Svaka domaćica ima verovatno kao i ja problem sa odgovorom vaših ukućana na pitanje „Šta želite danas za ručak“? Onda sledi ono čuveno „Pa svejedno, šta hoćeš“. Kosa mi se diže na glavi od toga.
Nedavno me je prijateljica pitala šta mi izlazi u pretragama na Instagramu kao najtraženije. Pokazah joj telefon i šta mislite šta je videla? Ideje za ručak, šta kuvati za ručak, recepti za ručak, brz ručak!
Da li mi verujete da imam bukvalno knjigu od preko hiljadu strana gde su zapisani recepti i ideje za ručak. Da ne govorim o Youtubu gde su mi svi kanali samo o kuvanju. Isti slučaj je i sa društvenim mrežama.
Zašto sam rešila da podelim danas neke svoje recepte sa vama. Ideja je došla od moje ćerke koja mi je jednom rekla „Mama a zašto ti negde ne napišeš par svojih recepata, pa sjajno kuvaš, nekom će značiti sve to što ti znaš da spremiš a da je preukusno i brzo“.
Nije lako napraviti balans između ukusnog i brzog. Nadam se da će vam ove moje ideje za ručak biti jedno novo osveženje u kuhinji.
Ako vam ponestane inspiracije pred kraj dana tu su i moje ideje za večeru.
Sadržaj
Toggle1. Najbolji ručak – Crnogorka u Beogradu
Dragi moji ovo je nešto zaista fantastično. Ne postoji osoba koja je probala ovo moje jelo a da nije rekla „vau“ ovo je mnogo dobro.
Ovog recepta nema nigde na internetu to je definitivno. Pre mnogo godina gledala sam neku emisiju na TV-u gde je Vesna Dedić, naša sjajna voditeljka i spisateljica, pričala o tome kako nije vična kuvarica i ne zna baš da sprema. Na pitanje šta je to što zna da spremi ona je ispričala brzinski recept za ovo jelo i ja uspeh da pohvatam neke delove. Ostalo sam sama improvizovala i dobila jedno savršenstvo.
Crnogorka u Beogradu recept
Darinka AleksićSastojci
- 0.5 kg Svinjske šnicle
- 200 ml Belo Vino
- 200 g Pršuta
- 300 g Kačkavalj
- Bešamel sos
- So, biber, vegeta, kari
Instrukcije
- Svinjske šnicle isecite na male parčiće. Od jedne standardne šnicle kakvu vam iseku u mesari napravite otprilike 4,5 parčića.
- Istuckate čekićem za meso i začinite bukvalno po svom ukusu (so, vegeta, biber, kari). Dinstate ih na malo ulja.
- Nakon nekih 5 minuta nalijete belog vina da bude do pola mesa, znači ne baš da meso pliva u vinu, nećemo da se napijemo baš 🙂
- Kada se fino izdinstaju i budu dovoljno mekane poređate ih u pleh i ne treba da podmazujete (ja koristim đuveč tepsiju). Saft koji ostane od pečenja mesa ne bacate već ga dodajete u bešamel sos.
- Kada meso poređate u đuveč preko njega stavljate pršutu (suvi vrat, pečenicu) preko toga kačkavalj i prelivate bešamel sosom (neću vam pisati kako da pravite bešamel imate gomilu tutorijala o tome). Preko bešamela ako vam ostane možete pobacati još malo sitno seckane pršute i kačkavalja.
- Pecite ne više od 10min na temperaturi oko 180c. Dovoljno je da se kačkavalj fino stopi sa jelom i to je to. Možete naravno po ukusu preko dodati malo peršuna ili origana.
2. Piletina sa krompirom i sirom – ideja za nedeljni ručak
Ako nemate ideju za nedeljni ručak ovo bi mogao da bude odličan izbor nakon domaće supe koja je nekako tradicionalna kod nas. I ovo spada u moju varijantu brz ručak. Samo se dobro organizujte koristite dve ringle i za manje od 30 minuta sjajno jelo je pred vama. Rešenje za predstojeći vikend je pred vama – nema više razmišljanja šta spremiti za nedeljni ručak.
Piletina sa krompirom i sirom recept
Darinka AleksićSastojci
- 1 kg Belo meso
- 3 kom Krompir
- 1,5 dl Pavlaka za kuvanje
- 150 g Kačkavalj
- so, vegeta, kari, kurkuma, začin za piletinu
Instrukcije
- Belo meso iseckajte na kockice. Sa začinima baratate po izboru dozvoljene su sve varijante koje mogu da se slože uz pileće meso (so, vegeta, kari, kurkuma, začin za piletinu).
