knjige koje morate da procitate

Top 10 knjiga koje morate pročitati u 2024

Savremeni svet nam donosi mnoge dobre stvari, međutim, ponekad nam je jednostavno potreban predah. Sve je preplavljeno brzim informacijama koje se smenjuju iz minuta u minut. Često se uhvatim kako skrolujem ekran svog telefona, nesiguran u to šta sam zapravo pročitao. Zato je važno da se ponekad isključimo i damo mašti na volju.

Gledanje filma ili serije može biti fantastično, ali u modernom svetu, oslanjanje na audio i vizuelne efekte često znaju da mi odvuku pažnju. Sa druge strane, kada se prepustim nekom književnom klasiku, aktivno učestvujem u procesu stvaranja slika u glavi. Čitanje podstiče maštu, razvija kreativnost, obogaćuje rečnik i dotiče naše najdublje emocije.

Ovo su knjige koje morate pročitati, a koje su trenutno pravi hit u knjižarama:

Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar – Metju Peri

Ova ispovest je mene osvojila iskrenošću i hrabrošću, i sigurno je prva preporuka za knjigu na ovoj listi.

Knjiga „Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar“, voljenog Čendlera iz legendarne serije „Prijatelji“, pružila mi je intiman i iskren uvid u njegov život iza kamera.

Ova autobiografija nije samo priča o slavi i uspehu, već i o borbi s demonima koji su pratili Perija tokom cele njegove karijere. Pored mračnih tema, knjiga nam donosi i mnogo trenutaka koji mogu da nam posluže kao inspiracija za naše lične borbe.

Peri se osvrće na svoje veze s kolegama iz „Prijatelja“, posebno ističući prijateljstvo sa koleginicom iz serije, Kortni Koks. Njegova sećanja na snimanja, šale na setu i zajedničke trenutke s glumačkom ekipom pružaju uvid u život iza kulisa jedne od najvoljenijih serija svih vremena koje sam ja lično veliki fan.

„Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar je sirova i neustrašiva autobiografija za koju je trebalo imati hrabrosti, a Metju Peri je bio hrabar. Proveo nas je kroz svoju zavisnost, bolest i parališuću usamljenost. On je uspeo da pretvori svoj bol u komičnu radost za druge, ali, kako sam kaže, to ga je mnogo koštalo. Ako želite da saznate ko je bio Metju Peri, udaljite se od senzacionalističkih vesti i pročitajte ovo.“

– Marta Kaufman, suosnivačica NBC serije Prijatelji

Zavet vode – Ejbraham Vergeze

Roman stvoren za ljubitelje kulture Indije. Jednostavno nisam mogao da ga ne uvrstim u listu knjiga koje morate pročitati.

Vergeze, koji je inače i lekar, donosi nam detalje iz svog posla, a prepliće ih sa složenim porodičnim pričama.

„Zavet vode“ prati priču o porodici Tomas iz Kerale, Indija, kroz tri generacije. Radnja romana je smeštena u period od 1900. godine i donosi nam mnogo živopisnih likova.

Posebno mi je držalo pažnju to što je sve u kulturi Indije dijametralno suprotno od onoga na šta smo navikli. Vergezeov detaljan prikaz Kerale, sa njenim bogatim običajima, dao je priči autentičnost koja me je potpuno kupila.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Laguna (@laguna_knjige)

„Raskošna priča koja će vam ispuniti srce. Što dublje čitaoci tonu u ovaj roman, iz njega izvire sve više moći. Veličanstveno delo.“

– Washington Post

„Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u čitavom svom životu. Epska. Od onih što vas prenose u druge svetove… Bilo je nemoguće pustiti je iz ruku!“

– Opra Vinfri

Zašto mi to niko ranije nije rekao? – Džuli Smit

Internet senzacija, doktorka Džuli Smit pomaže nam da se usepšno izborimo sa najčešćim životnim izazovima.

Moderna psihologija je sve popularniji žanr među mlađom populacijom, a Džuli Smit je jedan od predvodnika autora koji imaju bogato iskustvo u oblasti klinilčke psihologije. Knjiga koju morate pročitati ukoliko planirate da radite na svom mentalnom zdravlju i moja preporuka u ovom žanru.

Meni lično je ostavilo utisak kako autorka koristi pristupačan i razumljiv jezik da predstavi složene koncepte psihologije na način koji je jednostavan za primenu u svakodnevnom životu.

