Recepti i ideje za ručak

Recepti i ideje za ručak – od ideje do tanjira za 30 minuta

Svaka domaćica ima verovatno kao i ja problem sa odgovorom vaših ukućana na pitanje „Šta želite danas za ručak“? Onda sledi ono čuveno „Pa svejedno, šta hoćeš“. Kosa mi se diže na glavi od toga.

Nedavno me je prijateljica pitala šta mi izlazi u pretragama na Instagramu kao najtraženije. Pokazah joj telefon i šta mislite šta je videla? Ideje za ručak, šta kuvati za ručak, recepti za ručak, brz ručak!

Da li mi verujete da imam bukvalno knjigu od preko hiljadu strana gde su zapisani recepti i ideje za ručak. Da ne govorim o Youtubu gde su mi svi kanali samo o kuvanju. Isti slučaj je i sa društvenim mrežama.

Zašto sam rešila da podelim danas neke svoje recepte sa vama. Ideja je došla od moje ćerke koja mi je jednom rekla „Mama a zašto ti negde ne napišeš par svojih recepata, pa sjajno kuvaš, nekom će značiti sve to što ti znaš da spremiš a da je preukusno i brzo“.

Nije lako napraviti balans između ukusnog i brzog. Nadam se da će vam ove moje ideje za ručak biti jedno novo osveženje u kuhinji.

Ako vam ponestane inspiracije pred kraj dana tu su i moje ideje za večeru.

1. Najbolji ručak – Crnogorka u Beogradu

Dragi moji ovo je nešto zaista fantastično. Ne postoji osoba koja je probala ovo moje jelo a da nije rekla „vau“ ovo je mnogo dobro.

Ovog recepta nema nigde na internetu to je definitivno. Pre mnogo godina gledala sam neku emisiju na TV-u gde je Vesna Dedić, naša sjajna voditeljka i spisateljica, pričala o tome kako nije vična kuvarica i ne zna baš da sprema. Na pitanje šta je to što zna da spremi ona je ispričala brzinski recept za ovo jelo i ja uspeh da pohvatam neke delove. Ostalo sam sama improvizovala i dobila jedno savršenstvo.

Recepti za ručak - Crnogorka u Beogradu

Crnogorka u Beogradu recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Količinu sastojaka slobodno prilagodite posudi, tepsiji u kojoj spremate. Videćete da vam tačna količina sastojaka nije potrebna. Ali u nastavku vam donosim količine koje ja koristim u pripremanju ovog jela.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 30 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 0.5 kg Svinjske šnicle
  • 200 ml Belo Vino
  • 200 g Pršuta
  • 300 g Kačkavalj
  • Bešamel sos
  • So, biber, vegeta, kari

Instrukcije
 

  • Svinjske šnicle isecite na male parčiće. Od jedne standardne šnicle kakvu vam iseku u mesari napravite otprilike 4,5 parčića.
  • Istuckate čekićem za meso i začinite bukvalno po svom ukusu (so, vegeta, biber, kari). Dinstate ih na malo ulja.
  • Nakon nekih 5 minuta nalijete belog vina da bude do pola mesa, znači ne baš da meso pliva u vinu, nećemo da se napijemo baš 🙂
  • Kada se fino izdinstaju i budu dovoljno mekane poređate ih u pleh i ne treba da podmazujete (ja koristim đuveč tepsiju). Saft koji ostane od pečenja mesa ne bacate već ga dodajete u bešamel sos.
  • Kada meso poređate u đuveč preko njega stavljate pršutu (suvi vrat, pečenicu) preko toga kačkavalj i prelivate bešamel sosom (neću vam pisati kako da pravite bešamel imate gomilu tutorijala o tome). Preko bešamela ako vam ostane možete pobacati još malo sitno seckane pršute i kačkavalja.
  • Pecite ne više od 10min na temperaturi oko 180c. Dovoljno je da se kačkavalj fino stopi sa jelom i to je to. Možete naravno po ukusu preko dodati malo peršuna ili origana.
Ključna Reč bešamel sos, pršut, svinjske šnicle
Ne razmišljajte ni malo, odmah isprobajte i bićete mi veoma zahvalne

