Kako pripremiti ukusno posno predjelo

Kako pripremiti ukusno posno predjelo za vaše goste?

Moram da budem iskrena. Nisam do skoro bila neki majstor za pripremanje posnih jela. Nije baš ni za hvalu to što se u mojoj kući posti dva puta godišnje za Uskrs i za Božić.

Rešila sam da to mora da se promeni i počela da tražim recepte za posna jela.

Nekako mi se uvek činilo da je post nešto što je prilično komplikovano. Šta sad spremiti nekome ko posti? Kako uopšte spremiti nešto lepo, ukusno i kvalitetno a da se ne koristi meso?

Bila sam u ogromnoj zabludi.

Znate kako su posni dani u mojoj kuhinji izgledali? Spremim riblju čorbu, ispečem oslić i obarim krompir. I kao to je to. Naravno kome bi se to sviđalo da se takav jelovnik ponavlja često…nikome.

Da bi se nešto promenilo rešila sam jednog petka da okupim svoje prijateljice na jedno „posno druženje“.

Pripremala sam se veoma ozbiljno i želela sam da zablistam u svojim posnim „kreacijama“.

Moje prvo posno predjelo

Nisam mogla naravno odmah da se uhvatim nekih komplikovanih stvari pa sam odlučila da za prvi put napravim posno predjelo, ali ne jedno, nekoliko različitih vrsta.

Da vam odmah na početku kažem…moje drugarice su bile ODUUŠEVLJENEEE😊

Isprobajte nešto od ovoga zaista je lepo i ukusno. Slano predjelo može veoma često da bude i savršena večera.

Posne pamuk kifle

Posne pamuk kifle za predjela

Prvo što ću vam reći vezano za ovo posno predjelo, zvano pamuk kifle, jeste da je ovo postalo nešto što se sada u mojoj kući sprema barem dva puta mesečno, ako vreme dozvoli i češće.

Priprema:

Izmrviti kockicu svežeg kvasca, dodati 1 kašičicu šećera, 500ml tople vode. Izmešati pa posuti sa kašičicom brašna i ostaviti prekriveno nekih desetak minuta da se kvasac aktivira(što bi domaćice rekle da se podigne).

U posudu u kojoj mesite, stavite polovinu od 850gr mekog brašna(toliko je ukupno potrebno). Dodajte jednu ravnu kašiku soli, 100ml ulja, 1 prašak za pecivo i kvasac koji je nadošao.

Sada treba polako da krenete sa mešenjem. Možete u početku da mesite varjačom ali ja vam predlažem da to radite rukama. Možda vam neće biti jako lepo ali je svakako mnogo bolje odmah sve rukom raditi jer ništa ne može tako dobro da sjedini smesu kao vaši prstići.

Tokom mešenja dodavajte postepeno ostatak brašna malo po malo. Ono što je možda najvažniji deo, da bi vam ovo posno predjelo bilo pravo savršenstvo, jeste da testo mora da vam ostane mekano. Brašno se zato i dodaje malo po malo sve dok se testo lepi a nakon toga prestanite sa dodavanjem iako vam je možda ostalo još po meri.

Umešeno testo pokrivamo krpom i ostavljamo da naraste sat vremena.

Nakon što je testo odstajalo premesimo ga kratko uz dodavanje malo brašna i podelimo ga na 16 delova. Svaki deo oblikujemo u lopticu. Prekrijemo krpom i uzimamo jednu po jednu lopticu i oklagijom razvijemo u pravougaonik.

Sa jedne strane nožem zarežemo na par mesta do polovine testa i urolamo kiflicu. Poređamo u tepsiju obloženu pek papirom. Prekrijemo krpom i ostavimo 40 minuta da narastu.

Pažljivo premažemo svaku kiflu sa posnim majonezom i pospemo susamom. Kifle pečemo na 200c dvadesetak minuta. Kada su pečene premažemo ih sa rastopljenim margarinom.

Posne slane kuglice

Posne slane kuglice

Evo još jedne zaista sjajne varijante za posno predjelo. Slane kuglice gde od jedne smese dobijate 6 različitih varijanti. Moja hrana koju inače spremam je uvek izuzetno ukusna ali ne mogu nešto da se pohvalim sa vizuelnim delom. E pa, ove slane kuglice, govore drugačije. Izgledaju zaista sjajno i mogu se uvrstiti u neke od ideja za ručak.

Priprema:

Od količine koju spremam izađu 24 kuglice. Za to vam je potrebno 800gr krompira koji stavljamo da se kuva uz dodatak jedne kašičice soli.

Kuvani krompir ispasiramo kao kada pravimo pire krompir. Za osnovnu smesu dodamo po ukusu belog luka u prahu, mleveni biber po ukusu i jednu manju kesicu posnog majoneza(85gr). Sjedinimo sastojke probamo ukus i po potrebi dodamo još soli.

Važno: da krompir ne bi bio gnjecav i da bi se od njega lepo formirale kuglice morate ga dobro ocediti nakon kuvanja!

Podelimo smesu od krompira na 4 dela.

