Najbolje knjige Vesne Dedić

Najbolje knjige Vesne Dedić koje morate pročitati


Moram vam priznati da sam jedva dočekala da na red dođe pisanje ovog teksta. Znate kada volite nešto što radite, uživate u tome, to je jedina prava stvar.

Upravo to se sada dešava meni dok vam pišem ove redove. A upravo to se dešava i ženi pod imenom Vesna Dedić. Za mene lično jedna sjajna, gotovo, savršena žena. Sve što je do sada radila i uradila dolazi iz njenog srca, iz njene duše i ostavlja neizbrisiv trag, ostavlja njena autorska dela za sva vremena.

Poželela sam da vam kažem nešto o Vesni Dedić novinarki, voditeljki i književnici. Ženi koja je sve čega se dohvatila pretvorila u remek dela.

Nismo ni u kakvom srodstvu, da ne pomislite zbog ovih hvalospeva, ovo je samo jedna retrospektiva nečega što pratim dvadeset i kusur godina.

Crnogorka, koju krase „čojstvo i junaštvo“, a opet Beograđanka toliko ženstvena i prepuna manira.

Danas ću vam predstaviti najbolje knjige Vesne Dedić koje morate pročitati. Već nakon prve shvatićete da ostale nećete „morati“ već prosto želeti da ih sve pročitate istog trenutka.

Vesna Dedić biografija

Da vam pričam kada je rođena i koliko godina ima Vesna Dedić – ne želim. Ona je jednostavno žena koja nije zaslužila da joj se lepe neke tamo brojke i cifre. Ona je žena u najboljim godinama.

Jedna od najuspešnijih žena naše javne scene je rodom iz Osijeka gde se kako kaže rodila „slučajno“ jer je njen otac vojno lice i u jednom od premeštaja se rodila i ona.

„Nikada ne smeš zaboraviti ko si, odakle si i čija si“ – Vesna Dedić.

Detinjstvo je provela u Podgorici gde je i započela svoju novinarsku karijeru kao devojčica od 13 godina vodeći jednu radio emisiju.

Nizale su se emisije jedna za drugom od radio do televizijskih emisija.

Prekretnica njenog života se dogodila odlaskom u Beograd na studije književnosti.

Književnost je ostala u srcu ali je započela ozbiljnu voditeljsku karijeru dolaskom na RTS gde je zanat pekla radeći sa velikim televizijskim magom Banetom Vukašinovićem.

2000 godine je startovala njena prva autorska emisija Balkanskom ulicom koja je u etru i dan danas.

Vesna je od malena sanjala da postane uspešan pisac i taj san je počeo da se ostvaruje 2010 godine kada je izašao njen prvi roman.

Vesna Dedić je majka Lenke koju je dobila 2001 godine iz braka sa doktorom Srđanom Milojević.

Svi romani Vesne Dedić

 • Zauvek u srcu (2010)
 • Sunce meni, sunce tebi (2011)
 • Ti si meni sve (2012)
 • Pola duše (2013)
 • Zagrli me (2014)
 • Kao leto (2015, dopunjeno izdanje)
 • Čuvaj me (2015)
 • Ničija (2016)
 • Seti se naše ljubavi (2017)
 • Ne gledaj preko ramena (2018)
 • Nikada nisam (2019)
 • Ne dam te (2020)
 • Nisi kao on (2021)
 • Izgubila sam sebe (2021)
 • Nemoj nikad da se vratiš (2022)
 • Samo je tebe vredelo sresti (2023)
 • Boli pesme kraj (2024)

Vodiću se nekim ličnim utiskom i kratko vam predstaviti najbolje knjige Vesne Dedić, one koje su se izdvojile svaka na svoj način.

„Zauvek u srcu“ – apsolutni bestseler u 2010-oj

Prvi roman Vesne Dedić Zauvek u srcu

Priča romana „Zauvek u srcu“ prati tri prelepe žene koje se upoznaju na fakultetu dramskih umetnosti. One počinju da sanjaju snove o velikoj karijeri, značajnim ulogama, aplauzima, velikim ljubavima…

Osnovna nit koja se proteže kroz čitav roman je da se tragedije u životu dešavaju a da se sreća gradi.

Jedna iskrena emotivna priča bez nekih velikih mudrih misli i izreka. Vesna Dedić je i sama istakla da je ovaj roman čista emocija. Tokom pisanja se nije obazirala na to da je kritičari tapšu po ramenu i dive se njenim kristalno čistim rečenicama i mudrosti.

Nakon što sam prvi put pročitala ovaj roman bila sam nekako emotivno potpuno uništena. Ipak, želja me je vukla za još, pa sam roman pročitala još dva puta i tek nakon toga sam ga doživela na pravi način.

„Sunce meni sunce tebi“ – Inspiracija iz pesme Miladina Šobića

Vesna Dedić Sunce meni sunce tebi

Koliko treba voleti nekoga da bi mu poklonio sunce, i koliko taj neko treba da voli tu osobu da poklon uzvrati? Da li ste osetili takvu ljubav?

Inspiraciju za ovaj roman Vesna Dedić je dobila iz prelepe pesme Miladina Šobića.

„Sunce meni sunce tebi“ je klasična ljubavna priča čija se radnja odvija u Beogradu i Pržnu.

Ovo je jedna priča o potrazi za večitom ljubavi, o čežnji, o agresiji u bračnom životu, o biseksualnosti partnera, o razvodu…

Glavna junakinja se bori sa sterilitetom i prolazi kroz užasan period vantelesne oplodnje.