2. Piletina sa krompirom i sirom – ideja za nedeljni ručak

Ako nemate ideju za nedeljni ručak ovo bi mogao da bude odličan izbor nakon domaće supe koja je nekako tradicionalna kod nas. I ovo spada u moju varijantu brz ručak. Samo se dobro organizujte koristite dve ringle i za manje od 30 minuta sjajno jelo je pred vama. Rešenje za predstojeći vikend je pred vama – nema više razmišljanja šta spremiti za nedeljni ručak.

nedeljni ručak - piletina sa krompirom i sirom

Piletina sa krompirom i sirom recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Ovo je moj predlog sa belim pilećim mesom ali slobodno možete da isprobate i neku drugu vrstu mesa.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 20 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 1 kg Belo meso
  • 3 kom Krompir
  • 1,5 dl Pavlaka za kuvanje
  • 150 g Kačkavalj
  • so, vegeta, kari, kurkuma, začin za piletinu

Instrukcije
 

  • Belo meso iseckajte na kockice. Sa začinima baratate po izboru dozvoljene su sve varijante koje mogu da se slože uz pileće meso (so, vegeta, kari, kurkuma, začin za piletinu).
  • Isecite 3 veća krompira takođe na kockice. I za krompir možete koristiti začine kao za meso.
  • Da biste ubrzali čitav proces najbolje je da koristite dva tiganja. U jedan na malo ulja pržite meso u drugi krompir. Desetak minuta je dovoljno i za jedno i za drugo.
  • Kada je meso gotovo dodate oko 1,5dl pavlake za kuvanje i sve zajedno krčkate još nekih par minuta.
  • Nakon toga ubacite i krompir, promešajte, dodajte kačkavalja po izboru koliko želite isključite ringlu i pustite da se sir otopi.
Ključna Reč belo meso, piletina sa krompirom, piletina sa sirom

3. Šta danas za ručak – bolonjeze palačinke

Sada je na mene red da vam pričam kako bolonjeze sos treba da pravite domaći i bla,bla ali..nama u ovoj varijanti treba brz ručak. Iz tog razloga, neimanja vremena a ne da ne znam, ja ću vam reći da je bolonjeze C sos iz kesice jedna fantastična stvar. Imate ga u svakoj prodavnici i nije ništa posebno skup oko 100 dinara je cena.

Bolonjeze palačinke

Bolonjeze palačinke recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Što se tiče ukusa ništa se neće bitno razlikovati da li pravite sami bolonjeze sos ili ćete koristiti iz kesice.
Vreme Pripreme 15 minuta
Vreme Spremanja 15 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 8kom palačinke
  • 300-400 gr mleveno meso
  • bešamel sos
  • 1,5 dcl pavlaka za kuvanje
  • 150gr kačkavalj
  • 1 kesica smesa za bolonjeze

Instrukcije
 

  • Moja mera za ovaj recept se bazira na 8 palačinki s tim što ja pravim velike, pečem ih na aparatu za palačinke, a vi možete korigovati broj koliko vam je potrebno za jedan ručak. Mogu vam dati i sjajnu preporuku za recept za palačinke, evo pogledajte ovde, uvek uspevaju bez greške.
  • Kao što sam rekla ja koristim bolonjeze sos iz kesice za koji vam je potrebno da imate 300 do 400 gr mlevenog mesa. Meso prodinstajte na malo ulja nekih desetak minuta, ne više. Začine ovde ne morate dodavati jer ih ima u sosu.
  • Smesu iz kesice razmutite u 3dl hladne vode da ne bude grudvica. Dodajte sve to u meso i dinstajte dok se masa malo ne zgusne. Sos ne treba da bude redak ali nemojte ni da vam se potpuno stegne.
  • Sledeći korak je pravljenje bešamel sosa, to smo rekli ne moram da vam pišem, lako ćete pronaći neki video ukoliko još uvek ne znate da ga napravite.
  • Na svaku palačinku razmažete malo bešamela, stavite po kašiku bolonjeze sosa i narendate kačkavalja.
  • Palačinku zavijate kao sarmicu i ređate u neki pleh, đuveč ili šta već koristite za rernu.
  • U preostali bešamel dodate malo pavlake za kuvanje, 1 do 2 dl, i narendate kačkavalja. Pecite u rerni zagrejanoj na 200c. Znate i sami kako rerne peku svaka drugačije ali neko prosečno vreme je 15 do 20 minuta.
  • Bolonjeze palačinke možete pripremiti veče pre, dobro ih zatvorite sa folijom, sutradan ih samo ispecite.
Ključna Reč bolonjeze sos, mleveno meso, slane palačinke
Ako želite nešto lagano i bez mesa, pogledajte ukusne recepte za posna jela ovde!

