Rade Bogdanovic

Rade Bogdanović Karijera – Od Terena do Analitike

Ko je Rade Bogdanović? Stručni konsultant na RTS-u i čovek o kojem možete knjigu da napišete. Čovek koji se vodi krilaticom, što na umu to na drumu. Čovek bez dlake na jeziku, uvek kaže ono šta misli bilo to dobro ili loše. Ništa ne uvija, ništa ne ulepšava. Naziva stvari pravim imenom, bez obzira na posledice.

Rade Bogdanović je rođen u Sarajevu 21.05.1970. Po zanimanju je fudbalski analitičar. Rade Bogdanović je u žižu javnosti dospeo kao stručni konsultant na RTS televiziji tokom Svetskog prvenstva u Kataru 2022. Nije nikoga ostavio ravnodušnim tokom prvenstva zbog načina na koji je davao svoj sud, kritiku i analizu.

Rade Bogdanović je ponovo angažovan kao stručni konsultant na RTS televiziji u emisiji posvećenoj Evropskom prvenstvu.

Fudbalska karijera

Od Sarajeva, Pohang-si, Čibe, Madrida, Brede, Bilefelda, pa sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rade Bogdanović je obišao pola sveta igrajuči fudbal. Da su se neke stvari poklopile i da nije bilo povreda koje su ga sprečile u pohodu ka najboljim rezultatima, možda bi napravio mnogo značajniju fudbalsku karijeru.

Željezničar Sarajevo

Rade Bogdanovic Zeljeznicar

Fudbalsku karijeru započeo je u Željeznilčaru u Sarajevu sa 17 godina. U Željezničaru je bio od 1988. do 1992. godine.

S obzirom na činjenicu da je građanski rat postajao sve ozbiljniji, Rade je otišao u Beograd gde su mu rukovodioci fudbalskog kluba Partizan omogućili da trenira i ostane u formi dok ne nađe sledeći angažman.

Pohang Atoms

U julu 1992. potpisuje za Pohang Atoms iz Južne Koreje. U Južnoj Koreji je proveo 4 godine, za to vreme odigrao 120 utakmica i postigao 45 golova.

Osvojio je prvenstvo Južne Koreje 1992., FA kup 1996. i Liga Kup Južne Koreje 1993.

U toku svoje fudbalske karijere u Južnoj Koreji ostavio je dubok trag te ga Južnokorejci nisu zaboravili. Tako je tokom Svetskog prvenstva u Kataru, novinar Albijanć prišao Južnokorejskim navijačima i pitao ih za Radeta Bogdanovića, a oni su odmah počeli da skandiraju Rade, Rade što možete i da vidite iz videa:

Džef Junajted

  1. godine potpisuje za japanski Džef Junajted gde provodi samo jednu sezonu u kojoj je odigrao 16 utakmica i postigao 8 golova.

Ali, Rade ne bi bio Rade, da se nisu desile određene intrige, da tako kažem. Dva meseca nakon što je potpisao za Džef Junajted, pozvao ga je Luj van Gal, tadašnji trener Ajaksa iz Amsterdama. Hteli su da ga dovedu.

Rade je to prihvatio u želji da se vrati u Evropu, ali nije pomenuo jedan mali detalj a to je da je imao ugovor sa Džef Junajtedom.

Na kraju se i arbitražni komitet UEFA umešao u priču i Rade je morao ostati još 5 meseci u Japanu tako da mu je transfer u Ajaks propao.

Atletiko Madrid

 

Nakon neuspelog pokušaja da se domogne Evrope, stigao je spas u vidu Radomira Antića i Atletiko Madrida. 1997. je potpisao ugovor za Atletiko Madrid. Nakon ovog potpisa, delovalo je da ce karijera Radeta Bogdanovića ići uzlaznom putanjom.

Na svom debitanstskom nastupu protiv Valjadolida, postigao je 2 gola a za nagradu od tadašnjeg predsednika kluba je dobio BMW.

Možemo samo da nagađamo kakvu bi karijeru imao Rade Bogdanović da u Atletiku u to vreme u napadu nisu igrali Kristijan Vijeri, Kike i Hoze Marija. Zbog ovog trojca, Rade je imao status rezerviste, te se Rade zadržao u Atletiku samo jednu polusezonu. Iako je u toj polusezoni postigao 6 golova, prosleđen je u Nak Bredu na pozajmicu.

Verder Bremen i Arminija Bielefed

Nakon polusezone u Nak Bredi, u leto 1998. Rade Bogdanović se seli u Nemačku. Tamo potpisuje za Verder Bremen.