Ono što ovu knjigu čini izuzetno vrednom je njena praktičnost. Autorka koristi brojne primere iz svoje kliničke prakse, kao i lične anegdote, kako bi ilustrovala svoje savete i tehnike.

Knjiga takođe sadrži poglavlja o izgradnji otpornosti, poboljšanju samopouzdanja i razvijanju zdravih međuljudskih odnosa. Shvatio sam koliko je važna podrška okoline i otvorena komunikacija za održavanje mentalnog zdravlja.

„Genijalno. Sažeto. Razumljivo. Pregledno.“

ITV TV

„Ova knjiga je zlatni rudnik koji možete koristiti kao priručnik za život.“

Stylist

Grozničavi san – Džordž R. R. Martin

Autor čuvenih knjiga po kojima je snimljen Game of thrones, Džordž R. R. Martin iznenadio me je ovaj put jednostavnijom atmosferom i gotovo gotičkom pričom.

„Grozničavi san“ je klasična priča o vampirima, a radnja se odvija sredinom 19. veka. Ono što me je najviše impresioniralo jeste način na koji Martin kombinuje istorijsku fikciju sa hororom i fantazijom.

Priča prati Abnera Marša, kapetana broda, koji sklopi dogovor sa bogatim i misterioznim Džošuom Jorkom. Dok zajednički plove niz reku, otkrivaju strašne tajne i mračne sile.
Mislim da sam otkrio dovoljno.

Definitivno roman koji mogu da preporučim svima koji žele da se upuste u mračnu, ali nezaboravnu avanturu uz jednog od najtalentovanijih pripovedača našeg vremena.

„Vešta kombinacija istorijskog realizma, maštovitih uzleta i opsesije. Likovi će vam dugo ostati u sećanju, baš kao i lepota velikih parobroda i još veće reke.“ Locus

„Odlična mešavina avanturističke književnosti, horora i precizno opisane istorijske pozadine… Izuzetno dobro. Ovo zaslužuje sve superlative.“ Science Fiction Chronicle

Boli pesme kraj – Vesna Dedić

Evo i jedne domaće spisateljice na listi knjiga koje morate pročitati.

Knjiga mi je slučajno dospela u ruke. Iako nisam fan ovog žanra, moram priznati da je ovaj roman zasluženo na ovoj listi. Izazvao je veliku pažnju u domaćim medijima.

Nikome nisu u ostala u lepom sećanju turbulentna vremena u ratom zahvaćenom Sarajevu. Ovaj roman me je proveo kroz teške životne priče, ispovesti žena iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U jednom trenutku se roman oslanja i na današnje probleme kao što su bipolarni poremećaji i agreseija u vezi.

Romani Vesne Dedić smatraju se popularnijim među nežnijim polom, ali verujem da će i muški deo populacije uživati u do sada, po kritikama, najzrelijem delu ove spisateljice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vesna Dedić (@dedicvesna)

Još naslova koji su vredni pažnje:

U razgovoru sa prijateljima često mi se dogodi da mi neko od njih preporuči knjigu koju je pročitao. Međutim, nije retkost da posle nekoliko sati zaboravim naslov. Kako je ovaj problem postao česta stvar, u naviku mi je prešlo da odmah naslov zapišem u telefon.

Neki od naslova koje još uvek nisam stigao da pročitam, ali definitivno planiram to da uradim do kraja godine su na sledećih pet pozicija.
Preporuka je napravljenja na osnovu recenzija, preporuka prijatelja i mojih ličnih poverenja autorima:

  • Atomske navike – Džejms Klir
  • Potop – Damir Karakaš
  • Tajni grad – K. Dž. Doerti, Karina Rozenfeld
  • Bajka – Stiven King
  • Sve što me podseća na njega – Kolin Huver

Kako pronaći vreme za čitanje?

U ovom brzom i turbulentnom svetu, teško je pronaći vreme za sebe.

Međutim, smatram da ukoliko se dobro organizujemo, uvek možemo da izdvojimo makar pola sata dnevno, i da uz jutarnju kafu umesto čitanja vesti ili skrolovanja na društvenim mrežama nahranimo svoj um nekom zanimljivom knjigom.

Takođe dolazi leto, a plaža može biti pravo mesto gde možete da se, makar na koji sat, preselite u neku drugu stvarnost.

Zato spakujte neku od mojih preporuka za knjigu i uživajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

36  −  34  =  

Možda vam se svidi i ovo