4. Punjeni krompir – jednostavno a ukusno

Ko kaže da nedostaju ideje za ručak? JA sam rekla, ne ne, nešto ste pogrešno pročitali 🙂

Evo još jednog sjajnog predloga, što da ne, i za nedeljni ručak. Pa ne mora nedeljom da se jede samo supa i supino meso, sos i pire krompir. Evo krompira ali na malo ukusniji način.

Punjeni krompir

Punjeni krompir recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Ovaj punjeni krompir može da vam bude glavno jelo ali i kao dodatak uz nešto drugo.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 25 minuta
Obrok Ručak
Porcija 2

Sastojci
  

  • 4kom Krompir
  • 100gr Stišnjena šunka
  • 100gr Kačkavalj
  • 50gr Majonez
  • 100gr Slanina

Instrukcije
 

  • Ja uzimam za ovo jelo 4 veća krompira (što je dovoljno za dve moje damice i mene). Ogulite krompir i presečete ga na pola. Sa uže strane, tačnije vrh, odsečete malo tako da dobijete ravnu površinu kako bi krompir mogao da "sedi" a da se ne prevrne. Sa druge strane pravite udubljenje u krompiru. Koliko udubljenje napravite toliko ćete imati prostora da stavite fil.
  • Poređate te "izbušene" polutke krompira u dublji tiganj i nalijte vodom do pola. Dodajte kašiku soli, možete i malo lovorovog lista, i neka se krompir tako kuva nekih desetak minuta.
  • Za smesu kojom ćete puniti krompir potrebno vam je 100gr stišnjene šunke i 100gr nekog tvrdog sira. To treba da isečete na što manje kockice ubacite u jednu činiju i dodate 3 kašike majoneza. Sve to lepo sjedinite.
  • Krompir izvadite iz tiganja i krenite da punite smesom.
  • Da bi ovaj slani užitak bio potpun svaki krompir obavijte sa jednom trakicom slaninice. Spojite sa čačkalicama. Odgore na svaki krompir stavite još po parče kačkavalja. Poređajte u tepsiju ili đuveč.
  • Rerna zagrejana na 200c čeka da se ovo krompir savršenstvo prosto rastopi u njoj a za to je potrebno oko 20min.
Ključna Reč punjeni krompir
Ideje za ručak kakve imam ja nema niko, PRIZNAJTE

5. Punjeni pileći file – brz ručak

Ovo je zaista brz ručak ništa ne preterujem. Nije ni komplikovan može da ga spremi i moja ćerka od 17 godina, što znači, može svako 🙂

Nemam, kao i obično, meru sastojaka. Moram vam priznati ja gotovo nikada nemam mere. Mnogo je lakše tako verujte mi. Ništa gore nema nego kada pogledate i vidite imate sve sastojke…ali avaj…negde u pola shvatite da vam fali parče sira, na primer, i šta onda…da ostavimo sve…ma kako da ne!