Priča prati i muškarca koji je oženjen a voli drugu…

Svaki muškarac čitavog života istinski voli samo jednu i to onu koja mu je ostala nedostižna ili onu s kojom ljubav nije uspeo da zaokruži. Oni vole ženu tajnu.

„Ti si meni sve“ – emocije nas vode kroz život

Vesna Dedić je svoju prvu trilogiju završila upravo sa romanom „Ti si meni sve“. Ova melodrama je jedna veoma emotivna i zrela priča koja nam prikazuje snagu emocija.

Naslov ovog romana trebao je da bude „Od usana do stopala“ po pesmi pop pevača Adila

Marinela Savić, glavni lik ove priče, doživljava sa 17 godina veliku ljubav koja se nije završila hepiendom. Nakon toga dešava se druga, ali ne ljubav, već kako ona to kaže „lovina“. Udaje se za bogatog tajkuna sa Senjaka sa kojim dobija tri sina.

Marinela je odavala utisak jedne „napucane“ žene, izgledala je holivudski. Težila je ka tome da je svi doživljavaju kao razmaženu divu a ne kao mučenicu.

Ipak, kada se zagrebe malo dublje, oseti se tuga, patnja i bol glavne junakinje.

Pored svog glamura koji je imala u braku sa tajkunom težila je ka novoj, pravoj ljubavi kakvu je imala sa 17 godina.

„Zagrli me“ – da li je zagrljaj postao privilegija?

„Zagrli me“ je šesti po redu roman koji je napisala Vesna Dedić. Ovo je priča o ljubavi bez strasti i strasti bez ljubavi.

Roman prati dve žene koje se slučajno susreću i imaju potpuno različite životne priče ali ih spaja jedna zajednička nit.

Jedna koja na početku priče ima 18 godina na kraju romana 30. Dolazi iz Gornjeg Milanovca u Beograd i upisuje Pravni fakultet i želi od života sve. Da postane poznata i uspešna, da upozna savršenog muškarca za sebe.

Druga junakinja na početku romana ima 47 godina na kraju 57. Udata je za čoveka koga voli ćerka joj živi u inostranstvu. Ipak, nakon niza godina, ona shvata da je ustvari čitav život samo davala ljubav i da je postala žrtva sebičnog muža i ambiciozne ćerke.

Obe junakinje shvataju da su zapravo same i bore se sa tim na različite načine.

Da li je zagrljaj ustvari postao privilegija i zašto kasno shvatamo da je to nešto veoma važno što nam nedostaje u životu?

Ničija – kako da budemo svoji

Vesna Dedić roman Ničija

Zašto je za ženu toliko teško da bude svoja? Pitanje koje sam postavljala toliko puta u životu a do pravog odgovora nikako nisam uspevala da dođem. Kada sam uzela prvi put u ruke roman „Ničija“, znala sam to je to, ovde ću sigurno naći odgovor.

Koliko samo lepih i pametnih rečenica je napisano na stranama ove knjige. „Ničija“ je nastao kao inspiracija na istoimenu pesmu Ane Bekute.

Slušala sam Vesnu pre završetka romana kako je pričala da joj je plan da napiše ovoga puta malo „suroviju“ priču, da će izbeći veliku količinu emocija. Znate šta se desilo? Plakala sam od prve do poslednje stranice! To je Vesna.

„Ljubav je uteha za samoću“

Priča romana počinje u Budvi u vreme zemljotresa 1979, proteže se kroz Beograd 90-tih pa sve do danas. Dve glavne junakinje Danka i Maša doživljavaju ljubav i zalubljenost na potpuno različite načine.  Ja sam se pronašla u Danki.

Roman nas tera na razmišljanje zašto stalno pravimo greške iz straha da ne budemo sami. Kako da naučimo da ne budemo svačije, nečije i ničije, već samo svoje.

„Boli pesme kraj“ – Vesna Dedić nova knjiga

Boli pesme kraj - Vesna Dedić nova knjiga

Koliko sam lagano pročitala novi roman Vesne Dedić ne možete ni da zamislite. Nekako sam baš sa nestrpljenjem očekivala izlazak.

Toga dana kada je roman pušten u prodaju zaputila sam se u jedan novosadski spa centar i naravno ponela već kupljenu knjigu. Pročitala sam je tokom dva tretmana, što bi se reklo, u dahu.

Nakon poslednje pročitane strane samo sam pomislila „opet je uspela“.

Pišući redove svoje nove knjige Vesna Dedić nije mogla ni da sanja da će po prvi put u životu napisati i pesmu.

Priča romana počinje ’92 godine u Sarajevu i traje sve do danas. U priči su pet dama i sedam partnerskih odnosa. Samo jedna od njih pronalazi svoju sreću. Ta ljubav je ona prava. Za sva vremena. Nešto mnogo lepo za današnje generacije da vide kako tako nešto ipak postoji.

Sve je u toj vezi bilo savršeno od početka do kraja. Opisano je kako izgleda ta večita ljubav, partnerski odnos i savršen brak do kraja života.

Nova knjiga Vesne Dedić ostaće upamćena sigurno i po prelepoj pesmi koju je napisala sama autorka romana. Numeru je snimio Lexington bend i napravljen je sjajan spot da upotpuni čitavu priču.

Vesna Dedić je jedna od najpopularnijih spisateljica na ovim prostorima. Moj predlog za ovo leto je čitanje njenih romana ali svakako možete uzeti u ruke i neke druge knjige koje su takođe sjajne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  2  =  4

Možda vam se svidi i ovo