolnih stena, veoma je popularna među ljubiteljima ronjenja. Još jedna atrakcija ove plaže je stena u moru, udaljena oko 165 metara od obale, pa plivanje do nje predstavlja pravi izazov za posetioce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

57  −  47  =  

Možda vam se svidi i ovo