Punjeni pileći file - brz ručak

Punjeni pileći file recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Možda vam ovo deluje kao nešto sasvim obično ali zapamtite da veoma često baš ta obična jela budu i najukusnija.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 20 minuta
Obrok Ručak

Sastojci
  

  • 500gr pileće belo meso
  • 200gr praška šunka
  • 200gr kačkavalj
  • so,vegeta,jaja,prezle,ulje

Instrukcije
 

  • Odredite sebi koliko vam komada treba ovih pilećih rolnica. Koliko vam je potrebno fileta, toliko parčadi stišnjene šunke i isto toliko kačkavalja.
  • Za početak moj predlog je da uzimate prašku šunku ili neku drugu četvrtastu, da vam iseku što tanje, takođe kačkavalj da vam iseku na listiće što tanje.
  • Pileći file i ako je malo deblji to rešavamo lako. Stavite parče piletine na pek papir poklopite sa još jednim pek papirom i čekićem za meso istanjite šnicle. Posolite ili povegetite po želji.
  • Od svakog listića kačkavalja napravite rolnicu, zatim tu rolnicu stavite na komad praške šunke i zavijte i to u rolnicu.
  • Na svako parče mesa stavljate po jednu rolnicu (šunka, kačkavalja) uvijete i ispohujete. To vrv znate, brašno, jaja, prezle. Pecite u tiganju na malo više ulja otprilike 5,6 minuta sa svake strane. Ako ste meso dovoljno istanjili neće vam trebati više vremena.
Ključna Reč belo meso, brz ručak, pileći file
Da li ste primetili kako se piletina fino uklapa uz razne kombinacije 🙂

6. Piletina u sosu od pečuraka – zdrav ručak sa piletinom

Piletina i pečurke su savršena kombinacija. Isprobala sam mnogo varijanti i zaista je pun pogodak da iskombinujete belo pileće meso i pečurke. Evo jedne ideje za brz i zdrav ručak sa piletinom.

Piletina u sosu od pečuraka

Piletina u sosu od pečuraka recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Ja pravim sos od šampinjona sama ali postoje i oni u kesicama pa možete i njih isprobati.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 20 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 900gr Pileće belo meso
  • 100gr Brašno
  • 500ml Pavlaka za kuvanje
  • 300ml Voda
  • 1kom Kockica pileće supe
  • 300ml Ulje
  • 1kom Glavica crnog luka
  • 300gr Šampinjoni
  • 5gr So
  • 5gr Crvena slatka paprika
  • 200gr Pirinač
  • 300gr Testenina

Instrukcije
 

  • Isečete belo pileće meso na kockice, uvaljate u brašno i na malo ulja propržite nekih 5,6 minuta.
  • Sos se sprema u istom tiganju tako što se prodinsta kratko sitno seckani luk, dodaju se šampionjoni i sve to se dinsta 5min.
  • Kockicu za supu rastvorite u vodi i pavlaci i nalijte preko šampinjona. Krčkajte sve to još nekih 5 min uz dodatak začina po želji.
  • Spremljeno meso dodajte u sos.
  • Obarite pirinač i testeninu i služite sa piletinom umesto hleba.
Ključna Reč belo meso, šampinjoni, sos od pečuraka
Izbegavajte da podgrevate jela sa šampinjonima

7. Chicken Nuggets – domaći recept

Svaki put kada pitam svoje ćerke šta vam se jede danas za ručak dobijam isti odgovor Chicken Nuggets. Svaki naš odlazak u šoping završavao je obavezno sa porcijom ove piletine. Šta mi je drugo preostalo nego da se bacim na posao i pronađem odgovarajući recept. Iz par pokušaja došla sam do veoma lakog i jednostavnog recepta za brzinski ručak.