Debitovao je već u septembru protiv Volfsburga u pobedi 4:2 a Rade je bio strelac jednog gola.

Za Verder je postigao 8 golova u prvoj sezoni a u napadu je imao konkurenciju u vidu Ailtona i Klaudija Pizara.

Sa Verderom je osvojio i Kup Nemačke u sezoni 1998/99.

U januaru 2000. godine dobio je suspenziju od 6 meseci zbog pljuvanja golmana Hanze Roštok.

Nakon isteka suspenzije, nije dobijao priliku za igru te je u sezoni 2002/03 potpisao za Arminiju Bilefeld. U Arminiji se kratko zadržao te odlazi u El Vahdu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde i završava fudbalsku karijeru.

Reprezentacija SR Jugoslavija

Rade Bogdanović ima i 3 nastupa za reprezentaciju SR Jugoslavije. Sve tri utakmice je odigrao 1997. godine. Na 3 utakmice postigao je 2 gola, oba protiv Gane u Koraja Kupu.

Fudbalski Analitičar

Nakon završene fudbalske karijere kao igrača, Rade Bogdanović je dobio i trenersku licencu. Međutim, po njegovim rečima, ne bi se nikada bavio tim poslom.

Kratki izlet u trenerske vode

Spletom okolnosti debitovao je na klupi Baska u sezoni 2006/07. Naime, trener Baska u to vreme je bio Simo Krunić ali obzirom da je bio pomoćnik Havijeru Klementeu u reprezentaciji Srbije, nije mogao da vodi Bask. Tako da je Rade koji je bio njegov pomoćnik u Basku morao da vodi utakmicu sam koju je na kraju i dobio 1:0 protiv Sevojna.

Analize utakmica

Ono po čemu je Rade Bogdanović možda i najpoznatiji su njegove analize utakmica. Kao što već pomenuh u uvodu ovog teksta, Rade je fudbalski analitičar te je neretko gost u sportskim emisijama, podkastima i intervjuima.

Karijeru fudbalera je zamenio karijerom fudbalskog analitičara. 

Nama je najpoznatiji po ulozi stručnog konsultanta na RTS televiziji tokom Svetskog prvenstva u Kataru kada je bio duhovit i oštar kako prema selektoru Stojkoviću tako i prema igračima.

I na ovom Evropskom prvenstvu, Rade Bogdanović je u ulozi fudbalskog analitičara u emisiji, koja je posvećena Evroposkom prvenstvu i našim reprezentativcima.

Kritičar

Neretko Rade oštro kritikuje selektora Stojkovića prilikom izbora igrača ali i formacije koju selektor, kako kaže, forsira. Bogdanović i Piksi su na „ratnoj nozi“ još od Svetskog prvenstva u Kataru kada je Stojković rekao da ne zna ko je Rade. Na to mu je Rade odgovorio da se seti Makedonije, 6-7 trenera i 3-4 ljubavnice. Od tada, često jedan drugog kritikuju u javnosti.

Na utakmici protiv Engleske, selektor je igrao sa dva napadača, Mitrovićem i Vlahovićem. Ali, Vlahović je igrao na poziciji polu-krila/polu-špica što je zasmetalo Bogdanoviću pa je u emisiji uživo rekao da je to neprirodna Vlahovićeva pozicija te i da je od kada ga je majka rodila Vlahović igrao samo na poziciji centralnog napadača a sada je u ulozi u kojoj neće moći da se snađe jer mu je neprirodna.

Ipak, Rade veruje da će reprezentacija Srbije proći grupnu fazu Evropskog prvenstva ako pokažu zalaganje i duh koji su imali tokom utakmice sa Engleskom iako su izgubili 1:0.

Rade je takođe imao koju za napadača Engleske kao i selektora Sautgejta.

Za Kejna je rekao da nikada ništa nije osvojio dok je za selektora Engleske rekao da nešto “smrdi”. Neobična mu je postavka sa 3 desna beka i to da su sva trojica na terenu. Jedan na levom beku, drugi na desnom a treći igra zadnjeg veznog. Kako Rade Bogdanović reče “previše pametovanja za moje shvatanje”.

Nama ostaje da uživamo u utakmicama Evropskog prvenstva ali svakako i da gledamo “Svi igraju, fudbal pobeđuje” jer sam siguran da će Rade kao i do sada biti dosledan sebi i uvek govoriti ono što misli.

Drugi put ću pisati detaljnije o njegovim analizama. Do tada, sportski pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

85  −  76  =  

Možda vam se svidi i ovo