Vlasinsko jezero pejzaž i pogled

Vlasinsko jezero – Kako provesti dan u ovoj prirodnoj oazi

Da li ste čuli za akumulaciona jezera? To su jezera koja nastaju radom lednika, mora, reka i materija organskog porekla. Jedno takvo je upravo Vlasinsko jezero, prirodni dragulj Srbije, nastalo pregrađivanjem reke Vlasine na nekadašnjem Vlasinskom blatu.

Ne bih da vas zamaram terminologijom, ali adekvatan uvod se mora napraviti, jer je zahvaljujući poreklu svog nastanka Vlasinsko jezero danas prava oaza koju morate posetiti.

Gde se nalazi i kako je nastalo Vlasinsko jezero

Vlasina je visoravan na jugoistoku Srbije, nedaleko od same granice sa Bugarskom. Upravo na ovoj visoravni, na području opštine Surdulica i na nadmorskoj visini od preko 1200m je davne 1954. godine nastalo Vlasinsko jezero.

U rečnom slivu Vlasine, a na području ovog jezera je nekada postojalo veliko tresetište. To su vlažna staništa obrasla trskom i ševarom. Stalno prisustvo vode, što  od padavina, štood podzemnih voda, sprečavalo je razgradnju biljnih ostataka, koji su se taložili kao treset.  Gomilanjem treseta, ovo tresetište je dostiglo površinu od 10 km², a poznato je pod nazivom Vlasinsko blato.

Reka Vlasina se probijala i meandrirala kroz samu sredinu ovog blata, gde je nastalo i malo jezero dimezija 80x70m i dubine 4m. Stoga je bilo logično pregraditi Vlasinu branom koja je građena 1946-1949. godine. Vlasinsko jezero je svoje današnje dimenzije: površinu od 15km², najveću dužinu od 9km, najveću širinu od 3.5km i dubinu od 35m, dostiglo tek 5 godina kasnije. Sada je drugo po veličini jezero Srbije.

Gde se nalazi i kako je nastalo Vlasinsko jezero - istorija srbije

Plutajuća ostrva

Zar nisam obećala da je dosadni uvod ipak bitan za priču?

Magija se desila sa porastom vodostaja jezera: nataloženi treset se podigao na površinu i formirao prelepa plutajuća ostrva na kojima je vremenom bujala i druga vegetacija. A sada, kada vodostaj dodatno poraste, ona slobodno plivaju od jedne obale ka drugoj zavisno od jačine vetra. Obrasle vrbom i brezom podsećaju na prave plutajuće oaze.

Plutajuća ostrva su najčešće dugačka oko 100m, a debljine 30cm do 1m, dok je najveće među njima Mobi Dik, dugačko oko 400m, a široko 250m.

Vlasinsko jezero ima i dva “nepokretna ostrva” – Stratoriju i Dugi del. Prvo je i primarno bilo ostrvo u Vlasinskom blatu, dok je ovo drugo bilo poluostrvo pre nego što je zemljana brana izgrađena.

Ovo je zaista posebna atrakcija i prirodni fenomen vredan posete, dok sivo-plavo jezero čija boja postaje tamno plava na sredini jezera i zelena vegetacija ostrva i priobalja, daje poseban koloritet ovom pejzažu.

Okolne planine

Vlasinsko jezero je, kao što sam već pomenula, nastalo na zatalasanoj visoravni Vlasina, a nadvišeno je planinskim masivima, na čijim padinama je grupisano oko 50-ak vlasinskih naselja. Između njih žubore brojni bistri potoci i rečice sa šumovitim klisurama. Nekada pritoke reke Vlasine, a sada pripadaju jezerskom slivu.

Sa vrhova okolnih planina pruža se beskrajan pogled na Vlasinsko jezero, pa postoje razne planinske ture na ovim planinama.  Ako volite planinarenje, eto predloga za vaš savršen dan.

okolne planine koje okružuju Vlasinsko jezero

Od planina koje okružuju Vlasinsko jezero posebno se izdvajaju:

 • Čemernik – nadmorske visine 1638m, pristupačnog uspona – oko 400m u odnosu na nivo jezera, a sa njegove zapadne strane. Može se lako doći do vrha, a pogled na jezero je veličanstven. A kako je dobio ime, to je tek zanimljiva priča.
Legenda kaže da je vojvoda Dejan, skupio vojsku za Kosovski boj i zastao u Vilinom lugu. Vojnici su, omamljeni raskošnim mirisima trave, prispali i zakasnili na Kosovsku bitku. Vojvoda Dejan je od tuge jer je bitka izgubljena zaplakao: “Eh, crna i čemerna travo, večito crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava te za boj zadocnismo i izgubismo carstvo”. Od tada se Vilin lug zove Crna Trava, a planina Čemernik.
 • Vardenik – najvišeg vrha nadmorske visine 1876m (Veliki Strešer). Pozicioniran sa južne strane jezera,  čiji obronci počinju od Južne Morave, a završavaju se na Vlasinskoj visoravni. Sa različitih strana njegove kupole izviru 3 reke. Potencijal reke Vrle je iskorišćen za dobro poznatu flaširanu “Vlasinsku rosu”. Startna tačko brojnih planinskih tura je upravo ova fabrika.