Chicken Nuggets - domaći recept

Chicken Nuggets recept

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Ako meljete sami meso moj predlog je da sameljete veću količinu podelite na više delova i zamrznete. Tako ćete narednih puta izbeći pranje mašinice za mlevenje.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 10 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 500gr Pileće belo meso
  • 3kom Jaja
  • Brašno
  • Prezle
  • Beli luk u prahu
  • So
  • Biber
  • Vegeta
  • Ulje

Instrukcije
 

  • Za ovaj recept nam je potrebno mleveno pileće belo meso. Ako nađete da kupite već samleveno odlično, ako ne morate ga sami samleti u secku ili na mašini za meso. Meso prethodno začinite.
  • Smesu oblikujte u jednu kuglu.
  • Radnu površinu obavezno pokvasite vodom ili nauljite i pritisnite sa daskom da rastanjite otprilike na 1cm.
  • Isecite na komadiće po svojoj želji, oblik je na vama kako ćete da ga definišete. Važno je samo da nož pre sečenja malo pokvasite da se ne lepi za meso.
  • Ispohujte komadiće prvo brašno pa jaja pa prezle.
  • Zagrejte ulje u tiganju na srednju temperaturu i pecite nagetse par minuta sa svake strane. Ja često koristim i fritezu samo pazite da ne pregrejete ulje previše. Nagetsi treba da budu zlatne boje.
  • Najbolja varijanta za priloge uz Nagetse je pomfrit, kečap ili bilo koji sos, sve se uklapa.
Ključna Reč belo meso, chicken nuggets, pileće meso
Samleveno meso možete oblikovati u kocku, zalediti pa zaleđeno iseći, lakše se pohuje.

8. Slana torta sa krekerima – ručak za 15min

Ništa lepše kod spremanja hrane od toga da nešto možete da spremite uveče i da sutradan kad dođete sa posla imate obrok koji samo čeka da ga isečete i konzumirate. A kada takav jedan obrok može da spremi i vaše dete (malo starije doduše) ja mislim da je to pun pogodak.

Slana torta sa krekerima i šunkom

Slana torta sa krekerima

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Tortu sa krekerima vam predlažem kao ručak jer je veoma sita ali je često spremamo i kao predjelo za razna slavlja.
Vreme Pripreme 5 minuta
Vreme Spremanja 10 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 400 gr Krekeri
  • 500 ml Jogurt
  • 350 gr Stišnjena šunka
  • 500 ml Pavlaka
  • 200 gr Majonez
  • 70 gr Susam

Instrukcije
 

  • Krekere umakati u jogurt i ređati na tacnu.
  • Pavlaku, majonez i 50gr prepečenog susama pomešati zajedno.
  • Premazati krekere sa smesom pa preko poređati šunku. Ponovo premazati smesom pa prekriti krekerima.
  • Postupak ponavljati dok ne utrošite sav materijal.
  • Na kraju se završava sa krekerima i filom i posutim susamom.
  • Slanu tortu je najbolje ostaviti preko noći da se stegne.
Ključna Reč predjelo, slana torta, torta sa krekerima
Kada jednom isprobate ovaj recept više ni jedno slavlje neće proći bez ove slane torte

9. Kremasta piletina – nešto mnogo ukusno

Još jedna varijanta sa piletinom. I to ne bilo kakva, naprosto savršena. Kada mi neko kaže da ne zna šta bi više sa piletinom spremao budem veoma iznenađenja. Pogledajte samo ovo kremasto savršenstvo.

kremasta piletina

Kremasta piletina

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Kremasta piletina je zaista kremasta. Pavlaka i piletina su gotovo uvek dobitna kombinacija
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 20 minuta
Porcija 4

Sastojci
  

  • 1 kockica Maslac
  • 500 gr Belo pileće meso
  • 200 gr Šampinjoni
  • 1 kesica Krem supa od pečuraka
  • 250 ml Pavlaka za kuvanje
  • 100 gr Mocarela
  • 100 gr Kačkavalj

Instrukcije
 

  • Iseckanu piletinu prodinstati na maslacu.
  • Iseckati šampinjone pa dodati u piletinu i poklopiti.
  • Kada šampinjoni puste vodu ubaciti kesicu supice, promešati pa presuti u đuveč.
  • Ubaciti pavlaku za kuvanje dodati kačkavalj pa peći na 180c u već zagrejanoj rerni 15-20min da se zapeče.
Ključna Reč belo meso, kremasta piletina, pileće meso, šampinjoni
Idealna kombinacija uz kremastu piletinu je pire krompir, pirinač ili testenina

10. Bela vešalica – najbolja kućna varijanta

Belu vešalicu verovatno najčešće jedete u restoranima ili na kioscima brze hrane. Isprobajte i kod kuće i videćete da je bela vešalica laka za pripremu.