- Isecite 3 veća krompira takođe na kockice. I za krompir možete koristiti začine kao za meso.
- Da biste ubrzali čitav proces najbolje je da koristite dva tiganja. U jedan na malo ulja pržite meso u drugi krompir. Desetak minuta je dovoljno i za jedno i za drugo.
- Kada je meso gotovo dodate oko 1,5dl pavlake za kuvanje i sve zajedno krčkate još nekih par minuta.
- Nakon toga ubacite i krompir, promešajte, dodajte kačkavalja po izboru koliko želite isključite ringlu i pustite da se sir otopi.
3. Šta danas za ručak – bolonjeze palačinke
Sada je na mene red da vam pričam kako bolonjeze sos treba da pravite domaći i bla,bla ali..nama u ovoj varijanti treba brz ručak. Iz tog razloga, neimanja vremena a ne da ne znam, ja ću vam reći da je bolonjeze C sos iz kesice jedna fantastična stvar. Imate ga u svakoj prodavnici i nije ništa posebno skup oko 100 dinara je cena.
Bolonjeze palačinke recept
Darinka AleksićSastojci
- 8kom palačinke
- 300-400 gr mleveno meso
- bešamel sos
- 1,5 dcl pavlaka za kuvanje
- 150gr kačkavalj
- 1 kesica smesa za bolonjeze
Instrukcije
- Moja mera za ovaj recept se bazira na 8 palačinki s tim što ja pravim velike, pečem ih na aparatu za palačinke, a vi možete korigovati broj koliko vam je potrebno za jedan ručak. Mogu vam dati i sjajnu preporuku za recept za palačinke, evo pogledajte ovde, uvek uspevaju bez greške.
- Kao što sam rekla ja koristim bolonjeze sos iz kesice za koji vam je potrebno da imate 300 do 400 gr mlevenog mesa. Meso prodinstajte na malo ulja nekih desetak minuta, ne više. Začine ovde ne morate dodavati jer ih ima u sosu.
- Smesu iz kesice razmutite u 3dl hladne vode da ne bude grudvica. Dodajte sve to u meso i dinstajte dok se masa malo ne zgusne. Sos ne treba da bude redak ali nemojte ni da vam se potpuno stegne.
- Sledeći korak je pravljenje bešamel sosa, to smo rekli ne moram da vam pišem, lako ćete pronaći neki video ukoliko još uvek ne znate da ga napravite.
- Na svaku palačinku razmažete malo bešamela, stavite po kašiku bolonjeze sosa i narendate kačkavalja.
- Palačinku zavijate kao sarmicu i ređate u neki pleh, đuveč ili šta već koristite za rernu.
- U preostali bešamel dodate malo pavlake za kuvanje, 1 do 2 dl, i narendate kačkavalja. Pecite u rerni zagrejanoj na 200c. Znate i sami kako rerne peku svaka drugačije ali neko prosečno vreme je 15 do 20 minuta.
- Bolonjeze palačinke možete pripremiti veče pre, dobro ih zatvorite sa folijom, sutradan ih samo ispecite.
4. Punjeni krompir – jednostavno a ukusno
Ko kaže da nedostaju ideje za ručak? JA sam rekla, ne ne, nešto ste pogrešno pročitali 🙂
Evo još jednog sjajnog predloga, što da ne, i za nedeljni ručak. Pa ne mora nedeljom da se jede samo supa i supino meso, sos i pire krompir. Evo krompira ali na malo ukusniji način.
Punjeni krompir recept
Darinka AleksićSastojci
- 4kom Krompir
- 100gr Stišnjena šunka
- 100gr Kačkavalj
- 50gr Majonez
- 100gr Slanina
Instrukcije
- Ja uzimam za ovo jelo 4 veća krompira (što je dovoljno za dve moje damice i mene). Ogulite krompir i presečete ga na pola. Sa uže strane, tačnije vrh, odsečete malo tako da dobijete ravnu površinu kako bi krompir mogao da "sedi" a da se ne prevrne. Sa druge strane pravite udubljenje u krompiru. Koliko udubljenje napravite toliko ćete imati prostora da stavite fil.
- Poređate te "izbušene" polutke krompira u dublji tiganj i nalijte vodom do pola. Dodajte kašiku soli, možete i malo lovorovog lista, i neka se krompir tako kuva nekih desetak minuta.
- Za smesu kojom ćete puniti krompir potrebno vam je 100gr stišnjene šunke i 100gr nekog tvrdog sira. To treba da isečete na što manje kockice ubacite u jednu činiju i dodate 3 kašike majoneza. Sve to lepo sjedinite.