Prva vrsta: 3 kašike pečenog mlevenog kikirikija dodamo u jednu činijicu sa krompirom. Izmešamo da se sve lepo sjedini i pravimo kuglice. Uvaljamo ih u mleveni kikiriki.

Druga vrsta: 3 kašike mlevenih posnih krekera dodamo u drugu činijicu sa krompirom. Izmešamo i pravimo kuglice koje uvaljamo u krekere. Pravimo kuglice od pola ove smese a pola ostavimo.

Treća vrsta: U drugu polovinu smese koja nam je ostala od prethodnih kuglica dodamo dve tri kašičice prženog suncokreta. Izmešamo da se sjedini i pravimo kuglice koje uvaljamo u suncokret.

Četvrta vrsta: U treći deo krompira dodajemo dve tri kašičice prepečenog susama. Izmešamo, napravimo kuglice i uvaljamo u susam. I od ovog dela ostavimo pola smese.

Peta vrsta: U polovinu od prethodne smese dodamo kašiku kečapa a u susam za valjanje dodamo malo crvene slatke paprike. Napravimo kuglice i uvaljamo.

Šesta vrsta: U poslednji deo krompira dodajemo malo ljute tucane crvene paprike promešamo i uvaljamo isto u papriku. Pazite ovde da ne preterate da ne izgorite od ljutine. Neka ukupna količina paprike koju utrošite ne bude više od 30gr.

Ovo posno predjelo koje će zašareniti svaki sto možete da dekorišete sa peršunom ili još bolje poređajte kuglice na listove zelene salate.

Makarone sa šampinjonima

Makarone sa šampinjonima

Slano predjelo veoma lako i jednostavno za pravljenje. Toliko jednostavno da moja ćerka od 14 godina veoma često pravi i sama. Dobra stvar je što se ovo posno predjelo služi hladno pa može da se pripremi i dosta ranije.

Priprema:

Iseckajte oko 200gr svežih šampinjona i ubacite ih u tiganj u koji dodate 2-3 kašike ulja. Dodajte pola kašičice soli, malo crnog bibera, suvog začina i malo origana. Dinstajte 10-15 minuta dok ne ispari voda koju šampinjoni puste.

U šerpi zagrejte vodu do ključanja i ubacite 200gr makarona(koju god vrstu želite) i pola kašičice soli. Makarone nije potrebno kuvati duže od 7 minuta. Kada su skuvane procedite ih dobro i pomešajte sa šampinjonima. Ostavite da se sve dobro ohladi. Ako imate dovoljno vremena može i čitav sat da se hladi ali na svakih 15 minuta protresite šerpu da se makarone ne slepe.

Na kraju dodajte oko 300gr posnog majoneza i sve sjedinite. Prebacite u činiju za serviranje prekrijte najlon folijom i čuvajte u frižideru do služenja.

Posne kukuruzne projice

Posne kukuruzne projice

Kukuruzne projice su posno predjelo koje treba da probate. Savršeno jednostavne za pripremu a, što bi moja baka rekla, meke kao duša.

Priprema:

U činiju pomešamo 300gr kukuruznog brašna i 150gr pšeničnog brašna. Dodamo jednu kašiku soli i malu kašičicu praška za pecivo. Sipamo 250ml obične vode, 250ml kisele vode i 180ml ulja.

Ubacili smo sve sastojke i preostaje samo da se sa žicom za mućenje sve dobro sjedini.

Ako imate silikonske kalupe za projice, idealno, ako ne onda možete u običan pleh da nalijete samo prvo stavite pek papir. Pečete na 200c dok ne porumene.

Neobično posno predjelo – Pomfrit od palente

Pomfrit od palente

Još jedno savršeno posno predjelo koje verujem da mnogi od vas, tačnije većina, nikada nisu probali. Eto razloga da to uradite baš sada i da vidite šta ste propustili u svom životu 🙂

Priprema:

U šerpu nalijte 1l vode dodajte 1-2 kašičice soli sačekajte da voda prokuva i uspite 220gr palente. Kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se palenta sasvim ne zgusne.

U pleh prečnika 20cm stavite pek papir i izlijte palentu. Ostavite da se prohladi nekih 15min pa prekrijte sa providnom folijom i ostavite još jedan sat da se potpuno ohladi.

Isecite na trakice, otprilike kao na veličinu pomfrita, i ređajte u pleh prekriven pek papirom. Prelijte štapiće sa malo maslinovog ulja, posolite(ako imate morske soli mnogo je bolje) i pospite sa malo belog luka u prahu.

Palenta pomfrit pečemo 20-25min na 200c. Imate slobodu da na kraju pospete začine koje volite (paprika, timijan, ruzmarin, peršun) a možete narendati malo i biljnog kačkavalja.

Služite uz kečap, ajvar ili neki sos po želji.

Postali ste majstor za slano posno predjelo

Ne preterujem. Ako uspete da spremite za vaše goste dva tri današnja predloga i iznesete na sto prozvaće vas pravim „posnim majstorom“.

Potrudite se malo i oko dekoracije samih jela…i obavezno…ako uspete da napravite neku lepu dekoraciju za posno predjelo sa ove liste javite mi. Želim ja i nešto od vas da naučim 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6  +  3  =  

Možda vam se svidi i ovo