Bela vešalica

Bela vešalica

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Pri pečenju vešalice izbegavajte da meso pritiskate puno da iz nje ne izađe sva tečnost i da ne bude suva.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 15 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 1 kg Svinjski kare
  • 500 gr Pomfrit
  • so
  • biber
  • ulje

Instrukcije
 

  • Svinjski kare mora biti u komadu. Ja sam uzela komad od 1kg za četiri osobe ali vi možete i manji komad da uzmete. Važno je samo da meso bude u komadu naravno bez kosti
  • Isečete po dužini 4 komada debljine ne više od 1cm.
  • Svaki komad posoliti, pobiberiti i pouljiti. Sve to dobro utrljati u meso i tako sa obe strane.
  • Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider najmanje jedan sat a najbolja varijanta je da ovo pripremite uveče i sutra samo pečete.
  • Vešalicu je najbolje peći na roštilju ako ste u mogućnosti (ja pečem na električnom i super je). Gril tiganj je takođe savršena stvar ali možete peći i na običnom tiganju samo da se ne lepi. Dovoljno je peći 4,5 minuta sa svake strane.
  • Moj predlog za prilog je pomfrit ali možete po izboru šta god želite sve se uklapa.
Ključna Reč bela vešalica, pomfrit, svinjski kare
Pripremljeno meso može da stoji u frižideru i dva dana i da pečete jedan po jedan komad kad vam zatreba

11. Punjene paprike bolonjez – sočno i ukusno

Ako niste do sada probali ovu varijantu za punjene paprike morate što pre. Mislim da ćete zaboraviti na tradicionalni način kako ste do sada spremali punjene paprike.

Punjene paprike bolonjez

Punjene paprike bolonjez

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Paprike možete seći na pola ili samo napraviti poklopac na vrhu i puniti ih.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 30 minuta
Obrok Ručak
Porcija 2

Sastojci
  

  • 4 kom Veće paprike babure
  • 300 gr Mešano mleveno meso
  • 1 kom Crni luk
  • 2 kom Paradajz
  • 2 kom Beli luk
  • 1 kom Šargarepa
  • 100 gr Mocarela sir
  • so
  • biber
  • ulje

Instrukcije
 

  • Paprike dobro oprati i preseći na pola. Očistiti ih od semena, začinite i stavite u rernu da se peku na 200c oko 20 min.
  • Dok se paprike peku spremite bolonjeze sos. Na zagrejanom ulju izdinstati sitno seckani crni luk i izrendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i još sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Dodati sveži paradajz(njega je najbolje izblendirati) a možete koristiti i paradajz pire. Začiniti po ukusu. Dinstati još nekih 15min dok tečnost ne ispari.
  • Pečene paprike izvaditi iz rerne i puniti ih bolonjeze sosom. Staviti preko par komadića mocarela sira.
  • Peći još maksimalno 10 minuta.
Ključna Reč babure, bolonjez sos, mleveno meso, punjene paprike
Umesto pravljenja bolonjeze sosa možete kupiti i gotovu smesu za bolonjeze

12. Svinjski vrat sa šampinjonima – originalna ideja

Kada je crveno meso u pitanju moj izbor je na prvom mestu svinjski vrat. Do sada sam ovu vrstu mesa uglavnom spremala na grilu ili roštilju ali sada vam predstavljam nešto potpuno drugačije.

svinjski vrat sa šampinjonima

Svinjski vrat sa šampinjonima

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Za spremanje ovog jela potrebno je malo više od 30 min ali je svakako nešto što treba da isprobate. Nećete zažaliti za koji minut duže pripreme.
Vreme Pripreme 5 minuta
Vreme Spremanja 40 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 1 kg Svinjski vrat
  • 400 gr Šampinjoni
  • 200 ml Belo vino
  • 1 kašika Med
  • 1 kašika Senf
  • 1 kašika Svinjska mast
  • So
  • Biber