- Krompir izvadite iz tiganja i krenite da punite smesom.
- Da bi ovaj slani užitak bio potpun svaki krompir obavijte sa jednom trakicom slaninice. Spojite sa čačkalicama. Odgore na svaki krompir stavite još po parče kačkavalja. Poređajte u tepsiju ili đuveč.
- Rerna zagrejana na 200c čeka da se ovo krompir savršenstvo prosto rastopi u njoj a za to je potrebno oko 20min.
5. Punjeni pileći file – brz ručak
Ovo je zaista brz ručak ništa ne preterujem. Nije ni komplikovan može da ga spremi i moja ćerka od 17 godina, što znači, može svako 🙂
Nemam, kao i obično, meru sastojaka. Moram vam priznati ja gotovo nikada nemam mere. Mnogo je lakše tako verujte mi. Ništa gore nema nego kada pogledate i vidite imate sve sastojke…ali avaj…negde u pola shvatite da vam fali parče sira, na primer, i šta onda…da ostavimo sve…ma kako da ne!
Punjeni pileći file recept
Darinka AleksićSastojci
- 500gr pileće belo meso
- 200gr praška šunka
- 200gr kačkavalj
- so,vegeta,jaja,prezle,ulje
Instrukcije
- Odredite sebi koliko vam komada treba ovih pilećih rolnica. Koliko vam je potrebno fileta, toliko parčadi stišnjene šunke i isto toliko kačkavalja.
- Za početak moj predlog je da uzimate prašku šunku ili neku drugu četvrtastu, da vam iseku što tanje, takođe kačkavalj da vam iseku na listiće što tanje.
- Pileći file i ako je malo deblji to rešavamo lako. Stavite parče piletine na pek papir poklopite sa još jednim pek papirom i čekićem za meso istanjite šnicle. Posolite ili povegetite po želji.
- Od svakog listića kačkavalja napravite rolnicu, zatim tu rolnicu stavite na komad praške šunke i zavijte i to u rolnicu.
- Na svako parče mesa stavljate po jednu rolnicu (šunka, kačkavalja) uvijete i ispohujete. To vrv znate, brašno, jaja, prezle. Pecite u tiganju na malo više ulja otprilike 5,6 minuta sa svake strane. Ako ste meso dovoljno istanjili neće vam trebati više vremena.
6. Piletina u sosu od pečuraka – zdrav ručak sa piletinom
Piletina i pečurke su savršena kombinacija. Isprobala sam mnogo varijanti i zaista je pun pogodak da iskombinujete belo pileće meso i pečurke. Evo jedne ideje za brz i zdrav ručak sa piletinom.
Piletina u sosu od pečuraka recept
Darinka AleksićSastojci
- 900gr Pileće belo meso
- 100gr Brašno
- 500ml Pavlaka za kuvanje
- 300ml Voda
- 1kom Kockica pileće supe
- 300ml Ulje
- 1kom Glavica crnog luka
- 300gr Šampinjoni
- 5gr So
- 5gr Crvena slatka paprika
- 200gr Pirinač
- 300gr Testenina
Instrukcije
- Isečete belo pileće meso na kockice, uvaljate u brašno i na malo ulja propržite nekih 5,6 minuta.
- Sos se sprema u istom tiganju tako što se prodinsta kratko sitno seckani luk, dodaju se šampionjoni i sve to se dinsta 5min.
- Kockicu za supu rastvorite u vodi i pavlaci i nalijte preko šampinjona. Krčkajte sve to još nekih 5 min uz dodatak začina po želji.
- Spremljeno meso dodajte u sos.
- Obarite pirinač i testeninu i služite sa piletinom umesto hleba.
7. Chicken Nuggets – domaći recept
Svaki put kada pitam svoje ćerke šta vam se jede danas za ručak dobijam isti odgovor Chicken Nuggets. Svaki naš odlazak u šoping završavao je obavezno sa porcijom ove piletine. Šta mi je drugo preostalo nego da se bacim na posao i pronađem odgovarajući recept. Iz par pokušaja došla sam do veoma lakog i jednostavnog recepta za brzinski ručak.
Chicken Nuggets recept
Darinka AleksićSastojci
- 500gr Pileće belo meso
- 3kom Jaja
- Brašno
- Prezle
- Beli luk u prahu
- So
- Biber
- Vegeta
- Ulje
Instrukcije
- Za ovaj recept nam je potrebno mleveno pileće belo meso. Ako nađete da kupite već samleveno odlično, ako ne morate ga sami samleti u secku ili na mašini za meso. Meso prethodno začinite.