Kako doći do Vlasinskog jezera

Uvek kažem da je za sva putovanja u Srbiji najbolje da idete svojim autom. Najpraktičnije i najbrže do Vlasinskog Jezera možete doći putem iz Vranja, Vlasotinca ili Pirota.

Ovo jezero važi za jedno od najpristupačnijh jezera sa svih strana. A evo kako doći do njega iz Vranja:

Aktivnosti koje predlažem na Vlasinskom jezeru

 Šetnja oko jezera – Započnite dan laganom šetnjom oko Vlasinskog jezera. Staze su dobro obeležene i prilagođene za sve uzraste.Uživajte u pogledu na breze, smreke i borove, kao i raznovrsne ptice poput sive čaplje i ćubaste plovke. Oblast je bogata pečurkama (vrganji, lisičar), lekovitim biljem i šumskim voćem, kao što su: borovnica, jagoda, malina, kupina i brusnica.

Plivanje i sunčanje – Provedite neko vreme plivajući u bistroj vodi Vlasinskog jezera. Na obali jezera postoje mesta pogodna za sunčanje i piknik. Vlasinsko jezero ima nekoliko zaliva gde je moguće kupanje, ali moram vam reći da je voda poprilično hladna, oko 15 ℃ i to u avgustu.

Ručak na otvorenom – Ponesite piknik korpu sa lokalnim specijalitetima. Alternativno, možete posetiti jedan od obližnjih restorana i probati ribu iz jezera.

Ribolov – Uživajte u ribolovu na Vlasinskom jezeru koje je poznato po svom raznovrsnom ribljem fondu: solomon, grgečom, šaranom i klenom. Možete se pridružiti takmičenju Vlasinska Somovijada ako ste ljubitelj ribolova.

Vožnja čamcem jezerom – Iznajmite i istražite jezero sa vode. Ovo je odličan način da doživite Vlasinsko jezero iz drugačije perspektive.

Biciklizam – Vlasinsko jezero i okolina nude odlične biciklističke staze za sve nivoe biciklista.

Poseta kulturnim znamenitostima

Poseta kulturnim znamenitostima - izvor sveti Nikola pored crkve

 • Manastir u Palji: Posetite ovaj manastir i upoznajte se sa lokalnom istorijom i duhovnim nasleđem.
 • Crkva Svetog Nikole: Ova crkva u Crnoj Travi je još jedno važno kulturno mesto koje vredi obići.
 • Kula u Klisuri: Za kraj dana, posetite ovu istorijsku kulu koja pruža uvid u prošlost ovog kraja.
 • Crkva Svetog apostola Petra u Ruplju.
 • Arheološki lokalitet Vizantijski grad iz VI veka, Caričin grad (Justinianu Primu), nedaleko od Lebana, koji je izgradio car Justinian.

Manifestacije i sportska dešavanja

Znate i sami da je jug Srbije sinonim za bogatsvo ljudi, jezika i manifestacija koje se organizuju preko cele godine.

 • Vlasinska regata
 • Foto i likovne kolonije
 • Zonagrad i Vlasinsko leto gde se organizuje predtakmičenje za za sabor trubača u Guči
 • Vlasinski kotlić – takmičenje kuvara u spremanju ribe
 • Džipijada – trka terenskih džipova koja kreće od Surdulice preko okolnih planina pa sve do Vlasinskog jezera
 • Balkansko prvenstvo u sprint-trijatlonu
 • Elements trka – sportsko takmičenje u disciplinama: kajak, paraglajding, bicikl, trčanje, plivanje.
 • Međunarodno državno prvenstvo u orijentiringu
Da li ste znali?

Vlasinko jezero ima i zdravstveni benefit. Svi vi koji imate anemiju, ovo jezero je za vas idealna destinacija, jer poboljšava vašu krvnu sliku. Čak je sprovedena studija, kojom je utvrđeno da se ljudima koji su ovde boravili više od 10 dana drastično povećao hemoglobin i broj crvenih krvnih zrnaca.

Zaključak

Provođenje dana na Vlasinskom jezeru pruža brojne mogućnosti za uživanje u prirodi, rekreaciji i kulturnom nasleđu. Bilo da ste ljubitelj šetnje, plivanja, ribolova ili kulturnih znamenitosti, Vlasinsko jezero ima nešto za svakoga.

Očuvanje ove prirodne oaze je od suštinskog značaja kako bi i buduće generacije mogle da uživaju u njenim lepotama. U svakom slučaju se može pronaći atrakcija za celu porodicu i prelep odmor na jugu naše zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

90  −    =  86

Možda vam se svidi i ovo