Instrukcije
 

  • Svinjski vrat iseći na kockice. Morate paziti ako ste uzeli meso sa kosti da prethodno dobro odstranite sve koščice.
  • Iseći šampinjone ako su sitniji na samo 4 dela ako su baš krupni možete na više delova.
  • Zagrejati mast u tiganju. Nemojte preterati sa mašću jer masnoće ima i u samom svinjskom vratu. Ubacite kockice mesa i pržite na najjačoj temperaturi dok meso ne promeni boju.
  • Dodati belo vino i krčkati poklopljeno oko pola sata pa dodati i šampinjone. Krčkati sve zajedno još nekih desetak minuta pa skinuti poklopac.
  • Dodati med, senf, so i biber po ukusu pa ostaviti bez poklopca još par minuta da tečnost malo ispari
  • Idealan prilog uz ovo je pire krompir.
Ključna Reč med, šampinjoni, svinjski vrat, vino
Dodavanje meda nije obavezno. Ako želite da izbegnete malo slatkastiji ukus slobodno izbacite med.

13. Hrskava pileća krilca

Ja još nisa srela nekoga ko ne voli pileća krilca. Savršena su za svaku priliku. načina za spremanje krilaca je zaista mnogo. Evo jednog predloga koji do sada možda niste probali.

hrskava pileća krilca

Hrskava pileća krilca

Darinka AleksićDarinka Aleksić
Moj predlog je da krilca pripremite uveče, da vam prenoće u frižideru, i sutradan ih imate spremne za desetak minuta.
Vreme Pripreme 10 minuta
Vreme Spremanja 10 minuta
Obrok Ručak
Porcija 4

Sastojci
  

  • 1 kg Pileća krilca
  • 300 ml Jogurt
  • Brašno
  • So
  • Biber
  • Slatka crvena paprika
  • Beli luk u granulama

Instrukcije
 

  • Pileća krilca prepoloviti. Staviti ih u dublju činiju i izmešati začine sa njima. Ja sam stavljala od začina so, biber, crvenu slatku papriku, beli luk u granulama, dodala sam i malo ljute crvene paprike. Nalijte jogurt i sve dobro rukama izmešajte.
  • Preklopite najlonskom folijom ili kesom za zamrzivač i stavite u frižider. Dovoljno je da vam odstoje i sat vremena ali su najukusnija kada ih pripremite veče pre.
  • U posudu sipate brašna malo soli ili vegete i malo crvene slatke paprike. Svako krilce dobro uvaljajte u brašno. Obavezno rukama to radite da brašno pokrije svaki delić mesa. Ostavite slobodno i grudvice koje će se napraviti stiskanjem krilaca.
  • Ako krilca pržite u tiganju morate nasuti veću količinu ulja i morate ih okretati. Peku se oko 6,7 minuta.
  • Krilca možete spremati i u fritezi po istom postupku.
  • Najbolja kombinacija uz ova krilca je pomfrit.
Ključna Reč pileća krilca
Uz ova krilca možete poslužiti bilo koji sos po želji. Moj izbor je pomfrit i kečap

Šta da vam kažem. Da ne valja i nije savršeno ukusno sve ovo što vam predlažem, verovatno, ne bih ni pisala. Ovo nije ona varijanta ideje za ručak koje vam daje veštačka inteligencija. Ovo je moja malenkost isprobala nebrojeno puta i svaki put je samo bolje i bolje.

Volela bih da čujem i vaše komentare, i kritike ili sugestije, a i pohvale što da ne. Ako je sve ovo dobro nastavljamo i dalje. Spremiću vam ja novu turu taman dok ovo sve izgustirate.

Eto mene ponovo a i nove ideje za doručak i ručak stižu zajedno sa mnom.

Izdvajamo za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




NAJNOVIJE

DOGAĐAJI

VESTI