- Smesu oblikujte u jednu kuglu.
- Radnu površinu obavezno pokvasite vodom ili nauljite i pritisnite sa daskom da rastanjite otprilike na 1cm.
- Isecite na komadiće po svojoj želji, oblik je na vama kako ćete da ga definišete. Važno je samo da nož pre sečenja malo pokvasite da se ne lepi za meso.
- Ispohujte komadiće prvo brašno pa jaja pa prezle.
- Zagrejte ulje u tiganju na srednju temperaturu i pecite nagetse par minuta sa svake strane. Ja često koristim i fritezu samo pazite da ne pregrejete ulje previše. Nagetsi treba da budu zlatne boje.
- Najbolja varijanta za priloge uz Nagetse je pomfrit, kečap ili bilo koji sos, sve se uklapa.
8. Slana torta sa krekerima – ručak za 15min
Ništa lepše kod spremanja hrane od toga da nešto možete da spremite uveče i da sutradan kad dođete sa posla imate obrok koji samo čeka da ga isečete i konzumirate. A kada takav jedan obrok može da spremi i vaše dete (malo starije doduše) ja mislim da je to pun pogodak.
Slana torta sa krekerima
Darinka AleksićSastojci
- 400 gr Krekeri
- 500 ml Jogurt
- 350 gr Stišnjena šunka
- 500 ml Pavlaka
- 200 gr Majonez
- 70 gr Susam
Instrukcije
- Krekere umakati u jogurt i ređati na tacnu.
- Pavlaku, majonez i 50gr prepečenog susama pomešati zajedno.
- Premazati krekere sa smesom pa preko poređati šunku. Ponovo premazati smesom pa prekriti krekerima.
- Postupak ponavljati dok ne utrošite sav materijal.
- Na kraju se završava sa krekerima i filom i posutim susamom.
- Slanu tortu je najbolje ostaviti preko noći da se stegne.
9. Kremasta piletina – nešto mnogo ukusno
Još jedna varijanta sa piletinom. I to ne bilo kakva, naprosto savršena. Kada mi neko kaže da ne zna šta bi više sa piletinom spremao budem veoma iznenađenja. Pogledajte samo ovo kremasto savršenstvo.
Kremasta piletina
Darinka AleksićSastojci
- 1 kockica Maslac
- 500 gr Belo pileće meso
- 200 gr Šampinjoni
- 1 kesica Krem supa od pečuraka
- 250 ml Pavlaka za kuvanje
- 100 gr Mocarela
- 100 gr Kačkavalj
Instrukcije
- Iseckanu piletinu prodinstati na maslacu.
- Iseckati šampinjone pa dodati u piletinu i poklopiti.
- Kada šampinjoni puste vodu ubaciti kesicu supice, promešati pa presuti u đuveč.
- Ubaciti pavlaku za kuvanje dodati kačkavalj pa peći na 180c u već zagrejanoj rerni 15-20min da se zapeče.
10. Bela vešalica – najbolja kućna varijanta
Belu vešalicu verovatno najčešće jedete u restoranima ili na kioscima brze hrane. Isprobajte i kod kuće i videćete da je bela vešalica laka za pripremu.
Bela vešalica
Darinka AleksićSastojci
- 1 kg Svinjski kare
- 500 gr Pomfrit
- so
- biber
- ulje
Instrukcije
- Svinjski kare mora biti u komadu. Ja sam uzela komad od 1kg za četiri osobe ali vi možete i manji komad da uzmete. Važno je samo da meso bude u komadu naravno bez kosti
- Isečete po dužini 4 komada debljine ne više od 1cm.
- Svaki komad posoliti, pobiberiti i pouljiti. Sve to dobro utrljati u meso i tako sa obe strane.
- Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider najmanje jedan sat a najbolja varijanta je da ovo pripremite uveče i sutra samo pečete.
- Vešalicu je najbolje peći na roštilju ako ste u mogućnosti (ja pečem na električnom i super je). Gril tiganj je takođe savršena stvar ali možete peći i na običnom tiganju samo da se ne lepi. Dovoljno je peći 4,5 minuta sa svake strane.
- Moj predlog za prilog je pomfrit ali možete po izboru šta god želite sve se uklapa.
11. Punjene paprike bolonjez – sočno i ukusno
Ako niste do sada probali ovu varijantu za punjene paprike morate što pre. Mislim da ćete zaboraviti na tradicionalni način kako ste do sada spremali punjene paprike.
Punjene paprike bolonjez
Darinka AleksićSastojci
- 4 kom Veće paprike babure
- 300 gr Mešano mleveno meso
- 1 kom Crni luk
- 2 kom Paradajz
- 2 kom Beli luk
- 1 kom Šargarepa
- 100 gr Mocarela sir
- so
- biber
- ulje
Instrukcije
- Paprike dobro oprati i preseći na pola. Očistiti ih od semena, začinite i stavite u rernu da se peku na 200c oko 20 min.
- Dok se paprike peku spremite bolonjeze sos. Na zagrejanom ulju izdinstati sitno seckani crni luk i izrendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i još sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Dodati sveži paradajz(njega je najbolje izblendirati) a možete koristiti i paradajz pire. Začiniti po ukusu. Dinstati još nekih 15min dok tečnost ne ispari.
- Pečene paprike izvaditi iz rerne i puniti ih bolonjeze sosom. Staviti preko par komadića mocarela sira.
- Peći još maksimalno 10 minuta.
12. Svinjski vrat sa šampinjonima – originalna ideja
Kada je crveno meso u pitanju moj izbor je na prvom mestu svinjski vrat. Do sada sam ovu vrstu mesa uglavnom spremala na grilu ili roštilju ali sada vam predstavljam nešto potpuno drugačije.
Svinjski vrat sa šampinjonima
Darinka AleksićSastojci
- 1 kg Svinjski vrat
- 400 gr Šampinjoni
- 200 ml Belo vino
- 1 kašika Med
- 1 kašika Senf
- 1 kašika Svinjska mast
- So
- Biber
Instrukcije
- Svinjski vrat iseći na kockice. Morate paziti ako ste uzeli meso sa kosti da prethodno dobro odstranite sve koščice.
- Iseći šampinjone ako su sitniji na samo 4 dela ako su baš krupni možete na više delova.
- Zagrejati mast u tiganju. Nemojte preterati sa mašću jer masnoće ima i u samom svinjskom vratu. Ubacite kockice mesa i pržite na najjačoj temperaturi dok meso ne promeni boju.
- Dodati belo vino i krčkati poklopljeno oko pola sata pa dodati i šampinjone. Krčkati sve zajedno još nekih desetak minuta pa skinuti poklopac.
- Dodati med, senf, so i biber po ukusu pa ostaviti bez poklopca još par minuta da tečnost malo ispari
- Idealan prilog uz ovo je pire krompir.
13. Hrskava pileća krilca
Ja još nisa srela nekoga ko ne voli pileća krilca. Savršena su za svaku priliku. načina za spremanje krilaca je zaista mnogo. Evo jednog predloga koji do sada možda niste probali.
Hrskava pileća krilca
Darinka AleksićSastojci
- 1 kg Pileća krilca
- 300 ml Jogurt
- Brašno
- So
- Biber
- Slatka crvena paprika
- Beli luk u granulama
Instrukcije
- Pileća krilca prepoloviti. Staviti ih u dublju činiju i izmešati začine sa njima. Ja sam stavljala od začina so, biber, crvenu slatku papriku, beli luk u granulama, dodala sam i malo ljute crvene paprike. Nalijte jogurt i sve dobro rukama izmešajte.
- Preklopite najlonskom folijom ili kesom za zamrzivač i stavite u frižider. Dovoljno je da vam odstoje i sat vremena ali su najukusnija kada ih pripremite veče pre.
- U posudu sipate brašna malo soli ili vegete i malo crvene slatke paprike. Svako krilce dobro uvaljajte u brašno. Obavezno rukama to radite da brašno pokrije svaki delić mesa. Ostavite slobodno i grudvice koje će se napraviti stiskanjem krilaca.
- Ako krilca pržite u tiganju morate nasuti veću količinu ulja i morate ih okretati. Peku se oko 6,7 minuta.
- Krilca možete spremati i u fritezi po istom postupku.
- Najbolja kombinacija uz ova krilca je pomfrit.
Šta da vam kažem. Da ne valja i nije savršeno ukusno sve ovo što vam predlažem, verovatno, ne bih ni pisala. Ovo nije ona varijanta ideje za ručak koje vam daje veštačka inteligencija. Ovo je moja malenkost isprobala nebrojeno puta i svaki put je samo bolje i bolje.
Volela bih da čujem i vaše komentare, i kritike ili sugestije, a i pohvale što da ne. Ako je sve ovo dobro nastavljamo i dalje. Spremiću vam ja novu turu taman dok ovo sve izgustirate.
Eto mene ponovo a i nove ideje za doručak i ručak stižu zajedno sa mnom.